POLITICA 8 februarie 2011

PSD şi PNL Covasna se pregătesc de discuţii pe protocolul USL. Grama e încântat de Uniune, Obreja mai aşteaptă

de Monica Vrânceanu | 500 vizualizări

După ce în urmă cu trei săptămâni Partidul Naţional Liberal a realizat, alături de Partidul Conservator, Alianța de Centru-Dreapta (ACD), a venit rândul cooptării Partidului Social Democrat alături de ACD, protocolul Uniunii Social Liberale (USL) fiind semnat sâmbătă la Bucureşti.

Protocolul USL a fost semnat de preşedintele PSD, Victor Ponta, şi cel al PNL, Crin Antonescu, iar printre priorităţile acestuia se numără înlăturarea în mod democratic a Partidului Democrat Liberal (PDL) de la guvernare, liste comune pentru consiliile judeţene şi cele de municipii la alegerile locale din 2012, precum şi depolitizarea administrativă.

În judeţul Covasna, colaborările şi jocurile de la centru îi aduc faţă în faţă pe preşedintele PNL, Marius Obreja, şi cel al PSD, deputatul Horia Grama, cei doi comentând în stiluri total diferite noile situaţii.

În vreme ce liderul PNL Covasna, Marius Obreja, s-a arătat total rezervat în comentarii referitoare la USL, declarând că va vorbi despre această uniune de cel mult două ori (?), Horia Grama a fost mai volubil în exprimare, arătând că se numără printre cei care au fost pentru semnarea protocolului cu liberalii. Liderul PNL Covasna s-a limitat să arate că discuţiile vor fi confidenţiale, iar deciziile publice, însă şi-a rezervat dreptul de a nu comenta mai mult de atât.

“Este un lucru foarte bun faptul că Opoziţia s-a aliat, deoarece acum va avea o putere mult mai mare pentru a lupta împotriva Puterii, care se vede în ce hal a adus ţara. O debarcare a Guvernului şi a preşedintelui Traian Băsescu nu se va face însă decât cu o majoritate în Parlament, iar prin acest pact cu PNL la asta sperăm, inclusiv la atragerea unora dintre parlamentarii care pentru ceva vreme ne-au părăsit, astfel încât să formăm o majoritate. O altă posibilitate de înlăturare a Puterii o reprezintă şi suportabilitatea mică de care mai poate da dovadă populaţia, căci toate câte se întâmplă acum pot duce la proteste de stradă care nu ar fi de mirare să zguduie Guvernul, în mod democratic, desigur”, a declarat Horia Grama.

Preşedintele PSD Covasna a explicat că, la nivel local, aplicarea protocolului semnat cu liberalii nu ar trebui să ridice mari probleme, deoarece acesta este unul “foarte elastic”. În acest sens, deputatul a precizat că vor urma discuţii cu preşedintele PNL Covasna, Marius Obreja, astfel încât să se stabilească cum anume se vor concepe listele alegerilor locale de anul viitor.

“Cum am spus, protocolul este unul elastic, dar trebuie să vedem exact cum vom face listele pentru Consiliul Judeţean (CJ) Covasna şi pentru municipiul Sfântu Gheorghe; pentru celelalte localităţi nu este obligatorie o participare comună, dar la judeţ şi municipiu e totuşi altceva, mai ales că protocolul face referire şi la zonele mai speciale”, a mai spus Horia Grama.

UDMR priveşte curioasă alierea dintre sociali şi liberali

Preşedintele UDMR Covasna, Tamas Sandor, este de părere că USL nu are mari şanse în cazul în care PSD şi PNL sunt “sincere” din punct de vedere doctrinar.

“Eu am fost deputat în Parlamentul României atunci când am făcut coaliţia cu PNL  precum şi atunci când am încheiat o înţelegere cu PSD. Alierea între PNL şi PSD mi se pare însă străină într-o coaliţie de luptă politică şi ridică multe semne de întrebare. De exemplu, nu ştiu cum se vor înţelege PSD şi PNL în ceea ce priveşte fiscalitatea sau domeniul social. Dacă aceste formaţiuni politice au proiecte sincere, nu ştiu cum vor putea funcţiona împreună, fiind vorba despre doctrine total diferite. Dacă însă vor să formeze un cal troian sau să facă un cal de bătaie pentru acapararea puterii politice din România, atunci nu văd sinceritatea programului politic al celor două partide”, a declarat preşedintele UDMR Covasna.

Preşedintele PDL Covasna aşteaptă proiectele Marii Alianţe

“Nu e un exerciţiu foarte greu de memorie să ne amintim “realizările” guvernărilor locale PNL sau PSD cu sau fără UDMR. Nu reuşesc să bifez aproape niciun proiect dus până la capăt. Doar scandaluri interetnice şi carotări economice reciproce. Pentru Covasna, cea mai bună perioadă de la revoluţie încoace este cea din 2009 până acum, adică doi ani în care am adus, alături de UDMR desigur, atâţia bani în acest judeţ cât n-au venit în total de-a lungul celorlalţi aproape 20 de ani scurşi de la revoluţie. Aş mai menţiona şi atmosfera de calm interetnic - nu chiar total - şi cea de conlucrare inclusiv cu opoziţia. Îmi pare rău pentru necazurile pricinuite de măsurile pe care le-a luat guvernul nostru, dar criza n-a fost o joacă nicăieri în lume şi e firesc să fi lăsat urme. Legat de Uniunea Social Liberală covăsneană, aştept să văd proiectele acelea care ne vor face viaţa mai bună precum şi sursele finaciare şi morale care le vor sta la bază. Deocamdată, în afară de ciudata alăturare de forţe naţionaliste, comuniste, liberale, conservatoare, socialiste nu văd niciun rezultat concret. Şi din nou constat că s-a făcut o Mare Alianţă nu pentru a construi ceva, ci doar CONTRA. Contra lui Băsescu, lui Boc, a PDL-ului” a declarat preşedintele PDL Covasna, Dan Manolăchescu.

Şi-au împărţit deja puterea

Formarea alianţei politice USL va avea ca semne permanente trei trandafiri sub care se află denumirea prescurtată PSD încadrați într-un pătrat și însemnele ACD PNL-PC o săgeată încadrată într-un pătrat sub care se află denumirile prescurtate PNL - PC.

Chiar dacă la constituire liderii USL au anunţat că aceasta vizează depolitizarea - acuzând Guvernarea PDL-UDMR de aducerea ţării într-o criză fără precedent, protocolul Uniunii prevede şi împărţirea funcţiilor dintr-un Guvern viitor. Astfel, în vreme ce PNL ar prelua preşedinţia în cazul câştigării de către Crin Antonescu a alegerilor, PSD ar prelua fotoliul de prim-ministru şi o functie de viceprim-ministru şi 50% din restul portofoliilor, ceea ce i-ar pune în avantaj major pe social-democraţi în deciziile unui viitor Guvern. Pe de altă parte, liberalii vor trebui să cedeze din partea lor de Executiv şi celor din PC cu care au încheiat ACD. Protocolul PNL-PSD mai prevede că, la Consiliile judeţene, social-democraţii vor nominaliza 21 de candidaţi pentru funcţiile de preşedinte, iar ACD 20 de candidaţi pentru acestea; la funcţiile de primari ai municipiilor reşedinţă de judeţ, PSD va nominaliza 20 de candidaţi, iar ACD 20.

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.