POLITICA 11 martie 2022

Dezbatere aprinsă în Consiliul Local Barcani, pe tema indemnizațiilor aleșilor

de David Leonard Bularca | 3274 vizualizări

În cea mai recentă ședință a Consiliului Local Barcani, de joi, 10 martie, pe Ordinea de Zi s-a regăsit un proiect de hotărâre care prevedea scăderea indemnizațiilor consilierilor locali de la 10% din salariul primarului, la 0%. Când s-a ajuns la dezbaterea acestui subiect, spiritele s-au încins. În final, nici un consilier nu a votat „pentru” în cazul acestui proiect.

„Dacă doriți dumneavoastră să ne sprijiniți cu indemnizația... Bănuiesc că ați observat ce factură la energie avem, cu motorina știe toată lumea. S-ar economisi vreo 65.000 de lei, exact cât ar costa echipamentele de la cele două parcuri (n. red. în plan să fie renovate), a explicat Nicolae Pastor înainte ca dezbaterile să înceapă. 

Reacțiile nu au întârziat să apară.

„Se poate amâna și parcul, să se facă anul viitor. Și așa în sus este parc, dar nu prea e folosit. Nu știu dacă e neapărat... Sau mă rog”, a spus consilierul local Nicolae Terzea.

În legătură cu majorarea facturii de curent, Marian Arnăut, ales local la rândul său, l-a acuzat pe Nicolae Pastor că primăria nu a prelungit la timp contractul la curent și, în consecință, de asta s-ar fi scumpit factura de opt ori mai mult. 

„De ce faci asta? De ce o faci? Ca să ne denigrezi în fața oamenilor din comună?”, l-a întrebat acesta pe edil. 

Nicolae Pastor a precizat că a venit doar cu o propunere. În legătură cu factura la curent, licitații pentru un nou contract s-ar fi făcut încă din septembrie anul trecut, însă fără succes.

„Este infimă suma asta care se economisește”

În discuție a intervenit și Virgil Mihai Bledea, care a susținut că nu s-ar face mari economii dacă proiectul de hotărâre ar trece de vot. 

„Deci ponderea totală a indemnizațiilor este undeva la zero virgulă ceva la sută (n. red. din bugetul local al comunei). Nu e nici măcar 1%, chiar am calculat să vedem cât e. Este infimă suma asta care se economisește. Eu unul vă spun sincer că nu voi vota acest proiect. Eu zic că cine muncește trebuie să și câștige. Nu pot să vin degeaba. Dacă vin degeaba înseamnă că o să fie absenți, nu mai vine nimeni”, a spus consilierul. 

Primarul l-a întrebat pe Virgil Mihai Bledea dacă acesta este motivul pentru care a candidat - banii primiți din indemnizație.

 „Eu, când am candidat, am candidat pentru condițiile care sunt, nu știam că o să tai indemnizația”, i-a răspuns Bledea. 

S-a propus să fie micșorată și indemnizația edilului

Un alt consilier a propus ca și banii pe care îi primește Nicolae Pastor să fie mai puțini. 

„Eu aș fi de acord cu propunerea, să cedez indemnizația, dacă și dumneavoastră vă scădeți din salariu cel puțin 15% și eventual și din aparatul de specialitate”, a susținut Gheorghe Mocanu. În replică, primarul i-a spus că el nu merge la primărie „doar două ore pe lună”.

„Eu sunt de părere că o funcționalitate bună a unei comune este condiționată și de relația dintre primar și Consiliul Local. Orice idee a unui primar, indiferent de unde ar fi, fără acordul și ajutorul consilierilor locali nu se poate face nimic. Mi se pare și mie prea concentrată această propunere doar în ideea: tăiem de la consilieri”, a adăugat și Gheorghe Grijan.

„Ar râde și alți consilieri de noi”

Un alt consilier local, Nicolae Terzea a susținut că ar râde alți aleși locali, din alte zone, de indemnizația celor din Barcani – sau mai degrabă de lipsa ei. 

„Eu nu știu, cred că ar râde și alți consilieri de noi, de la Întorsura, de la Teliu, de undeva. „Domn-le, voi ce indemnizație aveți?”. „Noi zero...””, a spus Nicolae Terzea.

„Dar nu cred că mai e nimeni în țară așa (n.red. consilieri fără indemnizație), a intervenit și a spus Marian Arnăut, însă Nicolae Pastor a precizat că „mai sunt comune, sunt undeva la 860 și ceva. Cu zero”.

Alte propuneri ironice

Virgil Mihai Bledea a venit cu alte propuneri, dar nu unele serioase, ci mai degrabă în spirit de glumă.

„Păi ce ați zice să facem noi un proiect de hotărâre că începând cu luna martie să diminuăm cu 50% salariul la toți angajații primăriei?”, l-a întrebat acesta pe edil.

„Eu cred că după asta ar trebui să mai venim cu un proiect de hotărâre, și anume să punem o taxă de ședință. Deci ne-o tăiem astăzi și după aia punem o taxă de ședință. Cine vrea să participe la ședință să punem o taxă de 1.000 de lei și vine de acasă fiecare consilier cu 1.000 de lei ca să poată să participe la ședință”, a mai spus, ironic, Virgil Mihai Bledea. 

„Nu e vorba de suma aia, dar e vorba ca gest”

Gheorghe – Constantin Neagovici este de părere că indemnizația îi motivează pe consilieri să lucreze pentru comună, chiar dacă situația financiară a localității, recunoaște și el, nu este cea mai bună.

„Conjunctura este foarte, foarte complicată acum. Pe de o parte, într-adevăr, nu sunt bani, așa este. Pe de altă parte, responsabilitatea cade în capul consilierilor. Nu e vorba de suma aia, dar e vorba ca gest, ca nu știu cum să vă spun. Lumea, într-adevăr, o să ne condamne, că „Uite, nu vor consilierii”. Atunci să vină lumea să voteze ei, să își asume ei (...). Tot trebuie să îl stimulezi și pe om, adică e vorba de un pic de respect, așa consider. Poate greșesc, asta e părerea mea. Sunt convins că o să apară reacții pe Facebook sau în media sau în ce o să apară, dar asta e părerea mea. Vii de la Brașov, îți lași toată treaba că ai ședință. A fost și de cinci ori pe lună ședință. Nu a fost mereu”, a punctat consilierul de la Barcani.

O altă propunere a fost ca și salariul primarului și al persoanelor care fac parte din aparatul de specialitate al acestuia să fie scăzut cu 10%. Rămâne de văzut dacă se va întâmpla așa. 

Pe marginea acestui subiect s-a discutat peste 20 de minute, iar în dezbatere s-a adus vorba și despre fosta conducere a comunei și despre alte proiecte de hotărâri. 

Cei prezenți au spus și că ar trebui găsite soluții comune, ca să nu mai fie certuri între reprezentații administrației locale. Lucru care s-a mai convenit și în trecut, însă, iată fără succes.

În final, au fost opt voturi împotriva propunerii primarului Nicolae Pastor și trei abțineri. 

Ședința a fost transmisă în direct, online. 

O altă propunere de acest tip a fost făcută chiar în urmă cu aproximativ un an, pe 5 martie 2021, tot de către Nicolae Pastor. Atunci, se dorea micșorarea indemnizației de la 10%, la 1%, după cum am scris și în paginile ziarului Observatorul de Covasna și pe CovasnaMedia.ro. 

Indemnizația consilierilor locali se stabilește în funcție de salariul primarului. În comuna Barcani, aceasta este de 547 de lei.

Sursa foto: captură de ecran Youtube Primăria Comunei Barcani / YouTube. 

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.