POLITICA 27 septembrie 2022

Cum se poziționează parlamentarii de Covasna față de propriile măriri salariale

de David Leonard Bularca | 804 vizualizări

Am stat de vorbă cu senatorul Fejér László-Ödön și deputații Benedek Zacharie și Miklós Zoltán

După ce senatorii României și-au votat săptămâna trecută, miercuri, mărirea propriilor salarii, redacția CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna i-a contactat pe aleșii covăsnenilor pentru a le oferi ocazia să explice cum se poziționează în legătură cu acest vot. Unul dintre senatorii UDMR care a introdus amendamentul cuprinzând această creștere, Fejér László-Ödön, spune că nu este vorba despre mărirea salariilor, ci despre aducerea lor la „normal”. 

„Știți foarte bine că în 2018 a fost votată legea 153 care reglementează salariile în sistemul public. În sistemul public am crezut că atunci am pus ordine și că până în 2022 salariile vor fi conform legii. Avem o grilă, conform legii, salariul minim este 1 și 12 este salariul președintelui. Asta am vrut, ca până în 2022 să facem ordine, să nu mai cârpim salariile. Și acum sunt salarii mărite la unele... nu vreau să zic pentru cine, la alții au fost înghețate, ca la demnitari (...). Nu este o mărire de salariu, ci o aducere la normal, aducerea la normal a salariilor din sistemul public. Eu cred că, dacă vrem o țară corectă și demnă, trebuie să avem primordial ca legile din țară să fie respectate”, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, senatorul UDMR de Covasna. 

„Dacă se consideră că demnitarii nu merită salariul conform legii, atunci haideți să punem un zero acolo. Atunci nici un demnitar nu primește nici un ban. Dar să avem o lege care să fie respectată, nu după cum dorește Guvernul, schimbă legea. Asta a fost baza, ca măcar până în 2021 să dăm salariile care au fost înghețate, nu măriri de salariu”, a explicat Fejér László-Ödön.

El spune și că primăriile nu pot funcționa dacă cei care se află în conducerea lor au același salariu ca oamenii din subordine. 

„La primării avem două salarii de referință: al primarului și al viceprimarului. Toată lumea are același salariu aproape. Nu se poate. Eu mă gândesc dacă o firmă ar funcționa dacă conducătorii acestor firme ar primi mai puțini bani decât alții. Nu știu dacă ar funcționa. Dacă credem că asta e țara, așa trebuie să funcționăm... Nici o problemă. Eu nu pentru mine vreau salariu”, a mai spus, în final, senatorul. 

„Eu voi vota pentru”

Având în vedere că proiectul de lege adoptat de Senat urmează să ajungă în Camera Deputaților, i-am întrebat pe deputații de Covasna cum vor vota atunci când va sosi momentul. 

Deputatul Benedek Zacharie este de aceeași părere cu Fejér László-Ödön și spune că sunt zeci de mii de salariați din primării care au salariile plafonate. 

„Trebuie să știm că din 2018 salariile sunt blocate pentru cei care sunt aleși, nu numai pentru parlamentari, ci și pentru primari, președinții de consilii județene, pentru viceprimar, și așa mai departe. Există o prevedere în legea salarizării prin care angajații din primării nu pot avea salariul mai mare decât viceprimarul. Salariul viceprimarului fiind blocat din 2018, ceilalți funcționari din primărie nu au beneficiat de măriri de salarii, pentru că nu se poate depăși acel nivel (...). Sunt zeci de mii de salariați din primării care au salariile plafonate din 2018, ceea ce nu este, zic eu, corect față de ceilalți bugetari”, a spus pentru redacția noastră deputatul. 

Întrebat cum va vota când proiectul de lege va ajunge în Camera Deputaților, Benedek Zacharie ne-a spus: „Eu voi vota pentru și probabil tot grupul UDMR va vota pentru, dar asta încă nu am stabilit, nu am avut o discuție pe tema asta. Dar, la cum se preconizează, eu zic că vom vota pentru”.

El a precizat și că banii pentru această măsură s-ar putea introduce în buget printr-o rectificare bugetară.

„Nu ăsta este cel mai important lucru de rezolvat acum în țara asta”

De părere că salariile angajaților din primării ar trebui să crească este și deputatul Miklós Zoltán, însă el nu crede că și salariile parlamentarilor ar trebui să sufere modificări. 

„Având la bază situația economică și problemele cu care ne confruntăm (criză, inflație, vine iarna, cresc prețurile la energie și așa mai departe), cred că majorarea salariilor pentru parlamentari nu este oportună. Ar trebui să lăsăm pe altădată, pentru că, din punct de vedere moral, poate că ridică întrebări (...). Nu ăsta este cel mai important lucru de rezolvat acum în țara asta”, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, reprezentantul covăsnenilor. 

Totuși, dacă se va renunța mai târziu la înghețarea salariilor pe care le iau parlamentarii, diferența va fi și mai mare, a punctat deputatul. Miklós Zoltán susține însă cu tărie faptul că salariile din primării ar trebui să crească. 

„E foarte important de reținut că acest amendament a avut la bază în primul și în primul rând majorarea salariilor de bază funcționarilor din primării. În special din primăriile de comune, pentru că acolo sunt salarii foarte, foarte mici și, după cum știți, există o prevedere legală care spune că nici un angajat nu poate să aibă salariul mai mare decât viceprimarul. Or, viceprimarul are salariul blocat la o anumită sumă, pentru că salariile sunt înghețate. Dacă nu luăm măsuri să creștem salariile funcționarilor, oamenii o să plece. Și o să plece tocmai când e mare nevoie de specialiști în comune, pentru că vin fondurile din PNRR, din Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 (...). Nici un specialist nu stă pentru 3.000 de lei într-o primărie. Din punctul acesta de vedere, eu insist și susțin majorarea salariilor din primării”, a mai explicat deputatul de Covasna. 

Despre acest subiect am discutat și cu senatorul de Covasna Ionuț Neagu și deputații Könczei Csaba și Gál Károly. Ce au avut de declarat aceștia, puteți vedea pe CovasnaMedia.ro, în articolul intitulat „Reacții ale parlamentarilor de Covasna despre votul măririlor salariale”, publicat în ediția din data de 23 septembrie 2022. 

Reamintim că miercurea trecută senatorii României și-au votat mărirea salariilor cu 2.000 de lei brut, după ce doi aleși din partea UDMR, Turos Lóránd și Fejér László-Ödön, au depus un amendament în cazul unui proiect de lege pentru adoptarea Ordonanței de Urgență 115/2022. Senatorii de la toate partidele politice au votat „pentru”, mai puțin cei de la USR. 

Sursa foto: turnulsfatului.ro, Fejér László-Ödön și Miklós Zoltán / Facebook

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.