Reacții ale parlamentarilor de Covasna despre votul măririlor salariale
„Consider că am votat greșit”, a mărturisit senatorul AUR de Covasna, Ionuț Neagu
Senatorii României și-au votat, miercuri, mărirea salariilor cu 2.000 de lei brut, după ce doi aleși din partea UDMR, Turos Lóránd și Fejér László-Ödön, au depus un amendament în cazul unui proiect de lege pentru adoptarea Ordonanței de Urgență 115/2022. Senatul a fost prima cameră a Parlamentului sesizată, iar acum proiectul de lege urmează să ajungă în Camera Deputaților. Pentru că au votat în favoarea proiectului de lege parlamentarii de la toate partidele politice, mai puțin cei de la USR, i-am contactat telefonic pe aleșii covăsnenilor pentru a-i întreba cum explică votul pe care l-au dat (în cazul senatorilor) și cum au de gând să voteze atunci când va sosi momentul (în cazul deputaților).
Primul cu care am discutat pe marginea acestui subiect a fost senatorul AUR de Covasna, Ionuț Neagu, care spune că a votat greșit, dar asta pentru că nu a avut timp să citească proiectul de lege înaintea votului, căci ar fi fost introdus pe ordinea de zi cu 15 minute înainte de ședința Senatului.
„Aici sunt două probleme pe care vreau eu să le subliniez. Prima, faptul că legea în dezbatere este o Ordonanță de Urgență care se află în vigoare, dacă nu mă înșel, din luna august. Ordonanța de Urgență produce deja efecte. Din 27 de puncte pe ordinea de zi, din proiectele legislative care au intrat ieri în dezbaterea Senatului, 25 erau Ordonanțe de Urgență. Cu 15 minute înainte de începerea lucrărilor Senatului, s-a suplimentat acea ordine de zi și s-au introdus șapte noi proiecte de lege care au venit atunci din comisii. Unul dintre aceste șapte proiecte a fost și acesta de care vorbim. Deci noi am avut mai puțin de două minute pe proiect să ne uităm și să vedem cum vom vota. După părerea mea, deși nu sunt în asentimentul unor colegi din Parlament, votul să știți că a fost greșit. Adică noi ne asumăm că a fost un vot greșit, pe care îl vom îndrepta la Camera Deputaților, asta, bineînțeles, dacă puterea va binevoi să trimită în dezbatere acest proiect”, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, Ionuț Neagu.
Pe pagina de YouTube a Senatului există un videoclip, pe care senatorul AUR de Covasna ni l-a indicat, în care acesta vorbește despre problema timpului scurt pe care aleșii îl au la dispoziție pentru a parcurge proiectele supuse dezbaterii.
„Am avut două minute să studiem acest proiect de lege înainte să înceapă dezbaterile în Senat. Ceea ce, după părerea mea, mi se pare un lucru absolut... Am avut și o intervenție în Senat, pe procedură, în care reclamam acest lucru, că este impardonabil și inacceptabil să se suplimenteze această ordine de zi cu 15 minute înainte”, a explicat senatorul.
Alesul AUR punctează și că inechitatea socială este o chestiune pe care această lege o ridică acum.
„Trebuie să fie o chestiune echitabilă pentru toată lumea. De fapt, Ordonanța ce făcea? Doar indexa rata salariilor cu rata de inflație. Problema este că nu pentru toate salariile. Salariul minim nu se indexează. Aici e problema. E o chestiune de echitate socială. Consider că am votat greșit și v-am spus și circumstanțele”, a mai spus Ionuț Neagu.
Alesul covăsnenilor a mai adăugat și că este posibil, din punctul său de vedere, ca proiectul de lege să nu ajungă prea curând la vot în Camera Deputaților.
„Teama mea este că vor ține acest proiect de lege într-o comisie, din cauza reacției publice care a venit imediat după adoptare. Iar Ordonanța de Urgență își produce deja efectele. Deci asta e marea mea teamă. Ordonanța de Urgență odată ce este emisă ea își produce efectele. Asta reclamam eu anterior. Parlamentul face lege doar de aprobare a acestei ordonanțe, pe care o poate respinge sau adopta. Atâta timp cât Parlamentul nu emite o lege de adoptare sau dezaprobare a acestei legi, ea își produce efectele. Amendamentul acesta pe care l-a depus colegul de la UDMR nu produce efecte, în schimb mărirea salariilor bugetarilor da. E logic, noi nu avem nici un interes, noi nu avem primari și nu mi se pare un demers echitabil, v-am spus”, a declarat, în final, senatorul.
„Cum o să votez în Camera Deputaților încă nu m-am decis”
Deputatul de Covasna din partea UDMR, Könczei Csaba, spune că este nevoie de mărirea salariilor în cazul primarilor și viceprimarilor, pentru că în momentul actual, în primăriile mici și mijlocii, acestea sunt prea mici.
„La nivelul partidului, cel puțin la nivelul fracției grupului parlamentar din Camera Deputaților, nu s-a luat nici o decizie încă, fiindcă încă nu era de competența noastră. În Senat nu știu ce s-a întâmplat, dacă s-a luat o decizie unanimă sau fiecare a votat după cum a crezut de cuviință. Știu care e problema și presiunea în acest caz vine de la primării. Nu se pune problema din punctul nostru de vedere, al parlamentarilor. Având în vedere că la primării salariul la care se raportează toate salariile angajaților din primăriile mici și mijlocii este salariul viceprimarului, care e foarte mic, undeva la 3.000 și ceva de lei, s-a iscat o anomalie, încât toată lumea la primării are salariul aproape cât al viceprimarului, cu niște diferențe mici. Salariul angajaților din primării se putea ridica, dar nu s-a putut ridica nicicum salariul primarului și al viceprimarului”, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, deputatul.
Könczei Csaba nu știe, încă, cum va vota atunci când proiectul va fi supus dezbaterii în Camera Deputaților.
„Cum o să votez în Camera Deputaților încă nu m-am decis. Trebuie să studiez foarte amănunțit tot ce înseamnă această legislație (...). Eu știu de problema din primării, dar când se va aplica, de când, ce presupune votul din Camera Deputaților urmează să aflăm și să luăm o decizie. Ori tot grupul parlamentar votează la fel, ori va fi vot după conștiința fiecăruia. Eu cel puțin până la ora actuală știu de problema primăriilor. La primării sigur trebuie făcut ceva, că este o problemă foarte, foarte mare”, a mai declarat deputatul UDMR.
Și deputatul de Covasna Gál Károly susține că salariile angajaților din primării ar trebui mărite, fiind, spune el, și un acord la nivelul coaliției de guvernare în acest sens. Legat de salariile parlamentarilor, deputatul UDMR a spus că nu dorește să comenteze subiectul.
Am încercat să stăm de vorbă și cu parlamentarii de Covasna Benedek Zacharie și Fejér László-Ödön, cel din urmă fiind și unul dintre senatorii care au depus amendamentul privind mărirea salariilor parlamentarilor, însă atunci când i-am contactat telefonic a intrat căsuța vocală. Vom reveni zilele următoare pentru a le oferi ocazia să își spună punctul de vedere pe marginea acestui subiect.
Totodată, cu parlamentarii Miklós Zoltán (deputat de Covasna) și Kulcsár -Terza József-György (deputat de Mureș, dar de loc din Sfântu Gheorghe), am stabilit să discutăm luni, pentru că zilele acestea cei doi se află într-o deplasare la Budapesta.
De precizat este și că, prin amendamentul depus la proiectul de lege pentru adoptarea Ordonanței de Urgență 115/2022, nu ar urma să crească doar salariile parlamentarilor, ci și ale „personalului de specialitate implicat în procesul legislativ din cadrul Secretariatului General al Guvernului, Parlamentului, Consiliului Legislativ și Administrației Prezidențiale”, notează hotnews.ro.
Sursa foto: Ionuț Neagu, Gál Károly și Könczei Csaba / Facebook