POLITICA 12 februarie 2021

Antal Árpád despre schimbările din prefecturi: „Ceea ce a fost în ultimii ani nu a fost nici cinstit, nici Constituțional”

de Iulia Drăghici - Taraș | 1789 vizualizări

Primarul comunei Ozun, Ráduly István, a fost nominalizat din partea UDMR pentru postul de prefect după ce a fost ales dintr-o listă cu 12 „candidați”, a spus joi, într-o conferință de presă, primarul din Sfântu Gheorghe, liderul UDMR din oraș, Antal Árpád. Tot acesta a precizat că edilul din Ozun a fost ales și pentru că acesta a fost de cealaltă parte a baricadei și că este convins că relația autorităților locale cu Prefectura va fi corectă în perioada următoare. Ba mai mult, faptul că acum prefecții sunt oficial membri de partid arată că abia astfel România respectă cadrul Constituțional, a mai afirmat primarul din reședința de județ.

Este un început nou pentru relația dintre administrația locală și Instituția Prefectului. Ráduly István, în calitate de primar, a avut ocazia să se întâlnească și cu profesionalismul, dar și cu reaua credință care din când  în când a venit dinspre Instituția Prefecturii. Noi sperăm că va fi o colaborare corectă, în cadrul legii, al Constituției și va dispărea acel rol al prefecturii pe care l-a enunțat la un moment dat fostul prefect Codrin Munteanu, că prefectura trebuie să fie cea care trage frâna de mână în dezvoltarea județului și localităților. Noi vrem să avem o instituție a prefectului care este interesată în dezvoltarea județului și a localităților din acest județ”, a declarat joi, într-o conferință de presă, primarul Antal Árpád.

Președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, dar și primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, au precizat că sunt convinși că va fi o colaborare corectă cu întreaga viitoare echipă a prefecturii (dacă va fi numită oficial și de Guvern în această formulă), formată, pe lângă prefectul Ráduly István (UDMR), din subprefecții nominalizați Cosmin Boricean (PNL) și Dulányi-Balogh Szilárd (USR Plus).

Mai urmează ca, după ce noua echipă din Prefectura Covasna va fi acceptată oficial și învestită, în structura de conducere a instituției să fie numită încă o persoană care să ocupe funcția de secretar general, o funcție nepolitizată.

Trebuie să ajungem și în România, ca la nivelul administrației centrale, inclusiv a instituțiilor deconcentrate (...) să știm care este nivelul până la care persoanele respective fac parte dintr-o administrație politică și care în momentul în care se schimbă guvernul, trebuie să plece. (...) Dar Constituția dă două roluri foarte clar prefectului. Unul, de coordonare a instituțiilor deconcentrate, care este un rol politic, pentru că, practic, programul guvernamental trebuie implementat prin aceste instituții deconcentrate. Și celălalt rol este cel de control de legalitate, este un rol profesional și de aceea, acest secretar general, trebuie să fie un jurist, care are pregătire juridică și care nu poate fi schimbat atunci când se schimbă un Guvern. Pentru că rolul lui este de verificare a legalității actelor administrative, a hotărârilor, a dispozițiilor și așa mai departe”, a spus Antal Árpád. 

Despre schimbările din cadrul conducerii Instituției Prefectului, și anume că prefectul și subprefecții sunt oficial membri de partid, liderul UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a spus că „abia acum am revenit în cadrul Constituțional”, pentru că legea de bază a României prevede clar că prefectul este reprezentantul Guvernului în teritoriu. „Dacă guvernul este politic, este evident că și prefectul trebuie să fie politic. Ceea ce a fost în ultimii ani nu a fost nici cinstit, nici Constituțional, pentru că a fost declarat depolitizat, dar știm foarte bine că a fost politic și până acum”, a punctat primarul.

Tot acesta a precizat că UDMR a cerut și ca subordonarea prefecților să se facă mai departe direct premierului, și nu ministrului de interne, cum este în prezent.

Zilele naționale

Legat de zvonurile născute în spațiul public din comunitatea românească privitoare la organizarea evenimentelor naționaliste, Antal Árpád a spus că „nu se va schimba absolut nimic. Va fi exact ca până acum, dacă nu se schimbă legea. (...) A mai fost prefect de naționalitate maghiară și și atunci 1 Decembrie a fost 1 Decembrie. Nu se schimbă absolut nimic”.

Întrebat și dacă va lua parte la ceremoniile dedicate zilelor naționale, pentru că în alți ani acest lucru nu s-a întâmplat, primarul din Sfântu Gheorghe a răspuns: „În ultimii ani, am spus foarte clar: dacă sunt invitat și am posibilitate și să țin un discurs, nu exclud acest lucru”.

Primarul din Sfântu Gheorghe, care a și participat la o serie de negocieri, a spus și că planul inițial propus către coaliția de guvernare a fost ca acele formațiuni politice care au președintele de Consiliu Județean și primar în reședința de județ să nu mai primească și post de prefect. Deși USR a aprobat abordarea, până la urmă cei din PNL, potrivit spuselor edilului, s-au împotrivit, pentru că și-au dorit foarte mult Prefectura Bihor, de exemplu. În consecință, UDMR și-a regândit strategia și a luptat să obțină Prefecturi din zona Transilvaniei.

În final, cele cinci posturi de prefect care au revenit UDMR-ului au fost împărțite în Cluj, Sălaj, Arad, Satu Mare și Covasna.

Anunțul că primarul din Ozun este nominalizarea UDMR pentru postul de prefect al județului Covasna a fost făcut miercuri seara. În vârstă de 52 de ani, Ráduly István este licențiat în Drept și doctor în Geografie, fiind specializat în domeniul turismului și al dezvoltării rurale, dar şi lector universitar la Universitatea Babeș-Bolyai. Acum 10 ani a devenit înalt funcționar public, iar începând din 2004 este primarul comunei Ozun.

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.