POLITICA 4 februarie 2022

Antal Árpád: „Nu cred că putem vorbi de lipsă de pluralism în politica maghiară”

de Iulia Drăghici - Taraș | 1909 vizualizări

Liderul UDMR Sfântu Gheorghe, primarul Antal Árpád a răspuns acuzațiilor aduse partidului din care face parte de un grup de intelectuali maghiari, care spune, printre altele că este reprezentantul FIDESZ în România și că a suprimat democrația pluralistă, ba chiar că sunt suspiciuni de fraudare a votului care pleacă din Transilvania la viitoarele alegerile din Ungaria. 

Societatea maghiară din Transilvania este una pluralistă, atâta timp cât la un moment dat au existat trei partide maghiare și acum există două. Nu cred că putem vorbi de lipsă de pluralism în politica maghiară. Unul dintre inițiatori a fost liderul platformei liberale multă vreme. Nu văd că putem vorbi de un deficit de democrație în comunitatea maghiară. Iar strict raportându-ne la alegerile din Ungaria, pentru că acolo bat ei apropoul, lucrurile sunt simple. Eu întotdeauna am spus că Transilvania este pământul libertății și dacă analizăm din această perspectivă, fiecare etnic maghiar avea libertatea să decidă dacă vrea sau nu să obțină cetățenie maghiară. Cei care au decis că doresc cetățenie maghiară au avut libertatea de a se înregistra sau a nu se înregistra în acel registru care îți permite să participi la alegerile din Ungaria. Iar între cei care au decis să aibă cetățenie maghiară și au decis să se înregistreze au libertatea de a decide dacă participă sau nu la vot. Iar cei care au decis să obțină cetățenie maghiară, au decis să se înregistreze și decid să voteze, au libertatea să voteze cu cine vor. Deci mai mult de atât...unde este problema? Eu, ca om politic, am dreptul să spun cu cine votez sau să nu spun cu cine votez. Deci este o multitudine de libertăți ca să ajungă un cetățean de aici să voteze cu FIDESZ, ceea ce deranjează pe cei care au venit cu această petiție. Eu nu văd nicio problemă din acest punct de vedere. Le cunosc opiniile, respect opiniile lor, majoritatea probabil nu au vrut să obțină cetățenie maghiară, dintre cei care au obținut au decis probabil să nu voteze, sau cei care au decis să voteze să voteze cu alt partid decât FIDESZ. Este dreptul, libertatea lor și îi respect pentru asta. Dar să îmi respecte și ei libertatea de a decide altfel, dacă vreau să decid altfel”, a spus primarul din Sfântu Gheorghe, într-o conferință de presă, ca urmare a unei solicitări a Observatorului de Covasna în a comenta pe marginea criticilor aduse partidului din care face parte. 

Antal Árpád a spus în același context și că mecanismul este similar cu cel al votului intern.  

E valabil și pentru votul intern. Vedem că majoritatea cetățenilor aleg libertatea de a nu participa la vot, de exemplu. Este o libertate a lor. Sunt alte țări în Uniunea Europeană, unde votul este obligatoriu și dacă nu votezi ești sancționat de stat. În România, la începutul anilor 90 s-a decis ca să existe această libertate a cetățeanului că participă sau nu”, a spus edilul din Sfântu Gheorghe. 

Cât despre ideea că voturile maghiarilor din Transilvania ar putea schimba soarta alegerilor din Ungaria, Antal Árpád a spus: „Fiecare vot poate să fie decisiv. Depinde cât de strâns va fi scorul. Până la urmă, un singur vot poate să decidă. S-ar putea să fie votul meu. Sau votul unuia dintre cei care au scris petiția respectivă, dacă se decid să participe. Sau poate lipsa lor de participare va decide în cealaltă parte. Pentru că întotdeauna și cel care nu votează votează. Cel care nu participă la vot dă un vot. Votul lui este să decidă alții în locul lui. Eu de asta votez întotdeauna, pentru că eu cred că știu ce e mai bine pentru mine decât unul care ar vota în locul meu”. 

Mai mulți intelectuali maghiari din Transilvania au acuzat, marți, UDMR, într-o conferință de presă organizată online, că a devenit „reprezentantul FIDESZ” în România și că a suprimat democrația pluralistă din interiorul organizației, scrie G4Media.ro. În același timp, potrivit aceleiași surse, ei au lansat și o petiție online, o luare de poziție înaintea alegerilor din Ungaria, programate pentru data de 3 aprilie, denunțând „campaniile saturate de ură promovate în ultimul deceniu” și afirmând că „nu trebuie și nu vrem să ne temem de Bruxelles, de György Soros, de migranți sau de minorități sexuale!”.

Printre inițiatorii petiției se numără Eckstein-Kovács Péter, Fosztó László, Gáspárik Attila, Kozák Gyula, Magyari Nándor László, Selyem Zsuzsa. 

Distribuie articolul:  
|

POLITICA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.