LIFESTYLE 24 aprilie 2024

Startul ediției 31! „Pentru noi, Sfântu Gheorghe este centrul lumii”

de Iulia Drăghici - Taraș | 710 vizualizări

Semnalul oficial că Zilele Sfântu Gheorghe, ediția 31, au început a fost dat marți seară, cu un concert dramatic, plin de trăiri, expresii, note și poveste. S-a întâmplat la Biserica romano-catolică Krisztus Király. Vedetă a fost un pian, considerat printre cele mai bune din lume, un Bösendorfer Vienna Concert 280, adus special pentru acest concert festiv. Dar muzicienii care l-au mânuit și înconjurat au fost cei care i-au insuflat viață. Și care au marcat un nou început de succes. 

„Avem sarcina să ne facem auzite vocile, chiar și atunci când părem puțini la număr, să ne păstrăm valorile chiar și atunci când unora li se pare demodat, să dăm tot ce e mai bun din noi chiar și atunci când suntem dintr-un oraș mic. Pentru că poate fi mic, dar pentru noi, Sfântu Gheorghe este centrul lumii. (...) Cred că putem privi viitorul cu convingerea că avem cunoștințele necesare pentru a-l face mai bun. La urma urmei, acest pian, unul dintre cele mai bune din lume, e aici, la Sfântu Gheorghe”, a fost discursul primarului Antal Árpád, citit de viceprimarul Vargha Fruzsina, la deschiderea evenimentului. 

Cei care au fost prezenți, dar și cei care au urmărit transmisia televizată a evenimentului, au putut auzi piesa „Moment muzical” de Nicolae Kirculescu, interpretată de pianistul Ambrus Sándor și orchestra simfonică, dar și concertul pentru pian și orchestră în Mi bemol major de Liszt Ferenc, căruia i-au dat viață pianistul Szőcs Botond și orchestra simfonică.

În final, Beethoven, cu binecunoscuta „Odă a Bucuriei”, interpretată de soliștii Sebestyén-Lázár Enikő – soprană, Antonia Someșan – alto, Barabás Lajos – tenor și György Levente – bariton, corurile Vox Humana, Pro Musica, Laudate, Corul Filarmonicii din Tg. Mureș și orchestra simfonică, a încheiat o seară care pentru mulți va rămâne mult timp în amintire. 

Orchestra simfonică a fost compusă din membri ai Orchestrei Georgius din Sfântu Gheorghe, ai Orchestrei de Cameră Csíki din Ciuc și ai Orchestrei Filarmonicii din Brașov. Dirijor a fost Dubóczky Gergely.

Așadar, în ropote de aplauze, ediția 31 a Zilelor Sfântu Gheorghe a început oficial! 

Programul complet poate fi consultat AICI. 

Sursa foto: Zilele Sfântu Gheorghe/ Codra Botond 

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.