CULTURA 23 aprilie 2024

Scriitorul Radu Vancu se întâlnește cu publicul din Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 618 vizualizări

Scriitorul și poetul sibian Radu Vancu, unul dintre cei mai influenți reprezentanți ai generației literare românești a anilor 2000, vine la Sfântu Gheorghe, pentru o întâlnire cu publicul de aici. Evenimentul are loc miercuri, 24 aprilie, de la ora 18:00, în sala „Gábor Áron” a Bibliotecii Județene „Bod Péter”. 

Alături de Radu Vancu, în discuție va fi criticul literar brașovean Adrian Lăcătuș, iar gazdă este  directorul bibliotecii, Szonda Szabolcs.

La întâlnirea de la Sfântu Gheorghe va fi prezentat și noul său volum de poezii, Kaddish, „o lucrare cu un succes de public și profesional răsunător, al cărui „personaj” principal este poetul maghiar Miklós Radnóti”, transmit organizatorii. 

Cu această ocazie, aflăm că Radu Vancu, originar din Sibiu, este poet, prozator, eseist și traducător român, dar și „profesor la Facultatea de Litere și Arte a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu și redactor-șef al revistei Transilvania. Între 2019 și 2023 a fost președintele PEN România. De asemenea, este redactor al revistei Poesis Internațional. A coordonat secțiunea română a site-ului Poetry International. Este organizatorul Festivalului Internațional de Poezie din Sibiu, Poets in Transylvania.

Începând cu anul 2002 a publicat nouă cărți de poezie, pentru care a primit mai multe premii; poezia lui a fost tradusă în aproximativ 20 de limbi străine, fie în antologii și reviste, fie în cărți individuale. A publicat și un roman, Transparența (2018), respectiv două volume de jurnal (2017, 2021), pentru care de asemenea a primit câteva premii. A publicat și două cărți pentru copii și o culegere de texte civice. Publicațiile lui academice includ două cărți-eseu despre Mihai Eminescu și Mircea Ivănescu, precum și un volum privind relația modernității poetice cu umanul. A realizat câteva antologii de poezie română modernă și contemporană, fie individual, fie în colaborare cu Mircea Ivănescu, Claudiu Komartin sau Marius Chivu.

A tradus romane și poezie, în principal din John Berryman și W.B. Yeats; este, de asemenea, traducătorul ediției Ezra Pound coordonată de H.R. Patapievici la editura Humanitas”, se arată în comunicatul de presă trimis redacției.

Activitatea este inclusă în programul Zilelor Sfântu Gheorghe

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.