METEO 14 iulie 2011

Weekend fierbinte

de Monica Vrânceanu | 460 vizualizări
În judeţul Covasna sunt aşteptate zilele acestea temperaturi de peste 33 de grade la umbră Meteorologii au emis o atenționare cod galben de caniculă, care vizează întreaga țară și va dura până duminică inclusiv. În această perioadă, indicele de confort termic se va situa peste pragul critic de 80 de unităţi, informează Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Pe arii extinse temperatura maximă a aerului va depăși 35 de grade Celsius, iar în Câmpia de Vest și în Lunca Dunării se vor atinge izolat valori de 37 - 39 de grade.

În judeţul Covasna sunt aşteptate zilele acestea temperaturi de peste 33 de grade la umbră

Meteorologii au emis o atenționare cod galben de caniculă, care vizează întreaga țară și va dura până duminică inclusiv. În această perioadă, indicele de confort termic se va situa peste pragul critic de 80 de unităţi, informează Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Pe arii extinse temperatura maximă a aerului va depăși 35 de grade Celsius, iar în Câmpia de Vest și în Lunca Dunării se vor atinge izolat valori de 37 - 39 de grade.

Codul galben de caniculă este valabil și pentru județul Covasna, chiar dacă aici nu suntem obișnuiți cu temperaturi foarte ridicate. Meteorologul de serviciu de la Stația Meteo Sfântu Gheorghe, Mariana Marin, a declarat că județul nostru nu va fi ocolit de marile călduri în aceste zile, astfel că temperaturile maxime se vor situa între 29 și 33 de grade Celsius.

 

Recomandări ale medicilor

În aceste condiții, în care soarele e nemilos și asfaltul fierbinte, oamenii sunt tentați să iasă din case, în căutarea locurilor umbroase și răcoroase, cum ar fi marginile pădurilor, malurile apelor sau ștrandul. Chiar dacă acestea pot oferi un oarecare confort termic, medicii și specialiștii nu recomandă ieșirea din casă a persoanelor vârstnice, a copiilor sau a celor cu probleme cu sănătate, problema caniculei netrebuind a fi luată deloc în glumă.

Ambulanța Covasna este permanent pregătită să intervină în cazurile de urgențe cauzate de creșterea temperaturii, însă deși până acum câteva săptămâni se intervenea periodic în acest sens ca urmare a schimbărilor bruște de temperatură, în ultimele zile nu a mai fost cazul. Urgențele preluate de Ambulanță au fost de altă natură, iar canicula nu a făcut ieri decât o victimă, în combinație cu alcoolul.

Directorul Ambulanței Covasna, Tiberiu Poștoacă, a declarat că zilele trecute s-au mai înregistrat câteva cazuri de leșin, însă acestea nu pot fi puse exclusiv pe seama căldurii ci au fost rezultate din combinații ale acesteia cu afecțiuni cronice.

Asistenta de serviciu a Ambulanței, Teodorina Albu, a declarat la rândul său că un bărbat a ajuns ieri la Urgențele din Sfântu-Gheorghe, fiind adus de Ambulanță după ce căzuse în stradă. Problema omului era însă nu doar canicula de afară ci faptul că a consumat băuturi alcoolice, care în combinație cu căldura l-au deshidratat și au dus la cedarea organismului. Odată ajuns la Urgențe, omul a primit primul ajutor, însă după ce a ieșit din nou în căldură a căzut iar în stradă, ca urmare a faptului că nu-și revenise din beție.

 

Fără băuturi alcoolice tari

”Consumul de alcool în cantități mari, mai ales al băuturilor tari, este total nerecomandat pe vreme de caniculă, deoarece duce la deshidratare. Oamenii sunt sfătuiți să bea multe lichide, în special apă, să poarte pe cap pălării și să nu se expună inutil soarelui. Astfel, bătrânii în special ar trebui să înțeleagă că nu au ce căuta pe stradă între orele 11 și 17, să încerce să-și facă cumpărăturile dimineața sau seara și pe timpul zilei să stea în casă, în vreme ce aceleași sfaturi sunt valabile pentru oricine știe că are probleme de sănătate”, a spus Teodorina Albu.

Președintele Asociației Medicilor de Familie din Covasna, medicul Lucia Sereș, a declarat, la rândul său, că recomandă tuturor să se ferească în aceste zile de ieșitul din casă, tocmai din cauza pericolului la care sunt expuși din cauza căldurii și razelor puternice ale soarelui.

”Nimeni nu ar trebui să iasă pe străzi când e deja foarte cald. Dacă totuși e neapărat să se iasă din casă, fiecare ar trebui să știe că sticluța cu apă e indispensabilă, la fel și pălărioara protectoare de soare, în vreme ce cei care se află sub diverse tratamente să nu-și uite acasă vreun medicament. Părinților le recomand puternic să nu plimbe copiii la orele amiezii, unii mă ascultă, alții nu, iar atunci când mă întâlnesc cu câte un pacient care nu respectă aceste reguli simple, chiar îl cert, pentru că e foarte periculos”, a spus Lucia Sereș.

Potrivit Luciei Sereș, în aceste perioade fierbinți este recomandabil ca fiecare dintre noi să bea 1,5 - 2 litri de apă zilnic, fără a aștepta însă senzația de sete, tocmai pentru a împiedica deshidratarea corpului; astfel, la fiecare 15-20 de minute ar trebui consumat câte un pahar de apă. Interesant de știut este că o doză de iaurt, de exemplu, produce aceeași hidratare ca și un pahar de apă.

 

Fructe și legume proaspete

Medicii mai spun că pe vreme de călduri insuportabile este de evitat mâncarea grea, prăjită și ne recomandă să consumam cât mai multe fructe și legume proaspete - pepene galben, roșu, prune, mere, castraveți, roșii, deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă. Trebuie evitat însă alcoolul - inclusiv berea sau vinul, deoarece acesta nu doar că favorizează deshidratarea ci diminuează inclusiv capacitatea organismului de a lupta împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conținut ridicat de cofeină - cafea, ceai, cola sau de zahăr - sucuri răcoritoare carbogazoase, deoarece acestea au efect diuretic. Pe parcursul zilei sunt recomandate dușurile călduțe, fără a ne șterge de apă, în vreme ce aparatul de aer condiționat trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.

Dacă expunerea la soare în orele amiezii este absolut necesară, trebuie să folosim o ținută adecvată: pălării de soare, haine lejere și ample, din fibre naturale și de culori deschise. Sunt de evitat activitățile de exterior care impun consum mare de energie - sport, grădinărit și trebuie avută grija persoanelor vârstnice, a copiilor, persoanelor cu dizabilități oferindu-le în mod regulat lichide, chiar dacă nu le solicită. Medicii atrag atenția că respectarea acestor recomandări minimale poate reduce semnificativ riscurile medicale cauzate de temperaturile foarte înalte.

”Eu evit pe cât de mult posibil să ies din casă pe vremea asta, pentru că simt că nu-mi face bine. Știu că vara înseamnă soare și bronz, dar mai bine nebronzată decât cu probleme. Tocmai de asta nu ies din casă decât seara târziu la cumpărături, ziua preferând să stau înăuntru, să fac 4-5 dușuri călduțe și să țin ferestrele larg deschise, căci nu suport aerul condiționat”, spune Marina, de 38 de ani.

”Încerc să mă feresc cum pot, nu stau doar în casă dar încerc să nu mă prindă ore de vârf în centrul orașului, pe asfaltul fierbinte. Nu port tocuri, mă îmbrac subțire și beau apă multă, recunosc”, spune la rândul său Mirela.

Mihaela are 29 de ani și nu suportă căldurile. Cu toate acestea, iese pe străzi ziua pentru că nu are încotro din cauza muncii, însă tânăra spune că încearcă să se protejeze cât mai mult, atât prin îmbrăcămintea subțire, de bumbac în culori deschise, cât și prin consumul foarte ridicat de lichide.

”Nu am și nici nu am avut vreodată probleme cu căldura, dimpotrivă. De ani întregi merg la ștrand câte trei zile la rând, mă bronzez și mă bălăcesc în apă, stau la soare și nu am absolut nimic, cred că sunt foarte rezistent. Consum lichide, așa e, dar nu pot zice că numai apă, căci mai beau și câte o bere, două. Or fi bune sfaturile medicilor, dar eu nu cred că se aplică tuturor”, spune Dragoș, de 27 de ani.

Spusele tânărului sunt susținute inclusiv de terasele pline-ochi, unde se servește nu doar apă sau limonadă cu gheață ci și bere. Ba mai mult, comercianții sunt încântați de aceste zile de caniculă, care combinate cu vacanța i-au readus pe mulți dintre studenți acasă, umplând terasele orașului de tineri dornici să se răcorească... mai ales la câte o bere.

 

Ce drepturi ai, ca angajat, pe timp de caniculă

Conform evz.ro, în zilele caniculare angajatorii sunt obligaţi să reducă intensitatea şi ritmul activităţilor fizice ale angajaţilor, să asigurare ventilaţie la locul de muncă, să permită alternarea efortului dinamic cu cel static şi a perioadelor de lucru cu cele de repaus în locuri umbrite.

De asemenea, legea îi obligă să ofere angajaţilor apă minerală, câte 2-4 litri/persoană, să asigurare echipament individual de protecţie şi duşuri.

Inspectorul general de stat la Inspecţia Muncii, Danteş Nicolae Bratu, a dispus inspectoratelor teritoriale de muncă verificarea urgentă a aplicării măsurilor pentru protecţia salariaţilor care lucrează la temperaturi extreme. Angajatorii care nu pot asigura condiţiile de mai sus, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, pot lua următoarele măsuri: reducerea programului de lucru, eşalonarea pe doua perioade a zilei de lucru.

 

Amendă de la 1.500 la 2.500 lei

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiţii de temperaturi extreme, angajatorul trebuie să ia următoarele măsuri: asigurarea examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărirea depistării precoce a salariaţilor cu contraindicaţii pentru munca la temperaturi crescute, asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate, trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.

Nerespectarea legii se sancţionează cu amendă de la 1.500 – 2.500 lei.

Distribuie articolul:  
|

METEO

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.