METEO 8 iunie 2011

Avem nevoie de mai multe staţii meteo

de Székely Emőke | 519 vizualizări
Cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului (5 iunie), Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Covasna a organizat mai multe evenimente cu această temă. Pe lângă promovarea ocrotirii naturii printr-un maraton de ciclism ce a avutloc la sfârşitul săptămânii, sau parteneriatul dintre APM şi Inspectoratul Şcolar Judeţean în urma căruia mai mulţi elevi de la liceele din oraş vor putea chiar învăţa în laboratoarele Agenţiei, cea mai mare acţiune

Cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului (5 iunie), Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Covasna a organizat mai multe evenimente cu această temă. Pe lângă promovarea ocrotirii naturii printr-un maraton de ciclism ce a avutloc la sfârşitul săptămânii, sau parteneriatul dintre  APM şi Inspectoratul Şcolar Judeţean în urma căruia mai mulţi elevi de la liceele din oraş vor putea chiar învăţa în laboratoarele Agenţiei, cea mai mare acţiune a fost workshopul organizat la Brăduţ, pe tema lipsa apei şi apariţia secetei.

Directorul APM Covasna, Benedek Kaplar Gabor,  a prezentat rezultatele acestui workshop, arătând că la eveniment au participat numeroşi specialişti atât în domeniul protecţiei mediului, cât şi în meteorologie. Directorul APM afirmă că s-a încercat identificarea problemelor ce stau la baza unei probleme generale în Europa, dar şi în România.

Benedek a spus că temperatura medie anuală în judeţul Covasna a crescut în ultimele decenii cu jumătate de grad Celsius în zona Târgu Secuiesc, şi un grad Celsius în zona Baraoltului, pe când precipitaţiile sunt din ce în ce mai puţine, iar această tendinţă este preconizată a se menţine şi în următoarea perioadă. Una dintre cauze este fărâmiţarea parcelelor de păduri, iar specialiştii propun ca proprietarii acestor terenuri forestiere să se alieze pentru a putea accesa fonduri europene în vederea reîmpăduririi. O altă soluţie ce ar putea da rezultate pe termen mediu şi lung ar fi înfiinţarea mai multor staţii de meteorologie în judeţ, pentru că cele existente sunt la distanţe destul de mari una de cealălaltă, iar prognozele nu pot fi exacte. Dacă ar fi mai multe astfel de staţii în judeţ, iar prognozele ar fi mai precise, acest lucru i-ar ajuta şi pe agricultori. Directorul APM a mai adăugat că instituţia pe care o conduce are în vedere organizarea şi a altor astfel de workshopuri, unde urmează să îi invite şi pe agricultori.

În concluzie, Benedek Kaplar Gabor a spus că problemele din judeţul Covasna nu sunt atât de grave precum în sudul şi sud-estul ţării.

Distribuie articolul:  
|

METEO

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.