LIFESTYLE 2 iulie 2021

O covăsneancă face săpunuri de casă cu aspect… delicios

de Iulia Drăghici - Taraș | 4909 vizualizări

Povestea unui hobby născut și dezvoltat în pandemie, când spălatul pe mâini a fost esențial 

Sunt persoane pentru care pandemia a fost momentul unui nou început, iar timpul stat în casă nu a trecut degeaba, ci și-au dezvoltat hobby-uri care mai de care mai interesate. Acesta este și cazul Dianei Popa din orașul Covasna, care în urmă cu mai bine de un an a început să facă săpun de casă. Dar nu orice fel de săpun, ci doar din ingrediente naturale și forme...de îți lasă gura apă. Sigur, nu sunt de mâncare, dar unele arată de parcă ar fi, pentru că sunt săpunuri în formă de gogoși, ciocolată, înghețată pe băț sau prăjituri de tot felul. 

A început să lucreze la rețetele proprii de săpun de casă în urmă cu un an și ceva, inspirată fiind de o prietenă de-ale sale de pe Facebook. Pentru început, Diana Popa a căutat informații despre săpunurile făcute în casă, din cărți și de pe internet. Apoi și-a cumpărat ingrediente și ustensile și s-a apucat de „săpunărit”, cum spune ea. „Fac de un an și ceva. De când a început pandemia și de când a trebuit să ne spălăm mai des pe mâini decât înainte. Au prins foarte bine aceste săpunele”, ne-a spus Diana Popa. 

În vârstă de 33 de ani, Diana este o tânără mămică și viitoare mămică din orașul Covasna. Când a început să facă săpunuri, spune ea, și-a amintit de copilărie și de bunica ei care făcea săpun de casă, în curte, în ciubăr, și era folosit de întreaga familie. Este pasionată de lucrurile făcute de mână încă din adolescență, când a creat accesorii din mărgele. De când se știe, tânăra și-a găsit un refugiu în astfel de hobby-uri, și a continuat să facă de mână invitații de nuntă, decorațiuni, mărțișoare și altele. 

Diana, care este o fire artistică (a absolvit un curs de fotomodele la școala regretatului actor Costin Mărculescu, a avut rol de figurație în telenovele românești, iar visul ei cel mai mare este să obțină un rol în serialul Vlad), a fost atrasă și de gătit și a încercat să își promoveze în social media rețetele și reușitele în domeniul culinar și a participat chiar și la concursuri televizate. Din acest motiv a încercat să ducă și săpunurile în această direcție, a bucătăriei și face, printre altele, și săpunuri care seamănă cu mâncare. Le spune „săpunuri gastronomice”. 

Ingredientele 

Tânăra ne-a precizat și că săpunurile făcute de ea sunt 100% naturale. Folosește uleiul de cocos, de ricin, de shea, floarea soarelui, avocado, gălbenele, unt de cacao și uleiuri esențiale. Pe lângă unt și uleiuri, e nevoie și de sodă caustică. Aceasta se transformă în leșie. Săpunurile se fac printr-un proces la rece. Culorile se obțin din pudră de cacao, turmeric, boia dulce, pudră de urzică, de lavandă și altele. 

Procesul de producție al săpunului nu durează mai mult de o oră, însă regula spune că un săpun este cu atât mai bun cu cât stă mai mult timp. „După ce facem compoziția, se toarnă în forme și se ține între pături, izolat, că degajă căldură. Trebuie să stea 24 de ore. După 24 de ore, se scoate din forme, se taie dacă este cazul și apoi trebuie să mai stea la uscat, la maturat, între patru și șase săptămâni. Dar sunt și săpunuri mai deosebite, care necesită o perioadă mai lungă de timp pentru maturare. E vorba despre săpunul făcut doar din ulei de măsline. În acest caz, timpul de maturare ajunge la șase luni sau chiar mai mult”, ne-a spus Diana Popa. 

Important în producerea de săpunuri de casă este măsurarea ingredientelor, pentru că un dezechilibru ar putea strica toată rețeta. În plus, pentru fiecare săpun se măsoară PH-ul, astfel încât el să fie bun de folosit pe piele. „Am benzi de testare ale PH-ului unui săpun. După ce trece perioada de izolat, după 24 de ore, eu testez imediat PH-ul săpunului, care trebuie să fie cât mai aproape de cel al pielii”, ne-a spus covăsneanca. 

Diana face săpunuri chiar și pentru copii, cu forme de jucării și spune că fetița ei își spală în mod regulat toate jucăriile cu săpunurile făcute de mami. Face și bombe de baie, balsamuri de buze și spray-uri antițânțari și alte insecte. 

În prezent, Diana spune că nu are atestat de producător și face săpunuri mai mult ca hobby, dar sunt și cazuri în care prin pagina sa de Facebook primește comenzi și vinde. Cei care o caută sunt în general tinerii, spune ea, care apreciază calitatea ingredientelor folosite și care nu sunt mulțumiți de săpunurile din comerț. 

Celor care vor să se apuce de un astfel de hobby, Diana Popa le recomandă ca înainte să înceapă să citească foarte mult și să exerseze cu răbdare. Nu toate rețetele ies bine din prima, dar perseverența e importantă. „Al doilea săpun pe care l-am făcut în viața mea l-am aruncat. Din greșeli învățăm. S-a întărit foarte tare în vasul în care l-am făcut și nu am apucat să îl torn în forme. Așa că ajuns la gunoi”, spune Diana Popa. 

Aceasta precizează și că săpunurile nu sunt parfumuri, deși reacția generală este ca săpunul să fie pus la nas pentru miros. „Eu le explic tuturor că treaba săpunului este să spele, nu să parfumeze”, a spus, amuzată, Diana, deși face săpunuri care miros a lavandă, cacao, scorțișoară, fructe, ca de exemplu portocale și altele. 

Tot tânăra mi-a spus că unele persoane la care au ajuns aceste săpunuri au spus că nu se vor spăla cu ele, ci le vor pune în vitrină, la cât sunt de spectaculoase. 

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.