Maria Dragomiroiu și Veta Biriș concertează la Sărbătoarea bărcănenilor
Serbarea câmpenească nu e așteptată cu entuziasm chiar de toți locuitorii comunei
Ediția a X-a a Sărbătorii bărcănenilor revine în zona de agrement Lughet din comuna Barcani în 25 și 26 august a.c. Cu toate că evenimentul nu a fost primit cu încântare de toți locuitorii comunei, cu argumentul că ar aprecia mai degrabă investițiile în dezvoltare decât cele în petreceri câmpenești, autoritățile locale transmit că în derulare se află aproximativ 10 astfel de proiecte, dar și că bugetul evenimentului a rămas același ca în anii trecuți, chiar dacă se marchează o ediție aniversară.
Printre invitații la Sărbătoarea bărcănenilor se numără interpretele de muzică populară Maria Dragomiroiu și Veta Biriș, dar și Adrian Petrescu sau Ioana Dîrstar. De asemenea, programul va fi completat și de o serie de artiști locali, cum ar fi Corul Bărbătesc „Pădurenii” din Barcani, Ansamblul Florile Zagonului, Ansamblul „Cununa Carpaților” din Întorsura Buzăului, Ansamblul „Brădulețul” din Sita Buzăului, solistul Florin Filip, dar și Ansamblul „Obârșia Lotrului” din Voineasa, județul Vâlcea sau Ansamblul „Cimbrișor” din Republica Moldova. Concertele se vor derula duminică, în 26 august, în vreme ce sâmbătă, 25 august, activitățile vor începe cu un concurs de enduro, dar și cu un altul de tracțiune animală.
„Îi așteptăm cu drag pe cei din zonă. Sperăm să fie timpul bun!”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, primarul comunei Barcani, Gheorghe Marin.
Dacă unii dintre bărcăneni și locuitori ai zonei Buzaielor simțeau nevoia unei petreceri de ziua comunei, alții nu sunt de acord cu cheltuirea banilor publici pe sărbători și petreceri, când localitățile din administrarea Primăriei Barcani nu au canalizări, asfalt sau alte utilități necesare unui trai mai ușor, potrivit unor comentarii apărute pe rețelele de socializare.
Acestora din urmă, primarul Gheorghe Marin le-a răspuns, prin declarația oferită ziarului Observatorul de Covasna, că în prezent autoritatea publică are aproximativ 10 proiecte în derulare. Acesta a mai precizat că din pricina co-finanțărilor, pe care Primăria trebuie să le asigure, bugetul sărbătorii a rămas același ca în anii trecuți, chiar dacă 2018 marchează a 10-a ediție a Zilelor Comunei, fiind totodată în Anul Centenarului Marii Uniri.
„Va fi la fel. Nu ne întindem mai mult, că bugetul nu ne permite. Avem proiecte foarte multe și capitolul co-finanțare ne strânge cu ușa. Sunt aceiași bani ca și anul trecut, ca și acum doi ani și același program. Sperăm să fie frumos ca în anii trecuți. (...) Normal, fiind Anul Centenarului, trebuia să fim mai bogați în artiști, dar avem proiecte multe. (...) Apa e gata la Lădăuți, a început canalizarea. E în licitație apa, canalul pe fonduri europene la Sărămaș. Avem aproape 11 milioane de lei pentru asfalt. Avem, în alt proiect, 6 sau 7 străzi care sunt în licitație până în 17, la fel, vreo 10 milioane de lei. La fiecare proiect avem co-finanțare, de asta nu ne putem întinde. Normal, anul ăsta trebuia să facem ceva mai special. Cetățenii sunt împărțiți. Unii ne spun că vor să facem și serbare și proiecte, iar alții ne zic să lăsăm sărbătoarea”, a mai completat edilul din Barcani.
Anul trecut, printre invitații la evenimentul derulat tot la finele lui august, s-au numărat Aurel Tămaș, Cornelia Catanga sau Aurel Moldoveanu.