Manó, despre ce înseamnă a fi învingător la Vocea României
Solistul covăsnean care a ajuns până în semifinalele celebrei emisiuni de televiziune s-a întors acasă, la Sfântu Gheorghe și ne-a povestit „la cald” despre experiența sa
Scena de la Vocea României a luat „foc” vineri seara, când solistul din Sfântu Gheorghe Ráduly Botond – pe numele de scenă Manó (din maghiară – Spiridușul) și-a adus în fața publicului momentul. Interpretarea de-a dreptul incendiară a melodiei „I am fire” de la formația Halestorm i-a adus aplauze îndelungi, însă nu și un număr suficient de voturi pentru a trece mai departe, în marea finală de la celebra emisiune de televiziune, difuzată de ProTv.
În acest sfârșit de săptămână, Manó s-a întors acasă, la Sfântu Gheorghe. Cu toate că vinerea viitoare nu va mai fi prezent în direct pe micile ecrane, el este, în sufletul multora dintre noi, finalist și chiar „Vocea României”. Ráduly Botond nu este nicidecum trist că s-a întors acasă, ci este mai optimist ca oricând, asemenea unui învingător adevărat, cum el însuși se declară.
„Vineri m-am simțit foarte bine pe scenă, mai ales că a fost o săptămână destul de dificilă pentru mine. Am fost răcit toată săptămâna, abia joi, vineri mi-am revenit un pic și mă bucur că mi-a ieșit momentul așa cum mi-a ieșit. Am părăsit competiția cu o stare foarte pozitivă. Chiar și eu m-am mirat. Nu m-am așteptat să fiu atât de optimist, dar abia am așteptat să mă întorc acasă și să mă apuc de lucru, pentru că am foarte multe planuri”, a declarat Manó pentru „Observatorul de Covasna”.
Care a fost țelul suprem pentru Manó în celebrul concurs
În ceea ce privește timpul petrecut în ultimele săptămâni la București, în spatele și în fața camerelor de filmat, solistul din Sfântu Gheorghe spune că fiecare moment a fost special și că a avut foarte multe de învățat de la oamenii extraordinari pe care i-a avut alături. Acesta ne-a mai declarat și că nu este deloc dezamăgit că s-a întors acasă, deși era la un pas de marea finală, ci se consideră foarte norocos că și-a îndeplinit adevăratul țel pentru care s-a și înscris în concurs.
„Nu prea am avut timp pentru mai nimic. Am avut repetiții, după repetiții, după repetiții. Am avut un program destul de lung. Acum mi se pare destul de greu, dar atunci am savurat fiecare clipă pentru că mă aflam între oameni foarte frumoși la suflet și foarte pozitivi, oameni care m-au inspirat și m-au ajutat foarte mult să trec prin niște etape mai grele. Mă bucur foarte mult că am fost acolo. În momentul participării mele în concursul ăsta, nu mi-am propus să câștig. Dacă mă crezi, încă nici nu știu care e premiul cel mare și nici nu mă interesează. Nu ăsta a fost țelul meu. Scopul participării mele a fost să mă recunoască lumea pentru că am planuri destul de mărețe, iar pentru asta am avut nevoie de un pic de „ajutor”. Eu cred că am părăsit competiția asta ca un învingător. Cel puțin așa mă consider pentru că am reușit să îmi aduc alături foarte mulți oameni care să mă susțină, în ultimele luni am primit o susținere și o iubire enormă din partea publicului pentru care sunt foarte recunoscător. Mă simt norocos. (...) Exact așa mi-am imaginat că se va întâmpla, în sensul că a fost o perioadă foarte importantă pentru cariera mea. În afară de faptul că am găsit lângă mine un public deosebit, am reușit să cunosc niște oameni care au devenit destul de importanți pentru mine și s-au legat niște prietenii de care sunt foarte mândru. Până la urmă cred că ăsta e cel mai important lucru. Banii îi cheltuiești, dar prieteniile pot să rămână pe viață”, ne-a declarat Manó.
După momentul din semifinala de vineri, antrenorul solistului din Sfântu Gheorghe, Adrian Despot, a precizat că melodia aleasă și interpretată de Manó a fost cea mai dificilă și riscantă dintre toate posibilitățile, dar că tânărul spiriduș a dorit să se autodepășească. Acum, Ráduly Botond spune că nu regretă alegerea și că fiecare moment a fost o lecție de viață.
„Consider că am învățat foarte multe din experiența pe care am avut-o la Vocea României. În legătură cu alegerea piesei de vineri, într-adevăr a fost o alegere destul de riscantă, dar mi-am asumat riscul. Eu mă bucur și nu regret nicio clipă și nicio alegere pe care am făcut-o pentru că am avut de învățat din ele. Sunt fericit din tot sufletul că am fost acolo. Nu privesc nimic din ceea ce s-a întâmplat ca pe un eșec, pentru că am învățat lucruri și m-am dezvoltat”, ne-a spus acesta.
Cum se vede acum alegerea antrenorului
În preselecțiile pe nevăzute de la „Vocea României” Ráduly Botond - Manó din Sfântu Gheorghe a întors toate cele patru scaune ale juraților cu o interpretate impecabilă a melodiei „In My Defence” a regretatului Freddy Mercury. Dintre cei patru antrenori, Manó a ales să își continue drumul în concurs alături de solistul trupei Vița de Vie, Adrian Despot, aflat și el la prima experiență de acest gen.
„A fost cea mai bună decizie pe care am luat-o. Am văzut și eu comentarii diverse, dar Adi este un om foarte complex, un om sufletist și foarte pasionat de muzică. Mă bucur foarte mult că l-am ales pe el. Am avut foarte multe de învățat de la el. Eu îmi mențin părerea, că da, a fost alegerea potrivită pentru mine”, ne-a spus, hotărât, Manó.
Cine va fi următoarea Voce a României, în opinia lui Manó
Concursul „Vocea României” continuă, iar săptămâna viitoare se va decide cine este noua Voce a României. Dintre cele patru concurente care au mai rămas, Ana Munteanu, Andrada Crețu, Meriam Jane Ndubuisi și Zsuzsana Cerveni, Manó are, desigur, și o preferată despre care spune că are toate calitățile să câștige finala concursului.
„Eu sper din toată inima mea să câștige Andrada, pentru că o consider ca pe un artist complet. Are tandrețea de care nevoie un artist, dar totodată poate să fie și dură. Poate să transmită niște emoții cum puțini știu să o facă și are și o voce imensă. Când am ascultat momentul ei de vineri pur și simplu am avut pielea de găină. Nu-mi venea să cred. E extraordinară și sper din tot sufletul să câștige ea. Are tot suportul meu pentru că merită”, spune solistul din Sfântu Gheorghe, de altfel colegul Andradei în echipa Despot.
Planuri mărețe: „Va fi o parte din mine”
Pentru cei care nu au urmărit îndeaproape acest sezon din Vocea României, în ediția specială din 1 decembrie, covăsneanul Ráduly Botond a interpretat melodia „House of the rising sun”, de la „The Animals”, iar cu o etapă înainte, acesta a cântat „Hello” a lui Adelle. De ambele dăți, Manó a trecut mai departe datorită voturilor venite de la oamenii de acasă, iar la dueluri, covăsneanul a fost salvat de antrenorul Despot.
Ráduly Botond, născut în 1989 la Sfântu Gheorghe, este absolvent al Liceului de Artă „Plugor Sándor“. Acesta a participat la mai multe competiții muzicale, printre care și Erdély Hangja (Vocea Transilvaniei) în 2010, pe care a și câștigat-o, Levay Sylvester International Music Competition din Serbia, tot în 2010, dar și la trei ediții de X Factor. Prima a fost în 2011, când a ajuns până la Bootcamp. În 2012 a mers din nou la X Factor România, ajungând până la etapa Live Show nr. 3, iar în 2013 a participat la X Factor Ungaria, până la casa mentorilor.
Vocea României a fost pentru acesta cel mai longeviv concurs, experiență, după cum el însuși ne-a spus, care a decurs exact cum și-a propus. Deja o Voce a României și finalist în sufletele noastre, covăsneanul își continuă drumul ales în muzică și spune că are o mulțime de surprize pentru fanii săi.
„Planul meu este ca anul viitor să îmi scot albumul. Deja am început anul acesta să îmi scriu piesele. Big things are about to happen (din engl. Lucruri importante sunt pe cale să se întâmple), eu așa zic. Totuși, nu cred că e momentul potrivit să vorbesc despre asta așa mai îndelungat, ci abia aștept să văd reacția oamenilor legată de muzica mea. Va fi o parte din mine și sunt foarte curios să văd care e reacția. Prin albumul ăsta lumea mă va cunoaște exact așa cum sunt eu într-adevăr. Eu nu vorbesc prea mult, eu nu sunt omul vorbelor, ci sunt omul care cântă și prin asta încerc să comunic cu lumea. Abia aștept să le spun oamenilor ce am de spus”, a încheiat Ráduly Botond – Manó, care dovedește prin vorbele și faptele sale că un sfârșit nu este decât un nou început.