LIFESTYLE 20 noiembrie 2017

Designul va juca, din nou, rolul principal la Sfântu Gheorghe

de Covasna Media | 846 vizualizări

Săptămâna Designului, ediţia a 3-a, va avea loc anul acesta în perioada 20–24 noiembrie. Seria de evenimente, care cuprinde expoziţii, prezentări de carte şi de modă, proiecţii de filme şi discuţii profesionale, va avea ca temă în acest an „Urban Function”, adică designul funcţional.

Seria de evenimente din cadrul Săptămânii Designului îşi asumă un rol important. Dorim ca Sfântu Gheorghe să fie inclus printre acele aşezări de pe harta Europei unde inovaţia şi creativitatea sunt preţuite.

Program:

Luni, 20 Noiembrie:

  • „A 2-a Tabără de Design Cernat” - expoziţia planurilor realizate în tabăra de design - Inaugurează: Damokos Csaba - Asociaţia Focus Rectus

            Locaţie: MAGMA

            Ora: 17,00

  • „TWIST, lumea bijuteriilor 3D” - Expoziţia comună, expozanţi: Török Réka (designer costume şi bijuterii, proprietară a brandului REKKO) şi Simon Norbert (fotograf de modă)

            Locaţie: Casa cu Arcade

            Ora: 18,00

  • „Costume povestitoare” - expoziţie, lansare de carte, proiecţie de film, organizator: Szebeni Zsuzsa - Institutul Balassi Sfântu Gheorghe

            Locaţie: Casa cu Arcade

            Ora: 18,30

Marţi, 21 Noiembrie:

  • EMÜK „Expoziţie de design grafic” - Institutul MOME Design în colaborare cu Institutul Balassi din Bucureşti

            Locaţie: Centrul Artistic Transilvănean

            Ora: 17,30

  • „Download Design” - Institutul MOME Design în colaborare cu Institutul Balassi din Bucureşti

Locaţie: Centrul Artistic Transilvănean

Ora: 18,00

  • „UAD/D 2o17” - Expoziţia studenţilor de la Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca

Locaţie: Centrul Artistic Transilvănean

Ora: 18,30

  • „Designparty 1.1”

Locaţie: InDivino

Ora: 21,00

Miercuri, 22 Noiembrie:

  • Prezentare App: Horizon Guide, Visit Covasna - Damokos Csaba, Institutul Balassi din Bucureşti în colaborare cu Asociaţia pentru Dezvoltarea Turismului în Covasna

            Locaţie: MAGMA

Ora: 19,00

Joi, 23 Noiembrie:

  • „Fashion Day” - prezentare de modă: Krea Kids / Ilkapilka / Delikatess / Yukka / Esztány / Marikó / **Sengabeads Soutache Jewelry / Héjja Tamara & Tímea / Székely Kincső

Locaţie: T.A.M

Ora: 19,00

  • „Design Party 1.2. - food design”

Locaţie: InDivino

Ora: 21,00

Vineri, 24 Noiembrie:

  • Întâlnirea designerilor, producătorilor şi cumpărătorilor - Clusterul Regional al Lemnului PRO WOOD

Locaţie: MAGMA

Ora: 17,00

Descrierea programelor                                                  

„Mesélő jelmezek” (Costume teatrale mărturisitoare) – Comori ascunse din istoria teatrului maghiar

Un triplu eveniment cultural

Prezentare de carte

Oaspete invitat: autorul şi redactorul cărţii, Turnai Tímea, custodele Colecţiei scenice a Muzeului şi Institutului Naţional de Istorie a Teatrului (OSZMI) din Ungaria. În cadrul evenimentului vor fi prezentate cartea autorului intitulată „Mesélő jelmezek” (Costume teatrale mărturisitoare) şi seria de cărţi „Scenică”. Începând din 1991, Turnai Tímea este curatorul Institutului Naţional de Istorie a Teatrului din Ungaria, este profesor de limbă maghiară, istorie şi estetică, mai înainte conducătorul artistic al muzeului dedicat actorilor, muzeolog principal al Colecţiei scenice, organizatorul a numeroaselor expoziţii interne şi internaţionale, respectiv redactor al cataloagelor acestora. Este autorul a două cărţi de specialitate care prezintă designeri arhitecturali, designeri de interior și arhitecți şi care au apărut în 2017.

Moderator: Szebeni Zsuzsa, istoric teatral, directorul Filialei Sf. Gheorghe a Institutului Balassi, curatorul a numeroase expoziţii internaţionale

Prezentarea sub formă de expoziţii și albume colorate a documentelor unice şi fără pereche, a costumelor teatrale și a artiştilor teatrului maghiar este o ambiţie comună a autorului iniţiativei, Tordai Hajnal, şi a curatorului Muzeului şi Institutului Naţional de Istorie a Teatrului, Turnai Tímea. Aceasta a explicat faptul că colecţia OSZMI este una reprezentativă pentru secretele vestimentare ale femeilor, începând din anii 1750 şi până în zilele noastre. „Sunt accentuate atât minunatele ţinute vestimentare de sărbătoare, micile piese vestimentare negre pentru scenă, cât şi renumitele costume, păstrând secretele din culise, ale unor actriţe şi dive… În prezent, costumaţia de scenă a devenit un instrument indispensabil pentru formarea şi reprezentarea unui personaj. De aspectul scenic se ocupă artişti ai unor şcoli care formează specialişti în design, designeri recunoscuţi. Volumul nostru intitulat „Mesélő jelmezek” s-a născut pentru reprezentarea acestora.”

Expoziţie de costume teatrale

Tordai Hajnal s-a prezentat deja în cadrul multor expoziţii şi teatre din Ungaria, astfel a lucrat la Teatrul Naţional, laTeatrul Naţional din Győr, iar expoziţia care este o exprimare a personalităţii şi reprezintă activitatea ei pentru păstrarea valorilor, a fost realizată în organizarea OSZMI, la Muzeul „Bajor Gizi”, în anul 2013. Designerul a subliniat următoarele: „Este vorba de valori ale istoriei teatrului, din care o parte semnificativă, peste o sută de mii de piese au fost distruse datorită mutării sau depozitării incorecte. Piesele vestimentare rămase intacte sunt expuse în mod regulat, după care, din păcate, ajung înapoi în magaziile pline de praf.” Datorită costumelor expuse pe scenă, păstrate în colecţia publică de importanţă naţională, şi datorită acestor volume, publicul larg poate înţelege că, într-adevăr, este vorba de o activitate de salvare a valorilor. În cadrul evenimentului va fi vernisată Expoziţia de costume teatrale, piesele de mare preţ şi neprezentate până acum ale colecției designerului de costume Tordai Hajnal vor fi expuse publicului pe tot parcursul Săptămânii Designului.

Expoziţia va fi vernisată de Turnai Tímea, custodele Colecţiei scenice a OSZMI.

Proiecţie de film documentar

În cadrul programului va fi prezentat documentarul realizat despre activitatea designerului de costume Tordai Hajnal, deţinătorul premiului Jászai Mari, al premiului de excelenţă, al titlului de artist emerit, membru al Academiei Maghiare de Ştiinţe. În acest documentar, ne întâlnim cu designerul de costume într-un context când designerul concepe şi execută costumele pentru opereta „Prinţesa circului”. În toiul muncii, artista îi instruieşte pe colegii săi, în timp ce împărtășește publicului câteva dintre secretele meseriei de designer. La costumul bonvivantului se folosesc accesorii care scot în evidenţă umerii, ori se îngustează în talie. Vestimentaţia personajului comic contribuie, de asemenea, la înteţirea caracterului comic al personajului. este o demonstraţie a faptului că şi designerul de costume pulsează împreună cu piesa. Designerul prezintă mai apoi costume din epoci de altădată, subliniind importanţa documentării, a prelucrării şi a salvării valorilor.

Publicul nostru ţintă sunt tinerii şi persoanele de vârstă mijlocie și persoanele vârstnice care sunt interesate de teatru, arte plastice, design și modă, precum şi specialişti din domeniul culturii, scriitori de specialitate şi colegi care sunt custodele ale unor colecţii muzeale, persoane care se interesează cu curiozitate asupra secretelor creaţilor artistice şi ale ţinutelor vestimentare.

TWIST, lumea bijuteriilor 3D

Expoziţia comună a designerului Török Réka, fondatorul brandului Rekko design şi a fotografului de modă Simon Norbert

Rekko Design, brandul de accesorii vestimentare fondat în 2012, ne invită în lumea bijuteriilor 3D, care au devenit cunoscute în prezent. Ne invită într-o lume specifică, unde geometria, liniile puternice și îndrăznețe se întâlnesc cu fineţea eleganței. Aceste bijuterii sunt realizate, în primul rând, pentru femei creative, puternice şi ferme.

Simon Norbert şi-a cumpărat primul aparat de fotografiat în 2011, de atunci, lucrările sale au fost publicate de numeroase reviste de modă, printre care Vouge, Institut și Dark Beauty.

Réka şi Norbert au lucrat împreună la mai multe proiecte, o selecție mai restrânsă, dar relevantă a acestora vor fi afişate pe pereții spațiului expozițional.

Tabăra de Design de la Cernat, ediţia 2

Obiectivul strategic este acela de a crea oportunitatea unui schimb de opinii, a unei creaţii comune pentru studenţii facultăţilor de design, viitorii designeri din România şi Ungaria şi, legat de această muncă comună, oferirea către studenţi a posibilităţii de a se familiariza cu tradiţiile. Sarcina concretă a participanţilor taberei a fost aceea de a proiecta o instalaţie şi/sau mobiliere urbane pentru spaţiile publice din Sfântu Gheorghe. Nu am definit funcţia instalaţiei/mobilierului urban, această sarcină – aceea de a căuta în oraș sau în zonele înconjurătoare locuri „orfane”, în care se poate „insufla viaţă”, prin instrumentele designului – le-a revenit echipelor mixte formate din participanţii taberei. A fost posibil schiţarea unor idei independente de locaţia concretă şi care reflectă la problemele actuale.

Participanţii au primit şi o sarcină suplimentară, aceea de a proiecta panouri informative pentru incinta Muzeului „Haszmann Pál”.

În cadrul taberei, trei echipe au elaborat patru proiecte. Lucrările realizate vor fi prezentate publicului larg în cadrul Săptămânii Designului de la Sfântu Gheorghe.

„Expoziţie de proiectare grafică” – expoziţia absolvenţilor Secţiei de design din cadrul Universitatea de artă „Moholy-Nagy” (MOME)

„Expoziţia de proiectare grafică” prezintă lucrările absolvenţilor de masterat din cadrul Secției de Design a Universității de Artă Moholy-Nagy din Budapesta.

Obiectivul Institutului de Design este acela de a forma artişti specializaţi în design, cu spirit deschis, care sunt sensibili la procesele actuale ale mediului, societății și ale culturii și care sunt artişti de o înaltă calitate profesională. Consideră important ca tinerii designeri care ies pe poarta universităţii să devină competitivi în viaţa profesională atât la nivel intern, cât şi la nivel internaţional şi să-şi poată găsi locul în plan profesional.

Institutul este un atelier spiritual vioi care oferă studenților săi o educație de elită.

Consideră importantă atât păstrarea tradițiilor, cât și integrarea în educație a celor mai recente cunoștințe. Bazându-se pe activitatea sa de cercetare a istoriei şi a viitorului, aduce împreună progresul şi tradiţia.

Download Design

Download Design – așa cum arată şi numele – oferă spre descărcare gratuită desene de fabricație și modele de mobilier.

Lansată în urmă cu trei ani, inițiativa Download Design dă răspunsuri la fenomenele culturale şi economice generate de internet, folosind modelul economiei de partajare.

Acest proiect experimental de succes şi care vine cu o nouă abordare, încearcă să găsească soluții la o serie de anomalii existente în industria de prelucrare a lemnului şi mobilă, pe de altă parte, acesta se adresează publicului larg și doreşte să pună la dispoziţia tuturor piese de mobilier cu design de calitate.

Proiectul își propune să utilizeze resursele locale și să vină în sprijinul micro-întreprinderilor. Pe lângă o abordare locală, conștientizarea problemelor de mediu reprezintă un alt aspect fundamental al proiectului. Toate acestea contribuie la realizarea la un preţ rezonabil a pieselor de mobilier.

Forța de coeziune a proiectului Download Design constă în spiritul de partajare și de cooperare. De asemenea, avem speranța că, dacă democratizăm cunoștințele și know-how-ul şi încercăm o diseminare a acestora mult mai eficientă, vom putea crea o lume mai funcţională, iar cooperarea reprezintă în mod clar o soluție win-win pentru toți.

Visit Covasna APP

Aplicația pentru telefoanele mobile „Visit Covasna County” prezintă atracțiile turistice și atracţiile din regiune. Disponibil în 3 limbi, aplicaţia furnizează o gamă largă de informaţii privind gastronomia locală, oportunităţile de petrecere a timpului liber, evenimentele şi diferitele servicii turistice din regiune. Aplicaţia este utilă tuturor celor care doresc să descopere Ţinutul Conacelor, să admire patrimoniul construit din mijlocul unor peisaje pitoreşti, să se familiarizeze cu vechile tradiţii şi meşteşugurile populare practicate şi în zilele noastre. Aplicaţia este un serviciu gratuit care funcţionează atât online, cât şi offline, iar utilizatorii pot naviga cu uşurinţă, aceasta fiind interactivă, respectiv pot salva locațiile și obiectivele preferate pentru crearea de itinerarii personalizate.

Fashion day

Ziua în care rolul principal îi revine modei

Prezentarea de modă nu va lipsi nici anul acesta din program, ca şi celelalte programe, şi aceasta se adaptează la tema „Urban Function”. Scopul comunităţii „haute couture” este realizarea materialelor textile și designul de vestimentaţie, precum şi păstrarea celor mai înalte standarde ale meseriilor tradiţionale locale. Casele de modă trebuie să prezinte public de minim 2 ori pe an (colecţiile de primăvară-vară, toamnă-iarnă, dar pot fi şi colecţii „intermediare”, în afara acestor două sezoane) modele inedite, realizate în atelierele proprii, în primul rând, manual, numărul acestora fiind stabilit în regulamentul actual. Aceste evenimente reprezintă o sărbătoare pentru publicul iubitor de modă, în acelaşi timp, constituind o oportunitate pentru ca publicul să cunoască şi să îndrăgească pe creatorii de modă locali, care sunt importanţi atât pe plan intern, cât şi pe plan internaţional, creaţiile lor fiind prezente atât în comerţul tradiţional, cât şi cel modern.

Am invitat pentru acest eveniment designeri şi ateliere de modă cum ar fi: Delikatess, Yukka, Ilkapilka, dar se vor putea viziona şi accesoriile vestimentare realizate de brandurile Rekko, Marikó şi Esztány. Studioul Krea Kids îşi va aduce colecţia compusă din 13 piese regândite şi reinterpretate.

Întâlnirea designerilor, producătorilor și consumatorilor - organizatorii DESIGN WEEK şi Clusterul PRO WOOD

Operatorii economici din industria locală au devenit slujitorii cu totul unilateral al marilor companii din occident. Firmele locale ori lucrează la comandă, ori copiază produsele aflate deja pe piaţă. Foarte multe întreprinderi vor fi distruse dacă nu-și planifică programe proprii. Planificarea programelor proprii înseamnă că operatorul economic începe fabricarea unor produse care nu intră sub incidenţa drepturilor de autor. Poate face acest lucru printr-o colaborare cu designerii potriviți care îi va asigura că merg pe căi individuale în cea ce priveşte dezvoltarea produsului. Introducerea pe piaţă a produsului propriu asigură continuitatea. Obiectivul programul constă în construirea unei punţi durabile între producători şi designeri, care să fie util pentru ambele părţi, dar nu în ultimul rând şi pentru consumatori.

Pe durata programului se introduce posibilitatea de a stabili o relaţie palpabilă între designer, proiectant şi producător. Este necesar să se stabilească ce măsuri sunt necesare din partea ambelor părți pentru a realiza o relație de afaceri reciproc avantajoasă. Programul oferă posibilitatea ca producătorii să identifice sau să dezvolte noi domenii ale pieţei, cu ajutorul designerilor cu experienţă disponibili, a celor locali sau a celor din ţară. În ceea ce priveşte designerii, programul poate să genereze provocări prin care aceştia îşi vor putea demonstra creativitatea cu ajutorul unor tehnici tradiţionale sau tehnicilor digitale.

Detalii suplimentare despre fiecare eveniment în parte sunt disponibile on-line, pe site-ul www.covasnamedia.ro, dar şi pe www.designweek.ro.

Distribuie articolul:  
|

LIFESTYLE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.