INTERVIU 19 septembrie 2022

„De ce să nu fim precauți?”

de Mirela Cara Dragu | 930 vizualizări

Ionuț Neagu, senator AUR de Covasna, despre proiectul de lege privind interzicerea consumului de insecte

Senatorul AUR de Covasna a explicat pentru Observatorul de Covasna/ covasnamedia.ro de ce consideră că proiectul de lege referitor la interzicerea utilizării insectelor și viermilor în alimentația umană este cu adevărat necesar.

Dincolo de iarna grea care se anunță din cauza crizei de gaz și energie electrică, opinia publică din România se arată tot mai speriată de ideea că în alimentația oamenilor vor fi introduse și insectele. În timp ce unii fac glume și par să nu acorde o prea mare importanță subiectului, alții îl iau chiar foarte în serios. 

În categoria celor care tratează cu îngrijorare posibilitatea ca oamenii viitorului să consume alimente provenite din viermi și insecte, se încadrează și partidul AUR, care, recent, a înaintat către Senatul României o propunere legislativă intitulată „Lege privind interzicerea utilizării insectelor și viermilor în alimentația umană”. Aceasta ar urma a fi supusă dezbaterii și adoptării.

În expunerea de motive, inițiatorii afirmă că, deși, „la prima vedere, pare o glumă care inspiră dezgust sau chiar produsul unei forme de tulburare mintală”, ideea de a înlocui alimentația tradițională cu o dietă care să conțină insecte și viermi se conturează ca o amenințare reală, întrucât este promovată „sistematic, printr-o propagandă foarte abilă”.

Inițiatorii proiectului exemplifică în expunerea de motive faptul că, în noiembrie 2021, Comisia Europeană a anunțat introducerea pe piață a unei a doua insecte, Locusta migratoria. În mod previzibil, această lăcustă a fost autorizată și destinată comercializării umane ca gustare sau ingredient alimentar. Comisia Europeană și elitele progresiste nu pierd nicio ocazie pentru a promova „noua alimentație foarte nutritivă și sănătoasă, sursă alternativă de proteine, care ar putea facilita trecerea la un sistem alimentar mai durabil”.

Întrebat în ce măsură aceasta este o amenințare reală și dacă susține acest proiect legislativ, senatorul AUR de Covasna, Ionuț Neagu, a precizat că nu consideră neverosimilă o asemenea perspectivă și că vigilența în acest sens nu poate fi decât de bun augur. „Nu vrem să ne aflăm în poziția în care făina sau alte produse din cereale să ajungă la un preț pe care să nu ni-l putem permite și, atunci, să fim obligați să cumpărăm o variantă de făină alternativă, care va fi mult mai ieftină, pentru că și costurile de producție vor fi mult mai mici. Pe piață deja se află batoane proteice din făină de greieri. De ce să nu fim precauți? Poate pentru alte popoare acest gen de alimentație este acceptat, dar noi nu vrem. Și gândiți-vă, de pildă, și la panourile solare. Până nu demult, ele erau prezentate tot ca alternativă, dar acum deja sunt tot mai folosite”, a precizat senatorul de Covasna, care a explicat totodată că motivul pentru care se încearcă introducerea unor variante alternative de alimentație are legătură cu frica de împuținare a resurselor în contextul creșterii populației pe glob. 

Distribuie articolul:  
|

INTERVIU

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.