CULTURA Acum 5 ore, 7 minute

Zilele Filmului Românesc – 6 povești care te așteaptă la Cinema Arta

de Mirela Cara Dragu | 176 vizualizări

Cum miercuri a fost Ziua Culturii Române, Cinematograful Arta din Sfântu Gheorghe a decis să profite de prilej și să le ofere un weekend plin de filme românești cinefililor interesați. 

Astfel, începând de vineri, 17 ianuarie, până miercuri, 22 ianuarie, pe ecranele cinematografului din municipiu vor rula 6 dintre cele mai recente și mai discutate filme ce promit o experiență cinematografică imposibil de trăit acasă. Așa cum se va vedea și în prezentarea detaliată a peliculelor programate special pentru acest eveniment, la realizarea unora dintre ele au participat și artiști locali. 

Deși li se adresează cu precădere românilor care au acum șansa de a-și demonstra iubirea față de cultura și neamul românesc umplând până la refuz sălile de cinema în zilele în care sunt programate producțiile românești, la vizionarea peliculelor sunt bineveniți toți membrii comunității covăsnene. 

Cele 6 filme selectate pentru a marca Ziua Culturii Române sunt următoarele:

1. Apă și talpă

  • Regie: Mircea Gherase,  Lucian Mircu

  • Distribuție: Corneliu Buliga,  Toma Coconea,  Eva Hochbauer,  Tibi Ușeriu

  • Proiecții: 17 ianuarie, ora 18:30 | 19 ianuarie, ora 16:15 - invitat: Eva Hochbauer

Tibi Ușeriu, Corneliu Buliga, Eva Hochbauer, Toma Coconea și alți cinci alergători de anduranță pornesc din nord spre Dunăre, pe Via Transilvanica, cel mai lung și mai frumos traseu neîntrerupt din România, proaspăt amenajat. 1.400 de kilometri, peste 30.000 m. diferență de nivel, în 25 de zile. Multe se vor întâmpla între aceste două borne care cuprind o țară (Putna-Drobeta) și zece motive pe zi pentru abandon: amenințarea urșilor și a câinilor de stână, rătăciri în noapte, alergări fără oprire pe soare și pe ploaie, până se jupoaie pielea, cad unghiile și toate măștile. Niciunul dintre participanți nu e finalist garantat. Toți știu că suferința e inevitabilă. Un documentar impresionant și o poveste despre curaj, conexiunea cu mediul înconjurător și puterea de a merge mai departe, indiferent de dificultăți.

2. Duel în trei

  • Regie: Iura Luncașu

  • Distribuție: Florin Aioane,  Maruca Băiașu,  Andrei Mateiu, Adrian Titieni

  • Proiecții: 21 ianuarie, ora 18:30

Anii 1920, România. După ce a trăit câțiva ani în străinătate, tânărul Mihail (Florin Aioane) se întoarce în satul natal pentru a cere mâna Elenei, recent rămasă văduvă. Situația se complică atunci când în sat apare un alt pretendent. O comedie romantică de dragoste în care designul de producție este semnat de cunoscutul designer local, Csaba Damokos și care o are în distribuție și pe artista locală Annamaria Albu D. 

3. Candidatul perfect

Costică (Nicu Banea) șomer și fără prea multe țeluri în viață, sătul să tot fie luat de prost, candidează la prezidențiale ca să fure locul de parcare al vecinului, fără să știe că este manipulat de partid, care, în secret, vrea să piardă alegerile ca să poată fura statul în continuare. O satiră politică plină de umor, care surprinde povestea unui bărbat simplu ce decide să candideze la prezidențiale. Filmul dezvăluie absurditatea clasei politice și dilemele morale ale puterii, păstrând însă optimismul și naturalețea. Personajele complexe și replicile memorabile îți vor stârni râsul, dar și câteva întrebări serioase despre lumea în care trăim.

4. Spre punctul G

De Ziua Internațională a Orgasmului Feminin, într-un oraș din Transilvania, viața amoroasă a mai multor tineri ia o turnură neașteptată. Un film despre ceea ce gândesc toți, dar nimeni nu vorbește.

Cinci povești și o grămadă de probleme. Ada, o dispeceră la 112, primește o mulțime de sfaturi pentru a putea avea orgasm, iar IT-istul obsedat de filme porno, Teo, are parte de o vizită surpriză. Swingerii Levi și Dora sunt în căutare de parteneri, în timp ce studenta Ina își împarte viața între două lumi complet diferite: videochat și biserică. Corporatistul Radu merge la psiholog, unde află că la baza violenței sale e o cauză nebănuită.

O comedie savuroasă care merită din plin să fie văzută. 

5. Clara

  • Regie: Sabin Dorohoi

  • Distribuție: Olga Torok,  Ovidiu Crișan,  Elina Leitl,  Luca Puia

  • Proiecții: 19 ianuarie, ora 20:00 | 22 ianuarie, ora 18:45

Clara e o mamă singură care lucrează în străinătate, asemeni milioanelor de românce care muncesc departe de familie. Are grijă de o fetiță de 6 ani, de care s-a atașat foarte mult. E angajata unei familii din Ulm, un oraș german de pe malurile Dunării.

În contextul migrației economice, a fost nevoită să-și părăsească băiatul de 12 ani, care e acum în grija bunicului. Cei doi locuiesc într-un sat românesc, aflat tot pe malurile Dunării. Dezamăgit și simțindu-se abandonat de mama sa, băiatul fuge de acasă într-o încercare copilărească de a ajunge la Clara: pleacă cu o barcă în amonte pe Dunăre.

Clara trebuie să se întoarcă acasă și să conștientizeze responsabilitatea sa pentru acțiunile fiului. Când se întoarce în România, băiatul este deja în siguranță la spital. Dar sentimentele sale față de ea s-au schimbat mult.

Într-o lume sumbră cu bătrâni și copii lăsați în urmă, fără șanse reale de a-și asigura un trai decent, Clara se luptă să repare relația cu fiul ei. E sfâșiată între dragostea pentru propriul copil și sentimentele materne pentru fetița pe care o îngrijește în Germania.

6. Holy Week

  • Regie: Andrei Cohn

  • Distribuție: Doru Bem, Nicoleta Lefter, Ciprian Chiricheș, Ana Ciontea, George Dinu, Iulian Postelnicu, Cristina Flutur, Pálffy Tibor, Erdei Gábor, Tania Popa

  • Proiecții: 18 ianuarie, ora 18:15 | 21 ianuarie, ora 20:15

Acțiunea filmului se petrece în Săptămâna Mare, undeva pe la 1900, în România. Relația tensionată dintre cârciumarul evreu Leiba și Gheorghe, servitorul său, ajunge la un punct culminant care aduce despărțirea lor. Mândru și violent, Gheorghe îi promite lui Leiba răzbunare în noaptea de Paști. Amenințarea lui Gheorghe, în mediul antisemit al satului românesc de la începutul secolului al XX-lea, îl tulbură pe Leiba. Derapajul lui psihologic îl transformă din victimă în agresor.

Filmul, în care strălucesc actorii locali Pálffy Tibor și Erdei Gábor, o are în distribuție și pe Nicoleta Lefter, colaboratoare a Teatrului „Andrei Mureșanu” pe care publicul a putut-o vedea în spectacolul „Anatomia unei sinucideri!”, în regia Dianei Mititelu. Pelicula explorează tradiția, iertarea și legăturile care ne definesc. O poveste profundă, cu accente de dramă și introspecție, ce nu poate fi ratată.

♦♦♦

Selecția de filme nu este deloc întâmplătoare, ele nefiind doar simple povești, ci și o oglindă care prezintă în formă artistică specificul și felul de-a fi al românilor. În plus, evenimentul Zilele Filmului Românesc este un bun prilej pentru covăsneni de a da buzna în sălile de cinema, care altfel, sunt mai mult goale când se difuzează filme cu titrare sau dublaj în limba română. 

Biletele sunt disponibile online pe site-ul Cinema Arta sau direct la casierie. Așa că nimic nu le stă în cale oamenilor să participe la acest eveniment.

 

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.