Se anunță un 2019 plin de premiere și evenimente la TAM
Teatrul „Andrei Mureșanu” (TAM) din Sfântu Gheorghe va avea anul acesta cel puțin trei premiere, la care iubitorii teatrului de calitate sunt așteptați în 2019. Spectacolele vor fi realizate de regizori precum Horia Suru, Catinca Drăgănescu sau Nagy Botond. De asemenea, echipa TAM va fi prezentă în numeroase turnee din țară, dar și din străinătate.
Teatrul „Andrei Mureșanu” a dovedit în repetate rânduri că aduce în fața publicului doar spectacole demne de laudă, astfel că noile producții sunt așteptate cu nerăbdare. Se lucrează deja la spectacolul realizat la Sfântu Gheorghe de regizorul Horia Suru.
„Ultima premieră am avut-o cu spectacolul „Nu chiar 1918”. Deci este cel mai promovat spectacol prin natura priorității temporale. O nouă premieră vom avea undeva la început de martie, cel mai probabil 6 martie, cu spectacolul „Și liniștea pulsează”, în regia lui Horia Suru. Această nouă producție tocmai a început a fi repetată. Este o producție cu o foarte mare distribuție, iarăși sunt 10 actori TAM care vor bucura publicul, urmând ca spre final de martie să începem lucrul la o nouă premieră, în regia Catincăi Drăgănescu. Această premieră va avea loc în mai, după care urmează stagiunea următoare. Începem repetițiile și la producția lui Nagy Botond, câștigătorul D-Butan-T. El va monta „Faust”, dar această producție va avea premiera în septembrie anul acesta, deci intră pe stagiunea următoare”, ne-a mai spus Anna-Maria Popa.
TAM va organiza, de asemenea, în 2019 și a IV-a ediție D-Butan-T, care va fi dedicată debutului coregrafic și compoziției originale de teatru.
„2019 a devenit un an foarte plin. Nu știu dacă putem vorbi neapărat de priorități. Sunt foarte multe activități interesante și atunci evident că prioritățile depind de programul deja prestabilit. Pentru anul 2019 avem trei turnee naționale deja prevăzute, dintre care două sunt finanțate de AFCN, avem două turnee internaționale în Franța, la început de martie și început de aprilie. Evident, că acolo unde avem finanțări externe, acele proiecte sunt prioritare, pentru că avem o datorie extrem de strictă și importantă de a raporta toate aceste finanțări la sânge, pe urmă, în funcție de cum ies premierele, cele mai noi spectacole sunt prioritare. Este un lucru de bun simț”, a declarat, pentru OBSERVATORUL DE COVASNA, managerul TAM, Anna-Maria Popa.
Teatrul românesc din Sfântu Gheorghe a fost înfiinţat în 1987, an în care în oraş au fost repartizaţi o serie dintre cei mai buni absolvenţi ai facultăţilor de teatru din Bucureşti şi Târgu Mureş. La sfârşitul anului 2015, Teatrul „Andrei Mureşanu” a primit din partea municipalităţii un sediu propriu, în clădirea Cinematografului „Arta”, după ce timp de peste două decenii şi jumătate a împărţit aceeaşi clădire cu teatrul maghiar „Tamási Áron”.