Eminescu sărbătorit prin ZOOM de elevii din Sita Buzăului
Ideea de a marca Ziua Culturii Naționale, respectiv ziua de naștere a marelui poet Mihai Eminescu prin intermediul mijloacelor online, în condițiile date de pandemie, printr-un eveniment de recitare și scriere cu pana și cerneală, îmbinând trecutul cu viitorul, s-a dovedit a fi una foarte inspirată, după cum reiese din cele spuse de participanți, elevii clasei a V-a, de la Școala Gimnazială „Nicolae Russu” din Sita Buzăului, și organizatori.
„Ca în fiecare an, resimt bucurie, emoție, speranță când descopăr copii pasionați de poezie, de Eminescu, când le văd bucuria din ochi în momentul în care află că vor participa la o activitate dedicată poetului. Nu doar eu iubesc poezia marelui poet! Și copiii de clasa a V-a au dovedit din felul în care au recitat poeziile sale, din felul în care au scris cu pana gânduri adresate poetului că îl iubesc pe Eminescu. În momentul în care copiii de clasa a V-a scriu: „poeziile tale m-au dus într-o lume magică”, „ai fost și vei rămâne poetul meu preferat”, „mereu am avut o pasiune pentru a scrie și a recita poezii, dar tu m-ai dus într-o lume magnifică”, „vei rămâne mereu întipărit în inimile noastre”... nu poți decât să te bucuri și să te gândești că mai avem o șansă ca popor. Cultura mai are o șansă prin acești copii minunați de care sunt foarte mândră. Prin urmare, o activitate desfășurată online, pe Zoom, care ne-a adus împreună pentru a marca într-un mod plăcut 171 de ani de la nașterea poetului și Ziua Culturii. Mulțumim d-lui Florin Herțeg de la Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni pentru organizarea unui atelier de scriere cu tocul și pana în condițiile date: online. A fost foarte interesant pentru noi toți”, ne-a declarat organizatorul principal al activității, profesoara Otilia Buzea.
„Pentru o oră elevii au lăsat tastatura și au caligrafiat cu tocul și penița gânduri către poetul nepereche Mihai Eminescu. A fost cu bucurie, emoție și dorința de a repeta scrierea cu tocul și cerneală, așa cum odinioară se făcea în școli”, a spus reprezentantul și MNCR, Florin Herțeg.
Și elevii s-au declarat încântați de acest eveniment.
„Această activitate online a fost foarte frumoasă, mi-a plăcut tot ce am făcut pe parcursul orelor. A fost o idee foarte bună!”, a transmis eleva Silvia Murea.
La activitatea derulată joi dimineața, 14 ianuarie, au luat parte 14 elevi.
Sărbătoarea este marcată an de an la Școala „Nicolae Russu”, care în ultima vreme a devenit cunoscută pentru festivalul „Eminescu pentru eternitate”, un eveniment dedicat marelui poet. Din păcate, însă, pe fondul pandemiei anul acesta s-a anulat. Fără îndoială, spun organizatorii, în anii viitori, activitatea așteptată deopotrivă de elevi și profesori, va fi reluată.
Ziua Culturii Naționale este marcată an de an pe 15 ianuarie, de ziua de naștere a marelui poet Mihai Eminescu, încă din 2011. Decretul pentru promulgarea Legii privind declararea zilei de 15 ianuarie - Ziua Culturii Naționale a fost semnat la data de 6 decembrie 2010.