„Cântecele lui Wilhelm”, premieră absolută la Sfântu Gheorghe
Spectacolul de teatru-dans, în limba engleză, va avea loc pe 30 octombrie
Compania franceză de teatru Theatre JEL va prezenta la Sfântu Gheorghe premiera spectacolului de teatru-dans „Cântecele lui Wilhelm”, în regia şi interpretarea lui Josef Nadj.
De origine maghiară, Josef Nadj este unul dintre cei mai apreciați coregrafi și dansatori ai prezentului, iar spectacolul „Cântecele lui Wilhelm” este inspirat din poemele din volumul omonim al poetului maghiar contemporan Tolnai Ottó.
Josef Nadj (pe numele său original Nagy József) s-a născut în Serbia, într-o familie de etnici maghiari. În anul 1986 a înființat la Paris propria sa companie, Theatre JEL, care se bucură astăzi de notorietate mondială. Primul său spectacol, produs în 1987, „Canard Pékinois”, a trezit interesul lumii teatrale. Josef Nadj s-a impus prin spectacolele sale drept unul dintre cei mai importanţi fondatori şi promotori ai formulei de teatru-dans. Din 1995 este directorul Centrului Naţional de Coregrafie din Orleans, recunoscut drept unul dintre cele mai competitive spaţii de teatru contemporan. Josef Nadj și-a adjudecat numeroase premii – la Belgrad, Hamburg, Chividale, Perigaux, Moscova (Masca de Aur), din partea UNICEF, ş.a. – printre care şi a prestigiosului „Premio Europeo per il Teatro Taormina” (în 2001).
Tolnai Ottó, pe scrierile căruia se bazează „Cântecele lui Wilhelm”, este considerat un clasic în viaţă al poeziei maghiare, născut în Voivodina, iar la ora actuală trăieşte în Ungaria. „Cântecele lui Wilhelm” este un volum de referinţă în creaţia autorului, eroul său fiind Wilhelm, un Orfeu de provincie, care a devenit un personaj fabulos al literaturii maghiare contemporane şi care, în curând, va intra şi în galeria marilor personaje din teatru, prin viziunea lui Josef Nadj – un artist complex, coregraf-interpret-regizor, cu experienţă în construirea de spectacole pe partituri celebre din literatura universală, Kafka, Beckett sau Borges.
Premiera absolută de la Sfântu Gheorghe va avea loc pe 30 octombrie, ora 19, în Sala Studio Nouă, în organizarea Teatrului de Mişcare Studio M, în parteneriat cu Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe şi Asociaţia Culturală şi de Tineret Moira.