CULTURA 14 ianuarie 2011

161 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu

de Monica Vrânceanu | 800 vizualizări
Strada Mihai Eminescu va avea plăcuţă distinctă la Sfântu Gheorghe Primăria Sfântu Gheorghe va amplasa astăzi plăcuţa cu Strada Mihai Eminescu, momentul fiind special ales pentru a coincide cu aniversarea a 161 de ani de la naşterea Poetului naţional. Plăcuţa, inscripţionată cu portretul Poetului, data naşterii şi morţii acestuia, dar şi cu o strofă din poezia Glossă, scrisă în decembrie 1883, va fi amplasată în centrul oraşului, urmând să marcheze Strada Mihai Eminescu. Versurile

Strada Mihai Eminescu va avea plăcuţă distinctă la Sfântu Gheorghe

Primăria Sfântu Gheorghe va amplasa astăzi plăcuţa cu Strada Mihai Eminescu, momentul fiind special ales pentru a coincide cu aniversarea a 161 de ani de la naşterea Poetului naţional.

Plăcuţa, inscripţionată cu portretul Poetului, data naşterii şi morţii acestuia, dar şi cu o strofă din poezia Glossă, scrisă în decembrie 1883, va fi amplasată în centrul oraşului, urmând să marcheze Strada Mihai Eminescu. Versurile inscripţionate pe plăcuţă vor fi în limbie română, maghiară şi engleză, astfel încât mesajul acestora să poată fi înţeles nu doar de localnici ci şi de eventualii turişti.

“Am ales special acest moment pentru amplasarea plăcuţei, în jurul datei de 15 ianuarie, deoarece eu consider a fi un gest de normalitate promovarea valorilor şi a celor care merită acest lucru”, a declarat în acest sens primarul Antal Arpad.

Consiliul Local Sfântu Gheorghe a aprobat în luna mai, cu voturile împotrivă ale consilierilor români, schimbarea denumirilor câtorva zeci de străzi din oraș. Potrivit acestei hotărâri a CL, strada 1 Decembrie 1918 a fost împărțită în trei porțiuni – una cu denumirea Poetului național Mihai Eminescu, alta cu denumirea poetului maghiar Petofi Sandor, în timp ce o a treia parte va păstra denumirea Zilei Naționale a României – 1 Decembrie 1918.

Prezentare de film despre ziaristul Mihai Eminescu

În vreme ce sâmbătă, la Centrul de Cultură Arcuş, va avea loc un spectacol cu pagini din lirica eminesciană, duminică, la Colegiul Naţional Mihai Viteazul, Clubul de Debate Sfântu Gheorghe va organiza, de la ora 18, o dezbatere legată de Poetul naţional şi o prezentare a filmului “Eminescu şi Culisele unui asasinat politic”, un documentar dur, realizat de Andrei Gheorghe. Filmul vorbeşte despre povestea sumbră a asasinării lente a lui Mihai Eminescu, care pe lângă activivatea literară a fost unul dintre cei mai incomozi ziarişti ai vremii sale, hărţuit de serviciile secrete străine şi trădat în final de prietenii săi cei mai intimi.

Mihai Eminescu (născut Mihail Eminovici) (n. 15 ianuarie 1850, Botoşani şi-a petrecut copilăria la Ipoteşti – d. 15 iunie 1889, Bucureşti) a fost poet, prozator şi jurnalist, socotit de cititorii români şi de critica literară drept cel mai important scriitor romantic din literatura română, fiind supranumit şi „Luceafărul poeziei româneşti”. Eminescu a fost activ în societatea literară Junimea, şi a lucrat ca redactor la ziarul Timpul. A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze la Viena.

Manuscrisele poetului Mihai Eminescu, 46 de volume, aproximativ 14.000 de file, au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în şedinţa din 25 ianuarie 1902. În data de 15 iunie 1889, în jurul orei 4 dimineaţa, poetul a murit în sanatoriul doctorului Şuţu. În 17 iunie Eminescu a fost înmormântat la umbra unui tei din Cimitirul Bellu. A fost ales postmortem (28 octombrie 1948) membru al Academiei Române.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
ion, 14 ianuarie 2011
Se pare ca nu a murit de moarte buna ci a fost omorat de anumite cercuri de interese ale vremii cercuri care erau antiromanesti si care nu suportau realitatea pe care poetul o facea cunoscuta citeste integral
ion, 14 ianuarie 2011
A avut un mare ghinion sa se nasca in Romania. La Galati statuia lui a fost vandalizata de niste golani sau cine stie ce persoane au avut ceva cu el... Din pacate ceea ce constata Eminescu atunci citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.