Un nou proiect Erasmus+ la Liceul Teoretic „Mircea Eliade”, din Întorsura Buzăului
Totul face parte din proiectul „We are green Europe”
Liceul Teoretic „Mircea Eliade” (LTME), din Întorsura Buzăului, este parte dintr-un nou proiect Erasmus+, alături de școli din Spania, Polonia, Turcia și Lituania. Obiectivele programului sunt, printre altele, ca cei implicați să învețe mai multe despre problemele de mediu și să descopere cultura altor țări. Directoarea LTME, Maria Bularca, spune că astfel de proiecte, în care are loc și un schimb de experiență, sunt o reală „bogăție”.
„Proiectele Erasmus+ au fost dintotdeauna o oportunitate pentru elevi, părinți și cadre didactice, mai ales cele de mobilitate, așa cum este și proiectul în care suntem implicați. Schimburile de experiență dintre școli sunt o reală „bogăție”: înveți metode noi de predare învățare, înveți din cultura altor popoare, îți dezvolți competențele în limba engleză etc.”, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, directoarea.
Chiar și elevii vor avea de planificat activități în cadrul proiectului.
„Pentru elevi, pe lângă cele menționate deja, reprezintă un mijloc de socializare interculturală, o modalitate de îmbunătățire a comunicării și a aspectelor ce țin de organizare. Chiar elevii vor avea de planificat și organizat activități pentru ceilalți elevi implicați în proiect, ceea ce conduce la formarea lor pentru viața de adult (adică exact ce lipsește în mare parte sistemului formal de învățământ). LTME e „verde” de mult timp! Am fost și suntem implicați în multe activități privind protecția mediului, de la acțiuni de plantare, activități de reciclare și până la studierea unor module legate de acest domeniu. Deci, proiectul „We are green Europe” ni se potrivește „mănușă””, a mai declarat Maria Bularca.
Care sunt obiectivele proiectului
Coordonatoarea proiectului la nivelul liceului covăsnean, profesoara Mihaela Mitrea, spune că obiectivele proiectului fac referire la viitor.
„Scopurile principale ale proiectului „We are green Europe” sunt legate de obiectivele de mediu pentru anul 2030 și vom urmări principiile celor 5R: refuză, redu consumul, refolosește, repară, reciclează. Dorim să creștem nivelul de conștientizare al participanților (elevi, profesori, comunitate) legat de problemele cu care se confruntă mediul, cauzele și efectele acestora, dar și găsirea de soluții eficiente pentru rezolvarea lor; transformarea soluțiilor într-un stil de viață sănătos pentru o societate și un mediu sănătos; îmbunătățirea abilităților digitale; creșterea nivelului de conștientizare al faptului că suntem parte dintr-un întreg și că trebuie să lucrăm împreună pentru a construi un viitor mai bun pentru umanitate și pentru planeta mamă”, a spus, pentru redacția noastră, Mihaela Mitrea.
Pentru că LTME este și Școală Ambasador a Parlamentului European, „noi vom pregăti activități despre valorile Uniunii Europene, cetățenie activă, respect și toleranță pentru alte culturi, stiluri de viață și credințe”, a spus coordonatoarea proiectului la nivelul liceului.
„Și noi, profesorii LTME, vom lucra în echipă și ne vom distribui sarcinile de lucru pentru a fi eficienți și competenți în ceea ce vom face. Astfel, vom avea echipa de management și de buget, echipa de comunicare, echipa de diseminare și cea de implementare. Așteptăm cu nerăbdare, atât elevii noștri, cât și profesorii LTME, să colaborăm cu școli din Spania, Turcia, Lituania și Polonia în cadrul acestui proiect Erasmus+”, a mai declarat Mihaela Mitrea.
La finalul programului, se va realiza un ghid despre cum putem respecta cei 5R, pentru a fi mai prietenoși cu mediul, dar va fi prezentat și un kit educațional care va avea scopul de a crește nivelul de conștientizare în legătură cu protejarea mediului. Activitățile proiectului se vor desfășura atât la nivel local, cât și la nivel internațional, iar la acestea vor fi invitate să ia parte autorități locale, ONG-uri, dar și alți membri ai comunității, conform profesoarei Mihaela Mitrea.