EDUCATIE 17 aprilie 2019

Școala din Ozun va primi echipamente pentru laboratorul de biologie

de Daniela Luca | 1046 vizualizări

Donația va fi oferită de Fundația Mihai Eminescu Trust

Cei aproape 400 de elevi de la Școala Gimnazială „Tatrangi Sándor” din Ozun se vor putea bucura de anul viitor de un nou laborator de biologie. Donația va ajunge la ei în luna iunie, iar aceasta va fi oferită de Fundația Mihai Eminescu Trust. Aceeași fundație a asigurat și cei 1,500 de puieți forestieri care au fost plantați săptămâna trecută de elevii din Ozun în pășunea din satul Bicfalău.

Elevii din clasele V-VIII de la Școala Gimnazială din Ozun au plantat marți, 9 aprilie, 1.500 de puieți de gorun, fag și frasin în pășunea din satul Bicfalău. Acțiunea de împădurire, pe suprafața de 0,3 hectare, a fost coordonată de Ocolul Silvic Privat Zagon, iar puieții au fost asigurați de Fundația Mihai Eminescu Trust.

Această fundație va oferi și echipamentele necesare pentru dotarea laboratorului de bilogie de la Școala din Ozun, în valoare de 900 de euro. Astfel, de anul viitor, laboratorul de biologie va fi bine utilat, iar elevii școlii vor putea desprinde tainele existenței organismelor vii și ale corpului uman.

 „Ne bucurăm că vom primi aceste echipamente. Noi și așa ne doream să participăm la aceste proiecte, dar donația a fost un bonus de fapt. A fost o oră de biologie în natură și le-a plăcut foarte mult, așa că a fost un succes. Am făcut un lucru bun și meritabil cred. În prezent nu avem echipament. Avem doar un minim necesar, dar ne bucurăm totuși că o să fie un pic mai complex”, ne-a declarat directoarea Școlii Gimnaziale „Tatrangi Sándor” din Ozun, Szabó Margit.

Nu este primul an când Fundația Mihai Eminescu Trust se implică în educația ecologică a elevilor. Anul trecut, în cadrul proiectului „Plantăm pentru Viitor”, un număr de 15.000 de puieți au fost plantați în Zagon de elevii școlii din comună.

„Este un program al Fundației Eminescu Trust care se derulează din 2009. Noi ne bucurăm că deja a doua oară avem oportunitatea să lucrăm cu Ocolul Silvic Privat Zagon. Acest program este unul de educație ecologică pe care îl derulăm cu proprietari de păduri, cu ocoale silvice și cu școli locale. În principiul oferim puieți forestieri pentru proprietarii care doresc să dezvolte fondul forestier, proprietate privată, adică ori să împădurească suprafețe agricole ieșite din circuitul agricol sau abandonate, ori pe suprafețe care au suferit niște calamități, incendii de pădure, uscări în masă”, a declarat pentru Observatorul de Covasna, membrul Fundației Mihai Eminescu Trust, Kádár Tibor.

Acesta a mai precizat că în luna iunie, în cadrul unei întâlniri cu elevii școlii din Ozun în care vor fi purtate discuții legate de proiectul „Plantăm pentru Viitor” și despre rolul pădurilor în viața oamenilor, vor fi înmânate și echipamentele necesare pentru dotarea laboratorului de biologie.

Scopul fundației este protejarea patrimoniului cultural săsesc, în special, iar proiectul de educație ecologică „Plantăm pentru Viitor” este un segment adițional al acesteia.

Finanțarea provine de fapt de la un program de sustenabilitate la nivel mondial al unui lanțul hotelier, iar România este unica țară din Europa care participă la acest program. Clienții hotelurilor sunt rugați să folosească prosoapele mai mult de o zi și să nu le dea la spălat fără să fie nevoie. Astfel se consumă cantități mai mici de apă, detergent și curent electric, iar banii economisiți ajung la fundații care se ocupă de educația ecologică a elevilor.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.