EDUCATIE 31 octombrie 2011

Reţea școlară completă, caută profesori de Matematică și Franceză

de Monica Vrânceanu | 509 vizualizări

Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Covasna susține că în județul nostru nu există probleme cu plecările cadrelor didactice, acoperirea rețelei școlare cu cadre didactice fiind realizată în totalitate. Potrivit inspectorului școlar general Keresztely Irma, de la începutul acestui an școlar au avut loc 44 de pensionări – majoritatea pentru limită de vârstă și câteva anticipate, existând și 71 de detașări la cerere. În ceea ce privește acoperirea rețelei școlare și pregătirea cadrelor didactice, Keresztely a arătat că 503,25 de posturi sunt ocupate de suplinitori calificați, 138,5 posturi fiind ocupate prin plata cu ora de către profesori calificați, alte 17,5 ocupate de către pensionari și 26,5 dintre posturi sunt distribuite către personalul didactic asociat.

În ceea ce-i privește pe suplinitorii necalificați, aceștia ocupă 38,5 dintre posturi – din care unul este calificat în alt domeniu, iar 34,5 sunt ocupate de către profesori aflați în curs de calificare; doar trei posturi sunt ocupate de către absolvenți de studii medii.

”Profesori sunt, însă avem o problemă foarte mare în ceea ce privește profesorii pentru Construcții și lucrări publice, Matematică și Limba Franceză. Abia am reușit în acest an școlar, de exemplu, să acoperim catedrele la Limba Franceză – această limbă, alături de Italiană și Spaniolă, se studiază sporadic în județ, ceea ce crează o reală problemă, în vreme ce absolvenți de Limba Engleză sunt foarte mulți”, a explicat Keresztely Irma.

Internate goale pe jumătate

O altă problemă semnalată de către IȘJ se referă la locurile de cazare din internatele existente în județ – astfel, dintr-un total de 838 de locuri disponibile, doar 445 sunt ocupate. În aceste condiții, a arătat Keresztely Irma, se lucrează la jumătate din capacitate, dar se cheltuiesc sume imense pe întreținerea acestora și plata personalului din acestea.

”Locurile din  internate stau goale, în vreme ce se cheltuie sume imense pe naveta zilnică a elevilor – fie prin intermediul Consiliilor Locale care pun la dispoziție microbuze, fie prin IȘJ, pe decontările de bilete”, a explicat Keresztely, arătând că numai în primele șase luni de școală ale acestui an s-au cheltuit 2 milioane de lei la Inspectorat în acest sens.

Conducerea Inspectoratului a arătat că toate aceste situații, generate în primul rând de mentalități, duc la o risipă de bani evidentă, bani care ar putea fi folosiți pe diverse investiții și dotări, dar astfel se duc doar pe navete sau pe întreținerea unor internate ocupate la jumătate din capacitate.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.