EDUCATIE 14 iulie 2023

Reprezentanții elevilor covăsneni susțin introducerea gramaticii la liceu

de David Leonard Bularca | 1009 vizualizări

Ministra Educației, Ligia Deca, a anunțat că în viitoarele planuri-cadru (adică regulile în funcție de care profesorii își organizează orele la clasă) pentru liceu va fi introdusă și gramatica. Astfel, dacă ideea va fi implementată, elevii vor învăța noțiuni de gramatică și în ultimii patru ani de studiu, nu doar în gimnaziu, așa cum se întâmplă acum. Președintele Consiliului Județean al Elevilor (CJE), Marian Calcea, spune că elevii susțin acest demers, însă este de părere că este important ca aceste modificări să fie făcute după consultări cu elevii, părinții, cadrele didactice și experții din domeniul educației. 

Marian Calcea spune că introducerea gramaticii la liceu este importantă, în încercarea de a reduce gradul ridicat de analfabetism funcțional din România. 

„Acum că Legea învățământului preuniversitar a fost promulgată de către Președintele României, solicităm Ministerului Educației ca legea subsecventă să fie prelucrată cu maximă atenție, consultând toți actorii implicați în sectorul educațional (elevi, părinți, cadre didactice) cu precădere pe noile planuri-cadru. Introducerea gramaticii în ciclul liceal este ferm susținută de către elevii reprezentanți, luând în calcul importanța acesteia în scopul formării noilor generații de elevi, dar și pentru diminuarea gradului de analfabetism funcțional în România”, ne-a spus președintele CJE Covasna. 

Marian Calcea a precizat că elevii își doresc și „o asumare din partea Ministerului în procesul în care experții educaționali din cadrul CNPEE (n. red.: Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație) propun planurile-cadru, deoarece vedem cum, în ultimii ani, aceasta a fost aproape nulă (luând în calcul că și alte cabinete ministeriale au încercat introducerea gramaticii în liceu)”, a mai declarat Marian Calcea. 

La începutul acestei săptămâni, ministra Educației, Ligia Deca, s-a întâlnit la sediul instituției cu experți de la Institutul de Lingvistică al Academiei Române. 

„Îmi doresc și cred că este necesar ca elevii să studieze elemente de exprimare corectă și la liceu, nu doar în gimnaziu”, a scris ministra pe Facebook.

Noile planuri-cadru vor fi concepute după intrarea în vigoare a noilor legi ale educației, adică după 3 septembrie 2023. 

Noile legi ale educației au fost promulgate de președintele României, Klaus Iohannis, la începutul acestei luni. Atunci, Iohannis a zis că aceste legi reprezintă proiectul său „de suflet”. 

Unii experți din educație critică noile legi care introduc, printre altele, examen de admitere la liceu, posibilitatea exmatriculării elevilor și posibilitatea ca elevii să aleagă Religia ca materie de bacalaureat. 

Noile legi ale educației au fost adoptate de Parlament în plină grevă a profesorilor, în 22 mai.

Sursa foto: Marian Calcea/Facebook

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.