Primăria Întorsura Buzăului vrea să modernizeze „cea mai urâtă şcoală din judeţ”
Autorităţile locale au un proiect de 2,4 milioane de euro prin care vor practic să schimbe înfăţişarea Liceului Mircea Eliade.
Fostul director al Liceului Teoretic Mircea Eliade din Întorsura Buzăului, primarul Leca Băncilă, spune despre unitatea de învăţământ că „aşa o şcoală urâtă nu mai vedeţi în tot judeţul”. La prima auzire a acestei descrieri stai şi te gândeşti de două ori, oare de ce este această unitate de învăţământ catalogată în acest fel? După o vizită însă oricine îşi dă seama că edilul are dreptate, iar această şcoală, chiar dacă nu este cea mai urâtă din judeţ, este la un nivel ce lasă mult de dorit.
Clădire veche, nerenovată
Clădirea actualului Liceu a fost construită în comunismul anilor ’70. Arhitectura clădirii este aceeaşi cu cea a mai multor instituţii de învăţământ, lucru explicat de către directorul Nicolae Boian prin faptul că la sfârşitul anilor ’70, începutul anilor ’80 populaţia a crescut şi era nevoie de mai multe şcoli, fapt pentru care au început să apară astfel de clădiri pe bandă rulantă. De când s-a dat în folosinţă şi până acum, la clădire s-au efectuat prea puţine lucrări de renovare sau modernizare. Un tur al şcolii a scos la iveală aceste lucruri, iar peisajul sălilor de curs a fost ca şi o călătorie în timp.
Am luat la rând cabinetele şi sălile de curs din liceu pentru a vedea şi a înţelege într-un fel vorbele primarului. Tencuiala din unele săli stă să cadă, ba în unele locuri a şi căzut. „Din fericire s-a întâmplat noaptea, şi nu în timpul zilei, când elevii sunt la şcoală” – spune directorul. Caloriferele sunt cele vechi, care picură, geamurile, dar şi mobilierul sunt într-o stare foarte proastă. La fel şi pardoseala sau uşile. Singurele semne ale faptului că suntem într-o şcoală a României anului 2011 au fost pungile de plastic, PET-urile de răcoritoare sau citate din piesele actualilor artişti de peste ocean. În rest, atmosferă apăsătoare, pereţi care cad, mult praf şi uşi care scârţâie.
Improvizaţii ingenioase
Din cauza lipsei de fonduri pentru o renovare generală, conducerea Liceului a decis să recurgă la unele măsuri care contravin parcă spiritului liber caracteristic anilor de liceu. A fost de-a dreptul şocant să vedem că toate geamurile din şcoală sunt prinse cu şuruburi şi cuie din cauza fisurilor. Cu toate că intenţia este întemeiată, pentru că fără aceste şuruburi şi cuie vântul ar fi bătut în sălile de curs şi pe holurile instituţiei, procedura şi rezultatul ne duc cu gândul la o închisoare. În fiecare sală de clasă este lăsată o singură fereastră care poate fi deschisă, pentru aerisire. O altă măsură ingenioasă este turnarea aracetului pe pardoseală, pentru a mai ţine bucăţile de parchet care sunt desprinse. De asemenea se poate observa cum două aripi ale clădirii au fost lipite una de alta, iar pentru că „nu a ieşit lipeala”, acestea se mişcă separat, producând fisuri în perete, care sunt ascunse şi reascunse printr-un strat de tencuială.
Sunt şi clase mai moderne...
Cabinetul de informatică este una dintre sălile care au fost renovate şi dotate. Poate din cauza faptului că pe vremea lui Ceauşescu nu erau calculatoare şi laboratoare de informatică. De asemenea cabinetele de chimie şi fizică sunt şi ele puse la punct, cu mobilier modern, instalaţii necesare experimentelor şcolare şi pardoseală schimbată. Directorul Nicolae Boian spune că aceste modernizări au fost făcute din surse proprii, şi că sunt prea puţine faţă de ce ar fi nevoie la o asemenea instituţie. În afară de sălile amintite, urme ale vremurilor de acum se găsesc şi la intrarea în clădire, întrucât au fost schimbate uşile vechi cu unele noi, de tip termopan.
O sală de sport nouă
În curtea instituţiei a fost construită o sală de sport nouă, pe modelul altor sute din ţară, care este folosită de către elevii şcolii, dar întreţinerea ei costă prea mult. Directorul Liceului spune că sistemul de încălzire a sălii lasă de dorit din punct de vedere al eficienţei, pentru că nu este tocmai ieftin să o încălzeşti. La sală ar mai fi nevoie şi de plase noi, dar şi acestea costă câteva mii de lei, bani de care liceul nu dispune, iar dacă dispune, sunt alte priorităţi. Cu toate acestea, sala este de folos, pentru că elevii îşi pot desfăşura orele de educaţie fizică în condiţii bune.
Proiect în valoare de 2,4 milioane de euro
Faţa comunistă a Liceului Mircea Eliade s-ar putea schimba însă drastic. Primăria Întorsura Buzăului are un proiect prin care se va reface această unitate. Privind schiţele şi clădirea de acum, este diferenţă ca de la cer la pământ. Potrivit proiectului, clădirea se va extinde cu încă o aripă, iar lucrările din interior vor fi capitale. Se vor schimba instalaţiile de încălzire, de iluminat, vor fi montate ferestre noi în locul celor vechi şi încuiate de acum, se va schimba pardoseala şi grupurile sanitare. La nivelul superior al clădirii va fi şi o sală de spectacole. De fapt, va fi o nouă şcoală.
Valoarea proiectului este de 2,4 milioane de euro, din care partea administraţiei publice locale este de aproape 72.000 euro. Pentru a putea cofinanţa proiectul, Primăria Întorsura Buzăului va accesa un credit. Lucrările ar trebui să înceapă în cel mai scurt timp, dar directorul Nicolae Boian spune că atunci când va vedea utilajele în curtea şcolii, va crede că într-adevăr încep lucrările. Până atunci, nu.
Primarul crede în puterea educaţiei
Primarul oraşului, Leca Băncilă, este de părere că educaţia este singura salvare a ţării. El spune că o generaţie educată temeinic ne poate scoate din criză mai repede decât investiţiile masive în economie. Tocmai de aceea autoritatea publică pune accent pe modernizarea instituţiilor de învăţământ, de la grădiniţe, la licee. Leca Băncilă spune că scopul acestor proiecte care vizează instituţiile de învăţământ din oraş este acela ca şi copiii şi elevii din zona Buzaielor să poată învăţa în condiţii bune.
Mulţi spun că dacă vrei, poţi învăţa oriunde. Prea puţini mai sunt însă elevii care într-adevăr vor să înveţe. Cu toate acestea, nu este tot una dacă stai într-o sală de clasă care arată la fel ca pe vremea părinţilor tăi, sau într-adevăr te simţi într-o şcoală a democraţiei din 2011.