Peste jumătate din școlile covăsnene – eligibile pentru a primi finanţări de câte 200.000 de euro
Totul în cadrul unui proiect care are ca scop reducerea ratei de abandon școlar
Un număr total de 47 de școli covăsnene, din aproape toate zonele județului (41 de localități) au fost declarate eligibile pentru a primi fiecare câte o finanțare de până la 200.000 de euro, în cadrul Programului Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS), aprobat de către Guvernul României. Dintre cele declarate eligibile, majoritatea și-au anunțat intenția de a fi parte din program, a spus Luminița Bobeș, inspector școlar general adjunct la Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Covasna.
„Pe baza datelor statistice completate de unitățile școlare în SIIIR, în cadrul proiectului MATE, e un mecanism de avertizare timpurie în educație, a rezultat o anumită bază de date cu risc scăzut, mediu sau risc ridicat de abandon școlar. Deci, pe baza acestui mecanism de avertizare timpurie și a bazei de date SIIIR, unde sunt înscriși toți elevii, absențe și tot ce se leagă de abandonul școlar, a rezultat o listă, la nivelul fiecărui județ, de școli eligibile”, a explicat, pentru Observatorul de Covasna – CovasnaMedia.ro, Luminița Bobeș.
Nu doar școlile selectate puteau să facă parte din program, ci și altele, dacă ar fi considerat că au nevoie de acest ajutor, a spus inspectorul școlar general adjunct.
„S-a precizat că și alte unități de învățământ, care nu se regăseau pe această listă și considerau că au nevoie de acest tip de grant, pot să aplice”, a detaliat Luminița Bobeș.
Totuși, în județul Covasna nu au fost astfel de cazuri.
„Gândiți-vă că din 83 de entități pe care le avem noi, la nivelul județului, 47 au fost cuprinse în această listă. Adică deja este mai mult de jumătate. Toate școlile pe care le cunoaștem și noi că sunt cu probleme legate de abandonul școlar au fost cuprinse în această listă. Sunt și școli care se situează undeva la nivelul mediu sau scăzut la acest capitol”, conform conducerii IȘJ Covasna, care a mai precizat, încă o dată, că selecția a fost făcută pe baza unor date deja existente în sistem.
Majoritatea școlilor covăsnene selectate și-au anunțat intenția de a lua parte la program
Ideea proiectului este una bună, spune Luminița Bobeș. Drept dovadă, majoritatea școlilor din județ care au fost declarate eligibile și-au anunțat intenția de a face parte din program și au propus chiar și activități în acest sens.
„Este oportun. Majoritatea școlilor care au fost cuprinse în lista inițială au completat intenția de a intra în proiect și au făcut acolo propuneri de activități pentru a suplini și a reduce abandonul școlar la nivelul fiecărei unități de învățământ. Este oportun și așteptat acest proiect. Din această listă, majoritatea au completat un formular prin care își arată intenția de a participa la acest program național de reducere a abandonului școlar. Acum suntem în faza de a aștepta, să spunem, rezultatele primei etape de selecție. Probabil vor ajunge aproape toate școlile să fie cuprinse în acest program, însă primele 750 de unități de învățământ la nivel național vor fi anunțate la sfârșitul lunii martie. Probabil se va merge pe ideea de a selecta unitățile de învățământ cu risc ridicat ca fiind primele beneficiare. Așa văd eu lucrurile și probabil că așa se va și întâmpla. Nu avem nimic oficial din partea Guvernului, a Ministerului Educației, care promovează acest proiect”, ne-a mai împărtășit Luminița Bobeș, care și-a exprimat speranța ca prin acest proiect să se înregistreze rezultate, „adică să se limiteze rata abandonului școlar la nivelul județului Covasna”.
Conform listei publicate pe site-ul Ministerului Educației, 28 dintre cele 47 de școli covăsnene declarate eligibile au o prioritate ridicată, iar restul, 19, au prioritate medie.
Școlile din județ declarate eligibile sunt din Sfântu Gheorghe (5 la număr), Târgu Secuiesc (3), iar mai apoi câte una din fiecare dintre următoarele localități: Malnaș, Belin, Herculian, Valea Crișului, Brăduț, Brateș, Sânzieni, Bățanii Mari, Reci, Bodoc, Dalnic, Ghelința, Aita Mare, Araci, Estelnic, Hăghig, Barcani, Cernat, Întorsura Buzăului, Ghidfalău, Catalina, Brețcu, Mereni, Micfalău, Ojdula, Boroșneu Mare, Baraolt, Moacșa, Turia, Ilieni, Poian, Dobârlău, Bixad, Zăbala, Zagon, Ozun, Covasna, Sita Buzăului și Vârghiș.
Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS), inițiat de Ministerul Educației, face parte din cadrul Proiectului Național de Reformă „România Educată”, cu finanțare PNRR, în valoare de 543 milioane euro - componenta PNRR nerambursabilă, se arată pe site-ul edu.ro.
Sursa foto: unsplash.com