EDUCATIE 19 octombrie 2018

Peste 320.000 de lei investiți de Primăria Sfântu Gheorghe în digitalizarea școlilor

de Iulia Drăghici - Taraș | 1366 vizualizări

Fondurile au fost redistribuite din taxele de parcare

Școlile din Sfântu Gheorghe au fost dotate anul acesta cu table interactive, cumpărate din banii proveniți din taxele de parcare. Potrivit autorităților locale, 320.000 de lei au fost astfel investiți în echipamente digitale. În 2018, suma a crescut de 2,5 ori mai mult decât în ultimii 4 ani la un loc.

Anul trecut am spus că începând din acest an, 50% din veniturile din parcare vor fi alocate pentru instituțiile de învățământ, pentru proiecte, programe de digitalizare. Anul trecut, veniturile Primăriei au fost de 800.000 de lei din parcări, deci practic bugetul pe acest an pentru digitalizare a fost de 400.000 de lei, din care până acum s-au cheltuit 320.000 de lei. Estimăm pentru acest an venituri de 1.1, 1.2 milioane de lei, asta însemnând că anul viitor bugetul pentru digitalizarea instituțiilor de învățământ să fie de 550 – 600.000 de lei, deci aproape cu 50% mai mult”, a spus joi, într-o conferință de presă, primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Árpád.

Potrivit datelor prezentate de primar, în perioada 2014 – 2017 municipalitatea a făcut investiții în digitalizarea școlilor în valoare de 169.270 de lei.

„Practic, doar anul acesta am alocat o sumă de aproape 2,5 ori mai mare, la anul fiind de peste 3 ori mai mare”, a punctat edilul.

Primarul a ținut totodată să sublinieze că digitalizarea școlilor nu are scopul de a-i ține pe elevi în fața tehnologiei, ci să aducă învățământul din Sfântu Gheorghe mai aproape de standardele lumii digitale de azi.

„Vreau să subliniez faptul că prin aceste acțiuni noi vrem pe de o parte să oferim condiții pentru copii, să fie competitivi, să învețe cât mai bine, nicidecum nu dorim să ducem copiii mai aproape de tot ce înseamnă viața virtuală, calculatoare și așa mai departe. Tocmai de aceea încercăm să ținem acest echilibru. Încercăm să cerem instituțiilor de învățământ să petreacă cât mai mult timp cu copiii în aer liber, să vorbească despre importanța modului în care se raportează la natură. Pe de altă parte, într-o lume atât de digitalizată, nu putem fi fanatici și să spunem că nu e bine să folosească știința și orice oferă această lume digitată și cred că trebuie să oferim și noi ceea ce putem să oferim”, a mai spus Antal Árpád.

Primarul din Sfântu Gheorghe a precizat totodată că la nivelul municipiului s-au derulat mai multe proiecte de dotare a instituțiilor de învățământ, nu doar în ceea ce privește tehnologia. Astfel, în ultimii ani s-au achiziționat 6.400 de scaune, 3.200 de mese, dar și 750 de pătuțuri pentru grădinițe. De asemenea, s-au modernizat toate grupurile sanitare din unitățile de învățământ și s-a făcut și dotarea permanentă a acestora cu hârtie igienică și săpun. În plus, terenurile de sport ale școlilor „Mikes Kelemen”, „Plugor Sándor”, „Puskás Tivadar” și „Nicolae Colan” au fost și ele modernizate.  

Una dintre cele mai mari lucrări derulate la nivelul instituțiilor de învățământ în ultimul timp este reabilitarea corpului A al Liceului Mikes Kelemen. Lucrarea, care este în desfășurare, se ridică la o valoare de 4,4 milioane de lei și este derulată pe fonduri europene.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.