Noul an şcolar vine cu cheltuieli. Pregătiri în toi pentru prima zi de şcoală
Părinții preferă să cumpere din timp lucruri de care știu cu siguranță că va fi nevoie, în vreme ce pentru cele mai scumpe așteaptă primele săptămâni ale școlii
Vacanța de vară e pe sfârșite, iar noul an școlar se apropie cu repeziciune. Dincolo de emoțiile firești care-i încearcă pe părinții ai căror copii pășesc fie în clasa I, fie în primul an de liceu, bătăile de cap cele mai mari sunt legate de multitudinea de cheltuieli pe care le implică începerea școlii. De la rechizite la hăinuțe sau de la manuale ori contribuții pentru dotarea claselor, toate acestea costă și pot duce inclusiv la cheltuiala unui întreg salariu mediu pe o lună – în funcție nu doar de pretențiile părintelui ci și ale școlii alese pentru copil.
Chiar dacă părinții așteaptă primele zile de școală pentru a face cumpărăturile mari, există totuși lucruri care au fost achiziționate deja de-a lungul verii, etapizat, tocmai pentru a nu simți dintr-o dată povara prețurilor. Așa se face că majoritatea elevilor au deja acasă principalele lucruri necesare începerii anului școlar – ghiozdane, rechizite, caiete, stilouri, creioane, pixuri, acuarele, deoarece părinții preferă să cumpere lucruri de care știu cu siguranță că va fi nevoie, în vreme ce pentru cele mai scumpe așteaptă primele săptămâni ale școlii.
Investiţii maxime la început de drum
Cei mai „costisitori” copii sunt însă, din spusele părinţilor, cei de clasa I, care nu au de niciunele din anii anteriori şi cărora trebuie să li se cumpere totul. Oricum ar fi însă, părinţii nu au încotro şi spun că indiferent de sacrificii vor achiziţiona tot ce trebuie pentru micii elevi.
Potrivit Elenei, mămica lui Andrei, un băieţel de 7 ani care luna viitoare va merge pentru prima oară la şcoală, bugetul acestui „eveniment” va urca undeva la 1.000 de lei.
„În primul rând este nevoie de ghiozdan, caiete, rechizite. Astea costă pe undeva la 300 de lei, însă fără a le cumpăra pe cele mai scumpe ci la o calitate de mijloc. Cheltuielile nu se opresc însă aici, pentru că în urmă cu o lună am cumpărat cam tot ceea ce trebuie pentru toamnă-iarnă: bocanci, adidaşi, bluze, două perechi de jeanşi, trening pentru ora de educaţie fizică, lenjerie de corp – toate astea trebuie să fie noi la un astfel de eveniment şi nu neapărat din snobism ci pentru că aşa sunt învăţaţi copiii zilelor noastre”, explică Elena.
Cheltuielile nu se vor opri însă aici, spune ea; pentru că Andrei va merge la una dintre cele mai bune şcoli din Sfântu-Gheorghe, părinţii au fost deja anunţaţi de faptul că cei mici vor purta uniforme – 100 de lei bucata, plus că vor mai trebui să contribuie la pregătirea sălii de clasă. Astfel, părinţii au fost deja convocaţi la o şedinţă peste câteva zile, unde se va discuta cu învăţătoare despre ce anume este nevoie în sala de clasă – perdele noi, neoane sau altele, se vor aduna bani şi se vor asigura dotările, pentru ca pe 12 septembrie, când vor începe şcoala, celor mici să nu le lipsească nimic.
Manualele costă şi ele
În vreme ce manualele pentru cei din învăţământul obligatoriu sunt asigurate de către Ministerul Educaţiei prin Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ), începând cu clasele de liceu – a X-a, a XI-a şi a XII-a, manualele trebuie şi ele cumpărate. La acest capitol, liceenii pot alege dintr-o diversitate de manuale, ele fiind disponibile inclusiv pentru cei care studiază în limbile minorităţilor naţionale. Problema nu este legată deci de faptul că aceste manuale nu s-ar găsi, ci mai mult de faptul că, la rândul lor, costă. Paginile de Internet oferă o puzderie de manuale – structurate pe specializări şi profile, iar costurile fiecărui manual pleacă de la 10-11 lei, putând ajunge şi la 25 de lei; ceea ce adunat, pentru un licean, poate duce la o „investiţie” de 200 de lei.
„Nici cheltuielile pentru un licean nu sunt deloc mici – e adevărat că nu mai cumperi chiar totul ca în clasele primare, dar nevoie de caiete, ghiozdan, pixuri şi haine tot este. Mai sunt lucruri pe care le pot cumpăra pe parcurs în vreme ce unele pot fi folosite şi în acest an, însă tot costă, plus că liceenii au şi pretenţii mai mari, tocmai din cauza presiunii sociale care se pune pe aceşti tineri – văd diverse lucruri la colegii mai înstăriţi şi automat vor şi ei”, spune Reka Sandor, mama unei fete care anul acesta trece în clasa a XI-a.
Aceasta este de părere că oricum ar fi și oricât de scumpe ar fi, există rechizite la care pur și simplu nu se poate renunța. Astfel, în ghiozdanul de firmă al fiicei sale – cumpărat cu ocazia unor reduceri „binecuvântate”, Reka va include rechizitele de necesitate, sperând ca pe parcursul anului școlar să reușească să-i mai cumpere adolescentei și restul de lucruri de care are nevoie.
Preţuri pentru toată lumea
Cum era de aşteptat, librăriile şi papetăriile locale s-au dotat deja cu tot ceea ce e nevoie pentru începutul unui nou an şcolar. Cei care au copii de şcoală spun că deşi preţurile nu sunt cu mult mai mari comparativ cu cele de anul trecut, cheltuielile se vor simţi mai tare la buzunar acum, tocmai pentru că veniturile lor au scăzut.
O privire rapidă asupra ofertei și prețurilor ne arată că acestea din urmă sunt pentru toate buzunarele. Așa se face că putem găsi și caiete care să coste sub un leu bucata, dar și caiete cu coperți elaborate, înfățișând desene și personaje la modă, ale căror prețuri pot fi de 3-4 lei pe bucată.
În mod evident, magazinele cu produse ieftine sunt cele mai căutate, având în vedere faptul că un ghiozdan echipat cu tot ceea ce trebuie pentru şcoală ajunge să coste câteva sute de lei. Un simplu calcul, cu oferta unui magazin anonim și fără pretenții, ne arată că ghiozdanul în sine costă 40 de lei, cărora li se adaugă 10 lei pentru zece caiete, 25 de lei pentru un penar echipat cu creioane, pixuri și radieră, 5 lei un bloc de desen, 10 lei pentru acuarele, încă 9 lei pentru trei pensule și alți 5 lei prețul plastilinei. Un total de aproape 100 de lei, cu strictul necesar, căci treaba se complică atunci când vine vorba de a ține cont și de preferințele celor mici, care au pretenții de a li se cumpăra ghiozdane și penare cu Hannah Montana, Batman sau alte figuri celebre. În plus, părinții mai trebuie să ia în calcul și prețurile echipamentelor sportive – 50 de lei un trening și 30-40 de lei pantofii de sport, plus caietele de lucru cerute de către profesori și învățători.
Vânzătoarele magazinelor din care se aprovizionează părinții spun că cei mai mulți dintre aceștia au abordat în acest an strategia pasului mărunt, începând să cumpere cele necesare încă de acum câteva săptămâni și sperând să achiziționeze totul până la începutul lunii septembrie. Se pare că este nu doar mai puțin stresant ci și mai convenabil, căci efortul financiar nu se simte dintr-o dată ci treptat.