EDUCATIE 14 septembrie 2021

„Mircea Eliade”: cel mai mic număr de elevi din istoria liceului

de David Leonard Bularca | 3887 vizualizări

Cum a ajuns instituția de învățământ din Întorsura Buzăului în această situație

În anul școlar 2021-2022 Liceul Teoretic „Mircea Eliade” (LTME) din Întorsura Buzăului are cel mai mic număr de elevi din istoria liceului, a anunțat directoarea instituției, Maria Bularca. Anul acesta, LTME are doar două clase de a IX-a, nu trei sau chiar patru, cum a avut în trecut. 

Decizia de a se aproba doar două clase pentru „boboceii” de la LTME, una de uman și alta de real, din cauza numărului prea mic de elevi existenți în zona Buzaielor, a creat o premieră negativă pentru instituția de învățământ covăsneană.

„Deschidem astăzi anul școlar 2021-2022 cu cel mai mic număr de elevi din istoria Liceului Teoretic „Mircea Eliade”, 339 de elevi, 27 de cadre didactice, 12 clase. Urăm bun venit celor 54 de boboci de anul acesta, dar și părinților acestora”, a spus directoarea de la „Eliade”, Maria Bularca, luni, la festivitatea de deschidere a noului an școlar. 

Decizia ca „Eliade” să primească doar două clase de a IX-a în acest an școlar a fost intens dezbătută, inclusiv în paginile ziarului Observatorul de Covasna. Motivul a fost, de principiu, numărul mic de elevi. 

Scăderea vine și pe „filieră” demografică, adică natalitatea este în scădere, dar cauza cea mai importantă a fost dată de diferența elevilor ai căror părinți au avut de ales, în urmă cu nouă ani, între clasa zero (pregătitoare) și clasa I. Atunci, practic o generație s-a scindat. O parte dintre părinți au vrut să își lase copiii încă un an la clasa pregătitoare, iar alții să înceapă școala. Acum, cei vizați de o nouă schimbare sunt tot cei care au început atunci clasa pregătitoare.

Cei care au luat această decizie, de a lăsa „Eliade” cu doar două clase, IȘJ Covasna, dar și Consiliul Local al Orașului Întorsura Buzăului, au susținut la acea vreme că dacă „Eliade” ar primi mai mulți elevi, celălalt liceu din oraș, „Nicolae Bălcescu”, ar fi în situația de a-și pierde personalitatea juridică, neavând suficienți elevi. Acest lucru ar fi dus la necesitatea ca „Bălcescu” să fie unit cu o altă instituție de învățământ, pentru că nu ar mai fi putut funcționa altfel. Dacă s-ar fi ajuns în acest punct, chiar cele două licee ar fi trebuit să se unească, ceea ce nici una dintre părți nu își dorea. 

Pe de altă parte, reprezentanții LTME au susținut că sondajele realizate la nivelul instituției au arătat clar că elevii, care erau la vremea respectivă încă în clasa a VIII-a, deci viitorii liceeni, își doreau într-o proporție mai mare să studieze la „Eliade”. Totuși, acest argument nu a fost unul destul de convingător, în final. Oricum, conducerea școlii a susținut atunci și că decizia ar fi trebuit luată nu în perspectiva unei comasări sau nu a liceelor, ci având în vedere exclusiv beneficiile elevilor. 

Oricum ar fi, cert este că numărul elevilor scade de la an la an, iar, în ultimul timp, tot mai mulți oameni cred că într-un final se va ajunge ca, din lipsa liceenilor, cele două instituții de învățământ să se unească din nou, așa cum era înainte de anul 2008, când s-a înființat LTME.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.