La tabăra jandarmilor, au schimbat tehnologia cu milităria
„Jandarm pentru o Săptămână” a fost despre ordine, disciplină și reguli
Aproximativ 100 de elevi din județele Covasna, Harghita, Brașov și Bihor au luat parte, în săptămâna 19 – 25 august, la prima ediție a taberei „Jandarm pentru o Săptămână”. Chiar dacă au fost derulate îndeosebi la Centrul de Agrement de la Pădureni, activitățile s-au mutat vineri la Inspectoratul Județean de Jandarmi (IJJ) Covasna, din Sfântu Gheorghe. Aici au avut loc exerciții, demonstrații și prezentări, toate în legătură cu meseria de jandarm.
Nici înviorarea de dimineață, de la ora 06:00, nici instrucția de armată, nici simulările de protest și intervenție nu i-au intimidat pe cei aproape 100 de elevi, cu vârste între 10 și 20 de ani, participanți la prima ediție a Taberei militare „Jandarm pentru o Săptămână”.
„Mi se pare o experiență foarte frumoasă, plăcută și ne distrăm de minune. Cel mai mult îmi plac activitățile și pauzele”, ne-a spus unul dintre participanți, Ariana, din Voinești, Covasna.
Îndrumare în carieră
Pe lângă componenta de „militărie”, tabăra a venit cu ceva și mai interesant: posibilitatea de a vedea direct de la „sursă” ce înseamnă jandarmeria.
„Meseria asta de jandarm mă atrage, e foarte impresionant. Am prieteni în domeniu și poate și ei m-au făcut să mă gândesc la meseria asta”, a spus și eleva Maria Bularca, din zona Întorsura Buzăului.
„Sunt impresionată de organizare și de cât de repede s-au adaptat elevii la tot instructajul. Copiii sunt destul de liniștiți, față de cum au fost în alte deplasări, dățile trecute. E foarte interesantă ideea acestei tabere, în primul rând pentru că elevii au ocazia să vină în contact cu alt stil de program. Mi se pare o chestie fantastică și ar trebui să fie făcută și pe alte domenii pentru că aici se vine în contact cu un mediu de lucru, cu un mediu în care de poate studia și dezvolta pe viitor o carieră. Dacă în toate universitățile sau în linii mari s-ar face chestia asta, copiilor le-ar fi mai ușor să își aleagă o carieră. Necunoscând ce presupune, care e programul, ce trebuie sau nu trebuie făcut, ei nu au de unde să aleagă. În momentul în care vin în contact, pot alege în cunoștință de cauză și este un mare câștig”, ne-a declarat unul dintre însoțitorii elevilor, Corina Nițu György.
Experiență de viață și pentru jandarmii organizatori
Experiența a fost una demnă de consemnat și pentru organizatori, nu doar pentru participanți. Printre cei care s-au declarat impresionați de tânăra generație se numără și plutonierul adjutant-șef Muraru Cătălin de la IJJ Covasna, care, deși a fost reticent la început, în final a spus că anul viitor va fi primul care se va prezenta ca voluntar în pregătirea copiilor.
„A fost o experiență foarte interesantă, în care am întâlnit copii foarte cuminți, extraordinari, deschiși la nou. Au uitat de telefoane mobile, de tablete. Am avut activități ca în armată, am dat la 5:30 deșteptarea, după care s-a derulat un program de înviorare ușor, la care au luat parte toți, adunați pe platou, a urmat raportul și inspecția de dimineață, unde verificam prezența, după care se ridica drapelul național, se intona Imnul României. De acolo a urmat un program variat, cu ore de pregătire fizică, de instrucție de front fără armă, adunarea în careu, lucruri simple, după cum ne-au demonstrat și acești copii. Au fost foarte receptivi”, a declarat Muraru, care a punctat: „Am devenit o familie. Vreau să spun că mi-e dor de ai mei, dar cu siguranță după ce se încheie o să îmi fie dor de acești copii”.
Încântați de cum s-a derulat prima ediție a taberei au fost și partenerii jandarmilor în organizarea evenimentelor. „Asociația GRIT întotdeauna e parteneră în tot ce e nou și fain și le place copiilor. E ceva cu ce nu te întâlnești în fiecare zi. Mie îmi pare rău că atunci când eram noi de vârsta acestor copii nu am avut parte de astfel de posibilități. E ceva deosebit și înveți foarte multe lucruri. Plus că îi vezi pe jandarmii ăștia de aproape și îți dai seama că munca lor nu e atât de ușoară și că în spatele uniformei sunt niște oameni chiar foarte faini”, ne-a declarat și președintele asociației GRIT din Covasna, Florentina Teacă.
Elevii au putut, așadar, afla direct de la cei care și-au ales această meserie ce înseamnă să fii jandarm, unde pot studia mai departe, cum sunt probele de admitere, ce abilități trebuie să aibă și multe altele. Mai presus de toate, participanții au putut să învețe despre adevărata camaraderie, care s-a format mai ales seara, după program, în jurul focurilor de tabără, animate de cântări folk sau chiar populare.
„Noi sperăm să le captăm atenția acestor copii și să le spunem că instituția Jandarmeriei Române este o instituție a statului și sperăm, totodată că în viitor vor alege această meserie. Asta ne și dorim. Totodată, am vrut să le transmitem elevilor că jandarmeria este o instituție fundamentală a statului, bazată pe disciplină, ordine, reguli. Dacă vor ține cont de ceea ce au văzut, făcut și auzit zilele acestea se vor putea descurca în orice situații de viață”, a spus și purtătorul de cuvânt al IJJ Covasna, Ionel Mănăilescu.
Inspectoratul de Jandarmi Covasna are intenția de a organiza și anul viitor o a doua ediție a taberei, însă depinde de posibilitatea obținerii de finanțări.
Tabăra a fost organizată cu sprijinul Direcției Județene de Sport și Tineret (DJST) Covasna și face parte din „Proiectul de țară –România Mea”, ajuns la a IV-a ediție.