EDUCATIE 21 mai 2013

Keresztély Irma: „Mă bucur că elevii covăsneni au luat atitudine”

de Székely Emőke | 558 vizualizări

2.000 de elevi din judeţ sunt în grevă japoneză pentru recuperarea banilor de navetă

Începând de marți, peste 2.000 de elevi din județul Covasna sunt în grevă japoneză ca semn de protest față de nedecontarea abonamentelor de transport. Inspectorul șef din cadrul Inspectoratului Școlar al Județului Covasna, Keresztély Irma, spune că Ministerul Educației s-a concentrat în ultimele luni pe organizarea olimpiadelor și concursurilor școlare, și că sunt semnale cum că aceste datorii vor fi plătite în scurt timp.

„Mă bucură faptul că elevii din județul nostru au fost cei care au luat atitudine, și sper că aceste datorii vor fi achitate curând. Suma este foarte mare pentru că nu am mai decontat abonamente din luna decembrie a anului trecut. Covasna nu este un județ bogat, iar prețul abonamentelor este o povară mai ales pentru familiile care au 2 sau chiar 3 copii la liceu” – a declarat inspectorul șef.

Keresztély Irma a spus că în județul Covasna fac naveta 2.240 de elevi de liceu, iar ultimele plăți au fost făcute în luna decembrie, când s-au plătit datoriile pe luna octombrie și parțial noiembrie. De atunci suma datoriilor a ajuns la peste două milioane de lei.

Taxă impusă în funcție de traseu

„Ministerul Educației lucrează la un studiu prin care să impună firmelor de transport o taxă în funcție de traseu, pentru că discrepanțele dintre unele zone ale țării, sau chiar și între unele zone din interiorul județelor, sunt foarte mari. În județul Covasna în decurs de 5 ani prețul abonamentelor s-a triplat” – spune Keresztély Irma.

Aceasta a precizat că o posibilă soluție pentru a evita neplăcerile cauzate de întârzierea decontărilor ar fi internatele, însă mulți nu își permit să lase copiii la internat pentru că nu pot suporta cheltuielile de cazare și masă.

Unul dintre susținătorii actului de protest, Nemes Előd, ne-a declarat că acțiunea elevilor va continua cel puțin în această săptămână. „Am distribuit în jur de 2.200 de banderole albe în liceele din județ, dar nu au fost de ajuns. Sunt școli unde nimeni nu a primit banderolă, deși doresc să se alăture acțiunii de protest. Vom ajunge și la ei, și concomitent strângem și semnături pentru a sensibiliza Ministerul Educației. Ne bucură faptul că cei care nu fac naveta sunt și ei în grevă în semn de solidaritate cu ceilalți colegi ai lor” – spune Nemes Előd.

În județul Covasna au intrat în grevă japoneză elevii de la 15 licee din Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Covasna și Baraolt.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.