Județul Covasna, din nou sub medie la Evaluarea Națională
68% dintre elevii de a VIII-a au obținut medii peste 5, însă niciuna nu a fost de 10
Rezultatele inițiale ale Evaluării Naționale de anul acesta arată că doar 68,10% dintre elevii covăsneni au reușit să obțină medii peste 5, potrivit statisticii Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Covasna. Disciplina care a ridicat procentul a fost Limba și literatura maghiară, unde 94,79% dintre candidați au luat peste 5. La matematică, note de trecere au luat doar 52,34%, în vreme ce la Limba și literatura română 51,24%.
În județul Covasna, cea mai mare medie, conform rezultatelor afișate înainte de contestații a fost 9,80, obținută de Lorena Ana Bota de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe. În clasament urmează alte două medii de 9,75, obținute de elevele Miruna Cornelia Ștefan de la CNMV și Anita Beatrix Ambrus de la Școala „Avram Iancu” din Covasna.
În top 5 au mai intrat Denisa Andrea Slăniceanu, de la Școala Generală „Mihail Sadoveanu” Întorsura Buzăului, cu media 9,65 și Răzvan Alexandru Ionescu, de la Școala Gimnazială „Váradi József” din Sfântu Gheorghe, cu media 9,57.
La examenul de Evaluare Națională au fost înscriși 1.652 de elevi din județul Covasna, dar dintre aceștia s-au prezentat 1.558, absenți fiind în total 94.
De remarcat este că în județul Covasna niciun elev nu a obținut media generală 10. În schimb, la matematică au fost trei note de 10. Totodată, doar 46 de candidați la examen au avut rezultate între 9,00 și 9,99. Cei mai mulți dintre elevi au avut note între 6,00 și 6,99.
„Subiectele au fost puțin mai dificile, așa au spus specialiștii, dar nu cu mult, ci un pic, tocmai pentru a face o reală diferență între elevii care doresc să intre la liceele foarte bune. Au fost câteva exerciții care au făcut diferența”, a explicat inspectorul școlar general al IȘJ Covasna, Kiss Imre.
Reprezentanții IȘJ Covasna spun și că rezultatele sunt acceptabile, dar nu satisfăcătoare, și atrag totuși atenția că deși procentul este similar cu cel de anul trecut, acum au fost cu aproximativ 100 de elevi mai mulți.
„Procentul de 68,10% este aproape identic cu cel de anul trecut, 68,02, dar înseamnă totuși mai mult pentru că anul acesta au fost cu vreo 100 de elevi mai mulți decât anul școlar trecut. (...) Înseamnă că și dintre acești elevi care nu aveau intenția de a participa la examen, dar au fost consiliați mai bine, au venit și au scris lucrarea, au obținut medii peste 5. Dacă i-am fi lăsat pe toți cei care inițial nu voiau să participe, așa cum s-a întâmplat de ani de zile, pentru că nu îi interesa nota, atunci poate rezultatul era mai mare. Dar nu asta este important. Importat este că au venit elevii la examen. (...) Se putea învăța mai mult. Știm că pentru un număr mare de elevi acest examen nu înseamnă mare lucru, tocmai pentru că unde doresc ei să își continue studiile spun că nu au nevoie de media obținută la examen, că viitorul lor nu este afectat de participare sau neparticipare. Este o problemă și știm de ea. Dar în acest an au participat mai mulți elevi și este bine”, ne-a declarat Kiss Imre.
Contestațiile s-au depus marți, între orele 14:00 și 20:00.
Rezultatele finale vor fi afișate pe 29 iunie, atât la avizierul unităților de învățământ, cât și online, pe site-ul dedicat - evaluare.edu.ro.
Situația statistică la nivel național relevă că dintre cei 146.105 candidaţi prezenți, 106.838 de candidați au obţinut medii mai mari sau egale cu 5 (cinci), adică peste 73%. Dintre aceștia, 429 de candidați au încheiat examenul cu media generală 10 (zece).
Rata de participare a fost de 94,2%: 146.105 candidaţi prezenţi dintr-un total de 155.020 de elevi înscrişi.
Urmează admiterea
Media generală de admitere, care se calculează considerând 80% media de la evaluarea națională și respectiv 20% media anilor de gimnaziu, urmează să fie afișată după finalizarea contestațiilor.
„Acum urmează admiterea și îi așteptăm pe toți elevii, indiferent dacă au media peste 5 sau nu. Nu asta este important. Accesul în clasa a IX-a nu este limitat la o medie anume, doar în cazul unei concurențe. Dar fiecare elev din județul Covasna are un loc asigurat, ori în liceu, ori în școală profesională”, a punctat inspectorul școlar general.
Rezultatele inițiale la Evaluarea Națională de anul trecut arătau că 67,95% dintre candidații covăsneni au reușit să obțină medii peste 5.
„Succesul nu se obține gratis, ci trebuie să muncești. Dacă ai un scop în viață, trebuie să fie prioritar, mai ales în aceste perioade în care decizia este în mâinile tale”, a încheiat inspectorul școlar general, Kiss Imre.