EDUCATIE 3 septembrie 2013

Inspectoratul Şcolar Covasna a schimbat 22 de directori de școli din județ

de Monica Vrânceanu | 951 vizualizări

Mai mulți directori de instituții de învățământ din județul Covasna au fost schimbați de către Inspectoratul Școlar Județean, odată cu începerea noului an școlar 2013/2014. Inspectorul școlar general Keresztély Irma a declarat marți că au fost schimbați 22 de directori și directori adjuncţi, iar aceste schimbări au avut la bază fie pensionări și demisii ale managerilor de școli, fie identificarea unor deficiențe în activitate și actul managerial de către reprezentanții IȘJ.

Keresztély Irma a declarat că schimbările directorilor au fost făcute în urma unor îndelungi analize, respectând legea și beneficiind de transparență, pe parcursul ultimelor două luni lucrându-se intens la noua schemă. În plus, Keresztély a ținut să sublinieze că Ministerul Educației nu a mai scos de cinci ani posturile la concurs, iar contractele de management depășiseră deja cei patru ani, astfel că numirile s-au făcut pentru un an cu detașare în interes de serviciu.

„Rețeaua școlară cuprinde 80 de unități de învățământ cu personalitate juridică, plus patru unități conexe. De la 1 septembrie au fost numiți prin detașare 84 de directori de școli, dintre care 22 sunt noi; între cei 22 sunt zece directori și 12 directori adjuncți. Am căutat să găsim persoane potrivite, cu experiență la catedră și performanță, cu etică corespunzătoare. Am început identificarea noilor directori încă din luna iunie, iar unii directori au fost schimbați după ce s-au constatat anumite disfuncționalități în activitatea lor – lipsa transparenței, a comunicării. Țin să precizez că nu m-a interesat culoarea politică, am căutat oameni serioși, profesioniști și de încredere”, a declarat Keresztély, menționând că, de altfel, nici nu s-au făcut presiuni în acest sens din partea reprezentanților partidelor politice.

Nu-şi doresc funcţii de conducere

Șefa IȘJ Covasna a mai spus că, în urma acestei acțiuni, a constatat că în județul nostru oamenii nu prea își doresc funcții de conducere, ceea ce a îngreunat misiunea Inspectoratului de a găsi directori. Potrivit lui Keresztély, IȘJ a colaborat cu autoritățile locale în desemnarea noilor directori, ținând cont inclusiv de imaginea și activitățile acestora în comunități.

„A fost destul de greu, unora le-am prezentat doar părțile frumoase ale acestei ”meserii” de director. Refuzurile au venit ca urmare a faptului că indemnizația de conducere nu e foarte mare, în timp ce presiunile funcției și responsabilitățile sunt copleșitoare. Sistemul însuși nu stimulează apetitul pentru funcții de conducere, căci remunerația nu se ridică la nivelul volumului de muncă și responsabilităților. Societatea nu dă o stare de echilibru celor aflați în funcții de conducere, iar atunci mulți preferă să nu se ”lege la cap” fără să-i doară, ca să zicem așa”, a explicat Keresztély Irma.

Printre directorii de școli schimbați se numără și directorul și directorul adjunct de la Liceul „Kőrösi Csoma Sándor” din Covasna. Aici, schimbarea survine după ce în primăvara acestui an a avut loc celebrul scandal legat de bentița tricolor purtată de o elevă chiar în ziua celebrării Zilei Maghiarilor de Pretutindeni. Se pare că proasta gestionare a conflictului, care a depășit granițele județului, i-a costat pe cei doi funcțiile.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Alex, 4 septembrie 2013
Stie cineva care au fost criteriile pe baza carora s-au stabilit noi directori?
lili, 4 septembrie 2013
Dna Keresztely vorbeste despre "deficiențele în activitate și actul managerial" ale altora, dar despre ale ei cine si cand vorbeste ?! Ea nu !! Pe ea cine-o schimba, ea nu este RESPONSABILA citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.