EDUCATIE 3 aprilie 2012

Înscrierile pentru clasele pregătitoare și întâi continuă

de Székely Emőke | 519 vizualizări

Numărul copiilor înscrişi în primele două etape este mai mic decât cel la care se aştepta Inspectoratul Şcolar.

Conducerea Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Covasna se aștepta ca numărul copiilor recenzați în luna februarie să fie apropiat de cel al copiilor înscriși în clasa pregătitoare sau clasa I. Acest lucru însă nu s-a întâmplat, deși s-au finalizat deja două etape de înscriere la școală.

„În primele două etape au fost înscriși 1.656 de copii în clasa pregătitoare și 2.125 de copii la clasa I. Aceste cifre nu dau nici 90% dintre copiii recenzați, deși ne așteptam ca procentul celor înscriși față de cei recenzați să fie undeva la 95-96%. În mediul rural cadrele didactice au mers din casă în casă pentru a le spune părinților că trebuie să își înscrie copiii la școală, așadar aici procentul este de aproape 100%, excepție făcând câteva familii de etnie romă care încă nu și-au înscris copiii la școală” – a declarat inspectorul șef din cadrul IȘJ Covasna, Keresztély Irma.

Repetarea grupei mari, o experienţă negativă

Ea a mai spus că s-au așteptat ca numărul total al copiilor înscriși în clasa pregătitoare să fie de 2.000, față de 1.656 câți au fost înscriși. Ca și explicație, Keresztély Irma spune că probabil mulți părinți au decis să își mai lase un an copilul la grădiniță, în cazurile permise de lege. „Repetarea grupei mari de la grădiniță poate fi o experiență negativă pentru copil, pentru că i se vor cere lucruri care sunt deja prea simple pentru el” – este de părere inspectorul șef.

Între 23-25 aprilie va avea loc cea de-a treia etapă de înscriere, etapă în care vor fi înscriși acei copii care în prima etapă nu s-au înscris la școala de circumscripție în speranța de a găsi loc la o altă școală, acolo au fost respinși, iar acum se pot reîntoarce la școala de circumscripție.

Încep și înscrierile la grădinițe, aici având prioritate copiii de 5 ani, pentru că IȘJ are ca scop școlarizarea tuturor copiilor. În limita locurilor rămase se pot înscrie și ceilalți copii, criteriile de departajare în cazul suprasolicitării fiind stabilite de fiecare unitate în parte.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.