EDUCATIE 21 februarie 2013

Infrastructura din învățământ, în general bună

de Monica Vrânceanu | 493 vizualizări

Doar opt unități din judeţ nu au autorizații sanitare de funcționare

august2012_14_scoala

 

Un raport al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Covasna referitor la starea învățământului arată că numărul unităților de învățământ a scăzut de la 330 în anul școlar 2011/2012 la 326 în anul școlar prezent. Scăderea se explică prin desființarea unor școli din mediul rural și urban, existând o singură nouă includere în sistem, cea a Școlii Postliceale Sanitare de la Târgu Secuiesc (aceasta fiind și singura unitate de învățământ particular din județ).

Infrastructura unităților de învățământ este în general una bună, în condițiile în care 290 dintre acestea au grupurile sanitare corespunzătoare, cu apă curentă și canalizare, dar există 37 de unități unde grupurile sanitare sunt neconforme, opt unități școlare neavând nici măcar apă potabilă sau apă curentă. Tocmai de aceea, cele opt nu au primit autorizație de funcționare sanitară, toate fiind în mediul rural.

În ceea ce privește personalul din învățământ, la nivelul județului există în prezent 3.038 de posture didactice, iar 2.124 dintre acestea sunt ocupate de către titulari, în vreme ce restul posturilor sunt ocupate de suplinitori calificați, pensionari, calificați în alte domenii, persoane în curs de calificare sau chiar cu studii medii. De la începutul anului școlar, în septembrie 2012, s-au pensionat 40 de cadre didactice. La ultima titularizare, ce a avut loc în vara lui 2012, din 100 de posturi au fost ocupate 49.

Comparativ cu anul școlar precedent, numărul directorilor și directorilor adjuncți numiți prin detașare a crescut, din cauză că nu s-au mai organizat concursuri pentru ocuparea acestor funcții din noiembrie 2008. Astfel, la finalul primului semestru al acestui an școlar, toți directorii și adjuncții școlilor din județ sunt numiți prin detașare în interesul învățământului, un concurs pentru aceste posturi trebuind să se organizeze în acest an.

 

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.