EDUCATIE 9 iunie 2023

În plină grevă, incertitudinile privind Bacalaureatul se tot adâncesc

de David Leonard Bularca | 1198 vizualizări

IȘJ Covasna: „În mod normal, eram în perioada în care se organiza desfășurarea examenelor”

Deși luni, pe 12 iunie, ar fi trebuit să înceapă probele de competență din cadrul examenului de Bacalaureat, perioada de începere a probelor a fost amânată cu două zile, din cauza grevei profesorilor. Ministra Educației, Ligia Deca, a transmis zilele trecute că, în cazul în care greva va continua, se ia în calcul ca probele de competență să nu mai fie susținute și să fie echivalate cu media elevilor de clasa a XII-a din anii de liceu. Redacția CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna a vorbit cu elevi aflați în ultimul an de liceu și cu reprezentanții acestora pentru a afla cum văd tinerii incertitudinea legată de susținerea examenelor.

Elevii cu care am discutat spun că emoțiile privind amânarea examenului de Bacalaureat nu sunt atât de mari, însă regretă că nu au avut parte de ultimele zile de liceu așa cum și le-au imaginat.

Unii au găsit și părți bune, spun ei, în contextul actual, și anume posibilitatea ca probele de competențe să fie anulate.

„Pot spune că această grevă m-a afectat din punct de vedere al festivității de absolvire pe care mi-o doream și mi-o doresc din tot sufletul. Legat de emoțiile pe care le am în caz că se va amâna bacul, nu pot spune că sunt foarte mari, momentan. Noi facem pregătiri pentru materiile respective în continuare. Ca să privim și partea plină a paharului, mă bucur totuși că sunt șanse foarte mari să se renunțe la competențe cu această ocazie, iar ca parte negativă, pentru mine cel puțin, e că nu am avut ocazia, încă, să experimentez sentimentele pe care le are oricine în ultimele clipe de liceu, ne-a spus Teodora Moraga, elevă în clasa a XII-a, la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului.

„Un examen amânat cu două săptămâni rezultă în două săptămâni în plus de pregătiri”

David Ușurelu spune că susține greva profesorilor și afirmă că o posibilă amânare a Bacalaureatului nu îl îngrijorează.

Consider faptul că greva este justificată. Prin reușita sindicatelor se va crea un mediu mult mai favorabil pentru posibili viitori profesori capabili, ceea ce înseamnă o școală de calitate. Chiar dacă fac parte din această «generație de sacrificiu», pot spune că sunt total de acord cu profesorii. Nu îmi este frică de o posibilă amânare a examenului, deoarece, în acest context, admiterile pentru orice altă formă de învățământ vor fi amânate la rândul lor. Un examen amânat cu două săptămâni rezultă în două săptămâni în plus de pregătiri”, ne-a spus David Ușurelu, elev la „Mircea Eliade”.

O altă elevă, Cristina Sima, spune că speră ca profesorii să reușească să obțină ceea ce își doresc de la Guvern.

„Perioada de grevă a fost o surpriză foarte mare și mi-a dat puțin planurile peste cap. Dar, per total, sunt fericită pentru profesori că au luat inițiativa și sper sincer să reușească să își atingă scopul. Chiar dacă am emoții pentru amânarea BAC-ului, sunt conștientă de faptul că a fost cel mai oportun moment pentru profesori, deoarece așa vor fi într-adevăr luați în serios”, este de părere tânăra.

Ea spune că nu are emoții mari în legătură cu examenele din cadrul Bacalaureatului.

„În legătură cu examenul de Bacalaureat, nu am foarte mari emoții, deoarece chiar dacă stăm acasă pregătirea pentru examen continuă și, personal, consider că mă descurc destul de bine, ajutată fiind de materialele pe care le am, dar și de orele de pregătire pe care le facem uneori la școală”, ne-a mai spus Cristina Sima, elevă tot la Liceul Teoretic „Mircea Eliade”.

CJE Covasna: „Perioada pandemiei a fost totuși o situație de forță majoră”

Pe de altă parte, președintele Consiliului Județean al Elevilor (CJE) Covasna, Marian Calcea, spune că renunțarea la probele de competență din cadrul examenului de Bacalaureat nu ar fi echitabilă față de elevi.

„Această măsură a fost încercată în timpul pandemiei și din această cauză se ia acum în calcul ca o variantă viabilă. Noi vrem să atragem atenția că perioada pandemiei a fost totuși o situație de forță majoră și nu este comparabilă practic cu cea de acum. Elevii din clasa a XIl-a s-au ocupat încă de la începutul anului, sau poate chiar înainte, de pregătirea lor în vederea susținerii acestor probe, astfel că o modificare în momentul acesta nu ar fi deloc echitabilă față de ei. Mai mult, ar trebui să nu uităm că probele în sine sunt de fapt cea mai apropiată soluție pentru o evaluare reală a competențelor care stau la baza lor”, a declarat, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, Marian Calcea.

IȘJ Covasna: „Participarea la grevă este un drept constituțional”

Inspectoarea școlară generală adjunctă a Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Covasna, Luminița Bobeș, spune că, în mod normal, în această perioadă, s-ar fi organizat desfășurarea examenelor și finalizarea anului școlar.

Ea punctează și că participarea profesorilor la grevă este un drept constituțional, dar în același timp spune că este de înțeles și neliniștea care i-a cuprins pe elevi și pe părinți în acest context.

„În contextul actual, IȘJ Covasna menține comunicarea între Ministerul Educației și unitățile de învățământ în ceea ce privește desfășurarea activității educaționale. În mod normal, eram în perioada în care se organiza desfășurarea examenelor și finalizarea anului școlar. Înțelegem neliniștea elevilor, a părinților, dar și solicitările personalului din sistemul educațional. Participarea la grevă este un drept constituțional, este o decizie personală.

Ne dorim identificarea unei soluții cât mai devreme, pentru a nu periclita și mai mult finalizarea anului școlar și pentru organizarea examenelor în condiții optime. Trebuie să avem în vedere cu toții că totuși educația reprezintă principalul factor de progres atât la nivel personal, cât și la nivel de comunitate/societate, a spus, pentru redacția noastră, Luminița Bobeș.

La nivelul județului Covasna, aproape 80% dintre profesori sunt în grevă generală. Greva cadrelor didactice se află în a treia săptămână.

Zilele trecute, reprezentanții Ministerului Educației anunțau că numărul cadrelor didactice care continuă greva a scăzut în toate județele, cu excepția județului Covasna. Aici, numărul dascălilor care s-au alăturat demersului a crescut cu 1,1%. Președintele Sindicatului Liber al Învățământului – Covasna, Nagy Gábor, a explicat că acest lucru s-a întâmplat pentru că mai mulți profesori au ales să intre în grevă mai târziu.

Pentru moment, datele privind susținerea Bacalaureatului sunt următoarele:

  • Probele de competență: 14-23 iunie;
  • Proba scrisă la limba și literatura română: 26 iunie;
  • Proba obligatorie a profilului: 27 iunie;
  • Proba la alegere a profilului: 28 iunie;
  • Proba la limba și literatura maternă: 29 iunie.

Pe 3 iulie, ar trebui să fie afișate primele rezultate ale examenelor, iar mai apoi, pe 7 iulie, rezultatele finale, după contestații.

A contribuit și Diana Pantelimon

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.