EDUCATIE 3 mai 2012

În judeţul Covasna, sute de copii trăiesc în sărăcie extremă!

de Székely Emőke | 617 vizualizări
Proiectul „Fiecare copil în grădiniţă” al Asociaţiei Ovidiu Rom continuă şi se va extinde prin cuprinderea altor comunităţi. Săptămâna trecută, Inspectoratul Şcolar Judeţean Covasna, în colaborare cu Asociaţia Ovidiu Rom, a desfăşurat pe parcursul a trei zile o amplă acţiune de identificare

Proiectul „Fiecare copil în grădiniţă” al Asociaţiei Ovidiu Rom continuă şi se va extinde prin cuprinderea altor comunităţi.

Săptămâna trecută, Inspectoratul Şcolar Judeţean Covasna, în colaborare cu Asociaţia Ovidiu Rom, a desfăşurat pe parcursul a trei zile o amplă acţiune de identificare a acelor comunităţi din judeţ în care numărul copiilor care nu frecventează învăţământul preşcolar din cauza condiţiilor precare de viaţă este unul foarte ridicat. Astfel, în acest scop, au avut loc întâlniri cu directorii unităţilor de învăţământ şi reprezentanţii administraţiei locale, fără de care proiectul nu se poate implementa la nivel local, la Herculian (zona Baraolt), la Târgu Secuiesc (zona Târgu) şi Sfântu Gheorghe (zona Sfântu). Au fost vizitate comunităţile sărace de la Boroşneu Mic, Ojdula, Zăbala, Valea Crişului, Micfalău, Belin şi Sfântu Gheorghe.

În urma acestor vizite, reprezentanta Asociaţiei Ovidiu Rom, Alina Seghedi, ne-a declarat: „Am întâlnit directori care îşi doresc foarte mult un asemenea proiect şi care sunt dispuşi să se lupte pentru fiecare copil şi pentru a face loc în grădiniţe copiilor săraci, dar şi directori care au nevoie de un impuls, de un sprijin real şi o motivaţie pentru a merge înainte. Altfel, cea mai mare parte a copiilor săraci din comunităţile lor vor fi condamnaţi la o viaţă lipsită de educaţie, la abandon şcolar, iar pe termen lung la o dependenţă acută de serviciile sociale şi probabil infracţionalitate.”

Inspectorul şcolar general adjunct al IŞJ Covasna, Maria Băilă, ne-a declarat cu privire la acţiunile de săptămâna trecută următoarele: „Aceste demersuri fac parte din cadrul iniţiativei de a extinde proiectul Ovidiu Rom „Fiecare copil în grădiniţă” la nivelul întregului judeţ şi care îşi propune să cuprindă în învăţământul preşcolar toţi copiii ce nu frecventează grădiniţa din cauza sărăciei. În urma acestor vizite în comunităţi, se constată că la nivelul judeţului nu avem de-a face cu un număr exorbitant de copii care trăiesc într-o sărăcie extremă, probabil că în final vom vorbi de câteva sute de copii, ceea ce ar permite identificarea resurselor financiare de care este nevoie pentru integrarea în învăţământul preşcolar a unui număr cât mai mare de copii. Momentan, în colaborare directă cu primăriile, suntem în faza de a stabili numărul exact al acestor copii prin efectuarea unui recensământ la nivel local şi pe baza anchetelor sociale. Cert este că acest proiect vizează o conlucrare directă între toate instituţiile de la nivel local şi judeţean, dar în acelaşi timp şi un grad foarte ridicat de implicare şi responsabilizare din partea forurilor decizionale, cât şi din partea comunităţilor locale. Doar aşa vom putea să aşteptăm rezultate pe termen lung, asigurându-le acestor copii, în primul rând, o şansă de a-şi depăşi propria condiţie socială, de a reduce analfabetismul şi nu în ultimul rând de a le facilita succesul şcolar prin cuprinderea lor ulterioară în învăţământul primar.”

Conform celor declarate, proiectul „Fiecare copil în grădiniţă” ar urma să continue în comunităţile unde este deja în derulare, din anul şcolar 2012-2013 să se extindă prin cuprinderea şi a altor comunităţi, iar din anul şcolar 2013-2014 să putem vorbi de o generalizare a acestui proiect la nivelul întregului judeţ.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.