EDUCATIE 2 iulie 2012

Evaluarea Naţională, un examen aproape degeaba...

de Székely Emőke | 922 vizualizări

În ciuda rezultatelor deloc bune, absolvenţii de clasa a VIII-a nu sunt triști, ştiind că oricum intră la liceu.

Ieri s-au afișat rezultatele finale ale Evaluării Naționale din acest an. Deși promovabilitatea a fost mai scăzută decât anul trecut, elevii de clasa a VIII-a din judeţ nu sunt foarte triști pentru că știu că media de admitere la liceu se calculează inclusiv cu media anilor de gimnaziu, aşa că mulţi intră la liceu chiar dacă la o materie de la Evaluarea Naţională nu au obținut nota de trecere.

Peste jumătate au picat la matematică

Se pare că nu doar la Bacalaureat matematica este proba de foc, ci și la Evaluarea Națională. Anul acesta în județul Covasna peste jumătate dintre elevii de clasa a VIII-a au picat această probă, promovabilitatea fiind de doar 44,88%. Nici la Limba și Literatura Română lucrurile nu stau mult mai bine, aici 57% dintre elevi obținând notă peste 5. Ca o oarecare consolare, o elevă de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” a luat 10 atât la Română, cât și la Matematică.

Contestații fără rezultate spectaculoase

Potrivit datelor furnizate de IȘJ Covasna, în județ s-au depus un număr total de 33 de contestații la Limba și Literatura Română, 6 la Limba și Literatura Maghiară și 22 la Matematică. În 46 de cazuri nota nu a fost modificată, așadar doar 15 lucrări au fost notate altfel, diferența dintre notele primite anterior și cele de după contestație fiind de doar câteva zecimi, fără a influența rezultatele pe care le aveam înaintea perioadei de contestații.

Profesori indignați...

Ca de fiecare dată, se caută vinovați. Părinții dau vina pe sistem, pe profesori, iar aceștia din urmă pe părinți și copii. O tânără profesoară de Limba și Literatura Română ne-a spus că în județul Covasna sunt în continuare probleme la această disciplină pentru că elevii maghiari nu au ocazia nici măcar să audă oameni vorbind românește, așadar este o problemă ce ține și de educația de acasă. Ea este de părere că ar fi bine ca de la vârste fragede copiii să se uite măcar la desene animate dublate în română pentru a se obișnui cu această limbă. „Atâta timp cât singurul contact cu limba română este ora de Limba și Literatura Română, nu ne putem aștepta la rezultate spectaculoase” – ne-a declarat ea.

Părinți revoltați...

Ca orice părinte, doamna Maria își dorește doar ce este mai bun pentru copilul ei. Băiatul ei însă a luat la examenul de Evaluare Națională o notă mică, media lui fiind puțin peste 6. Am vorbit cu ea și ne-a spus că pur și simplu nu înțelege de ce nota băiatului ei este atât de mică în condițiile în care acasă a rezolvat subiectele. „Stresul, probabil provocat și de amplasarea camerelor video, ar putea fi una dintre cauze. L-am trimis la meditații, profesorii ne-au spus că va lua în jur de nota 8, iar rezultatul este dezamăgitor. Acum facem calcule să vedem pentru ce ne ajunge nota aceasta, media anilor de gimnaziu este peste 8.  În orice caz sunt foarte dezamăgită și aș vrea să înțeleg ce se întâmplă mai ales pentru că peste doi ani vom trece din nou peste acest examen cu celălalt băiat. Sper ca măcar până atunci să înțeleg cine și unde greșește pentru a nu repeta experiența de anul acesta” – spune femeia.

Elevi fericiți

Printre elevii pe care i-am întâlnit la afișarea rezultatelor, prea puțini au fost cei care erau triști. Parcă a trecut vremea când la văzul unor note slabe elevii plângeau. Acum domnea o atmosferă de nepăsare, iar comentariile de genul „oricum intru” nu au nevoie de nicio explicație. Mulți dintre ei, mai ales cei care nu doresc să intre la un liceu cu renume, realizează faptul că șansele lor sunt cam aceleași indiferent dacă iau sau nu examenul de Evaluare Națională.

La afișarea rezultatelor, în curtea unui liceu din Sfântu Gheorghe domnea o atmosferă de vacanță, iar elevii pe care i-am găsit vorbeau de excursii și distracție. Cât despre liceu? Vor completa formularele de admitere după care… va fi cumva.

Zsolt este un tânăr absolvent de gimnaziu care a picat la matematică. El ne-a spus că nici în cei patru ani anteriori nu a prea învățat, și deja se gândește la ce meserie să învețe. Vrea să devină mecanic auto, pentru că, spune el, este o meserie bănoasă. „Termin cumva clasa a IX-a, după care mă duc la o școală profesională, din asta care pornește anul acesta, la care se dau bani dacă faci școala. Păcat că nu se poate merge după clasa a VIII-a, dacă s-ar fi putut, acolo m-aș fi înscris” – ne-a declarat tânărul. El a mai spus că deși a picat la matematică, nu a depus contestație, pentru că în opinia lui nota pe care a luat-o era una meritată.

Andrea, o altă tânără care tocmai a terminat clasa a VIII-a, ne-a spus că este mulțumită de nota pe care a primit-o și că speră să intre ori la Mikes, ori la Mikó. Din spusele ei, totuși, ar opta puțin mai mult pentru Mikes, nu de alta, dar acolo va merge și prietena ei.

Dacă la examenul de Evaluare Națională s-ar putea pica în adevăratul sens al cuvântului, probabil că și atitudinea elevilor ar fi alta. Atâta timp însă cât sunt convinși că vor putea continua studiile chiar dacă nu obțin nota de trecere, vor pune burta pe carte doar cei care iau școala foarte în serios, fiind determinați încă de pe acum să învețe pentru admiterea la facultate. Pentru restul… e bine și așa.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.