EDUCATIE 16 mai 2013

Elevii navetiști se pregătesc de grevă

de Székely Emőke | 818 vizualizări

Tinerii din judeţ se gândesc să iasă în stradă pentru a-și recupera banii

Ministerul Educației are datorii imense către navetiști, iar soluțiile se lasă așteptate. Până atunci elevii se descurcă așa cum pot. Unii dintre ei au intrat însă în grevă japoneză.

„Inspectoratul Școlar trimite în continuare situația datoriilor către navetiști, însă Ministerul Educației nu a găsit deocamdată o soluție pentru decontarea lor. Datoriile sunt mari, nu au mai fost decontate abonamente din luna noiembrie a anului trecut, în timp ce prețurile la transport au crescut în multe cazuri” – afirmă inspectorul șef din cadrul IȘJ Covasna, Keresztély Irma.

Aceasta a precizat că în bugetul pe acest an al Ministerului Educației nu este prevăzut nici măcar un leu pentru decontarea abonamentelor, așadar nimeni nu știe când și din ce bani vor fi plătite aceste cheltuieli. „Situația este gravă în cazul familiilor unde sunt 2 sau 3 copii care fac naveta, aici costurile sunt mari. De asemenea în multe zone unele firme de transport dețin monopolul și astfel pun taxe după bunul plac. Ministerul Educației lucrează la un sistem de taxare pe kilometru, pe care vor trebui să îl respecte firmele transportatoare” – a adăugat inspectorul șef.

În timp ce problema era tranșată la Consiliul Județean, Asociația Tinerilor Maghiari din Transilvania (EMI) pregătea o grevă japoneză a elevilor navetiști. Reprezentanții organizației au strâns 2.500 de semnături la liceele din județul Covasna și se pregătesc să organizeze acțiuni de protest prin care să sensibilizeze Ministerul Educației. Cei de la EMI spun că vor organiza săptămâna viitoare o grevă japoneză, dar dacă aceasta nu va da rezultate, vor ieși în stradă pentru a-şi striga nemulțumirile. Â

Ministerul Educaţiei încurajează abandonul şcolar”

Potrivit unui comunicat emis de EMI, mulţi dintre copiii care fac naveta provin din familii nevoiaşe, părinţii făcând eforturi mari să achite transportul. Iar costurile nu sunt deloc de neglijat. „Considerăm că opinia publică şi presa ar trebui să ia act de faptul că cu astfel de neglijenţe Ministerul Educaţiei încurajează abandonul şcolar. Chiar dacă elevii navetişti sunt cuprinşi în forma de învăţământ publică, tutuşi sunt discriminaţi, chiar excluşi din învăţămînt din cauză că sute de mii de familii nu au un venit propriu satisfăcător şi nu pot plăti abonamentul care costă între 60-260 de lei, o familie cu doi copii fiind nevoită să plătească chiar peste 500 de lei lunar pentru transportul copiilor la şcoală” – se arată în comunicat.

Legea prevede că decontarea abonamentelor se face de Ministerul Educației, așadar Consiliile Județene, Prefecturile sau Inspectoratele Școlare nu pot plăti contravaloarea transportului elevilor. Datoria către navetiștii din județul Covasna este de 1,7 milioane de lei.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.