EDUCATIE 12 iunie 2013

Elevii navetişti au protestat ieri cu pancarte

de Székely Emőke | 635 vizualizări

Liceenii din Sfântu Gheorghe au organizat miercuri noi acțiuni de protest prin care au vrut să atragă atenția asupra problemei pe care o reprezintă nedecontarea banilor de abonament. Aceștia au ieșit în fața magazinului Șugaș și în Parcul Elisabeta cu pancarte cu mesaje adresate Ministerului Educației.

Elevii le-au explicat trecătorilor de ce se află în stradă, la protest. „Nu mai credem în promisiuni, dar nu ne lăsăm. Vom ieși din nou în stradă, dacă trebuie, însă nu vrem ca din cauza banilor de abonament unii colegi de-ai noștri să renunțe la școală” – ne-a declarat un protestatar. Acesta ne-a spus că la acțiunea de miercuri au participat elevii tuturor liceelor din Sfântu Gheorghe.

Ploaia însă le-a jucat feste liceenilor, o parte din pancartele pregătite fiind udate bine, așadar acestea au fost îndepărtate cu mult înainte de ora 20. „Am vrut să stăm pe rând lângă pancarte, le-am și amplasat atât la Șugaș, cât și în parc, însă o parte dintre ele au fost stricate de ploaie. Mesajul însă este același: nu ne lăsăm!” – ne-a declarat un elev al Liceului de Artă.

Protestul maraton a fost precedat de mai multe mișcări ale elevilor nemulțumiți. În primă fază aceștia au intrat în grevă japoneză, după care au organizat flashmob-uri în fața liceelor, urmând ca apoi să organizeze un miting în fața Inspectoratului Şcolar al Județului Covasna.

În județul Covasna fac naveta peste 2.000 de elevi, care cheltuiesc în medie pe abonament 150-200 de lei lunar. Legea spune că acești bani sunt decontați de Ministerul Educației, însă în acest an școlar aceste decontări au mers foarte greu. Numai după ce au început să protesteze, în urmă cu câteva săptămâni, Ministerul Educației a început să acorde o parte din banii de navetă. Datoria pe județul Covasna s-a ridicat la suma de peste două milioane de lei, din care elevii au primit în jur de 30%.

Miting elevi navetisti Sfantu Gheorghe iunie 2013 - 2

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.