EDUCATIE 22 octombrie 2013

Elevii navetiști au primit o parte din datorii

de Székely Emőke | 697 vizualizări

Datoriile Ministerului Educației față de elevii navetiști au scăzut zilele acestea, spune inspectorul șef din cadrul Inspectoratului Școlar al Județului Covasna, Keresztély Irma.

„Zilele acestea se dau elevilor banii de navetă pe lunile noiembrie și decembrie anul trecut. Am primit de la Minister suma de 180.000 de lei, astfel datoria a scăzut la 1,6 milioane de lei la nivel de județ” – a declarat Keresztély Irma.

Aceasta a precizat că de anul acesta decontarea abonamentului de transport se facă după reglementările Ordonanței de Urgență nr. 29 din 2013. Astfel, Ministerul Educației va deconta abonamentele conform unui barem. „Pentru o distanță de 3 kilometri, se vor deconta 26 de lei pe lună, apoi pentru fiecare kilometru în plus se vor adăuga 2 lei. Chiar dacă abonamentul va costa mai mult, aceasta va fi suma pe care o vor primi elevii” - a explicat Keresztély Irma.

În ceea ce privește protestul anunțat de elevi, inspectorul șef spune că aceștia au tot dreptul să protesteze, însă nu este de acord cu faptul că unii adulți îi manipulează. „Îmi este într-adevăr milă de acele familii care au 2-3 copii care fac naveta, pentru că efortul financiar este într-adevăr mare. Însă nu înțeleg de ce protestează elevii din Târgu Secuiesc, de exemplu, unde o firmă de transport îi duce practic pe datorie, așadar ei nu au plătit nimic” – spune Keresztély.

Tot la capitolul navetă, șefa IȘJ a amintit și de naveta cadrelor didactice. În cazul lor legea spune că decontarea se face de administrațiile publice locale. „Atât noi, cât și sindicatele din învățământ am propus Ministerului Educației ca banii necesari navetei cadrelor didactice să fie incluși în bugetul școlilor. Rămâne de văzut dacă această soluție va fi sau nu adoptată” – a concluzionat Keresztély Irma.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.