EDUCATIE 20 martie 2013

Director de școală – un post pe care nu-l vrea nimeni

de Székely Emőke | 653 vizualizări

Concursul de expert în managementul educației a fost promovat în judeţul Covasna de o singură persoană

Cadrele didactice nu se înghesuie să devină experți în management educațional, condiție eliminatorie în cazul unui concurs de ocupare a unei funcții de conducere în cadrul unei instituții de învățământ. Motivul este, în opinia inspectorului șef din cadrul Inspectoratului Școlar al Județului Covasna, munca voluminoasă și responsabilitățile mari pe care le implică acest post.

Un singur expert

La cea mai recentă etapă s-au înscris doar 20 de candidați pentru concursul de expert în managementul educației, dintre care doar 13 și-au depus dosarele de concurs. Dat fiind faptul că majoritatea acestora au fost incomplete, la evaluare au ajuns doar două, iar concursul a fost promovat de o singură persoană. „Anul trecut am avut 3 etape de concurs, iar numărul celor care au promovat a fost de 150. Cu toate acestea nu avem suficienți experți în managementul educației în județul Covasna, iar în cazul în care se va organiza un concurs de ocupare a posturilor de conducere în școli, vom avea mulți directori cu delegație” – a declarat inspectorul șef Keresztély Irma.

Situație gravă la sate

Interesul este mai crescut în mediul urban, unde Keresztély Irma spune că sunt școli cu un număr al experților care ajunge și la 20, însă la sate nimeni nu vrea să promoveze acest concurs. „Există o vorbă care spune: de ce să mă leg la cap dacă nu mă doare? Cadrele didactice din mediul rural stau liniștite la catedră, eventual mai acceptă câteva ore suplimentare și astfel ajung să aibă salariul unui director, pe când volumul de muncă și responsabilitatea nici nu se compară” – spune Keresztély.

N-a mai fost concurs de 4 ani

Mandatul tuturor directorilor de școli a expirat anul trecut, astfel nimeni nu este în funcție în urma unui concurs, ci cu delegație. Când se va organiza un nou concurs? Nu se știe. Inspectorul șef spune că din cauza calendarului încărcat al Ministerului Educației, este puțin probabil ca un concurs destinat inspectorilor școlari și directorilor de școli să aibă loc în perioada următoare, așadar dacă și delegațiile vor expira (la sfârșitul acestui an școlar), și concurs nu va avea loc, acestea vor fi prelungite și din nou prelungite până când Ministerul Educației va găsi timp pentru a organiza un concurs.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.