EDUCATIE 17 ianuarie 2012

Din toamnă se înființează clasele pregătitoare

de Székely Emőke | 442 vizualizări

Inspectorul șef din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Covasna, Keresztély Irma, spune că din toamnă, de la începerea anului școlar 2012-2013, se vor înființa clasele pregătitoare. Ea le explică părinților câteva aspecte legate de această clasă.

Cine va învăța în clasele pregătitoare?

Legea Învățământului prevede ca începând din anul școlar 2012-2013 vor fi înființate clasele pregătitoare. „În aceste clase vor fi înscriși toți copiii care au împlinit vârsta de 6 ani până la 1 septembrie și au frecventat grădinița. Cei care au împlinit vârsta de 7 ani până la 1 septembrie vor fi înscriși la școală. În cazul în care copilul nu a frecventat grădinița, acesta va fi înscris în clasa pregătitoare, indiferent de vârstă. Copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la 31 decembrie pot fi înscriși în grupa mare de grădiniță sau în clasa pregătitoare, decizia le aparține părinților” – a declarat Keresztély Irma.

Clasele vor fi la școală

Clasa pregătitoare nu mai aparține de grădiniță, ci de ciclul primar de la școală. Sălile de clasă vor fi amenajate până la începerea anului școlar cu mobilier special, astfel încât copilul să fie „cu un picior la grădiniță, iar cu altul la școală”. Aceste săli vor fi în incinta școlilor, iar dacă nu este spațiu suficient, atunci legea spune că se pot amenaja și la grădiniță, în cazul în care grădinița aparține de școală. În ceea ce privește programul educațional, acesta este în fază de dezbatere.

Școlile decid cine va preda

Keresztély Irma spune că mulți părinți au întrebat cine va preda în aceste clase. „Decizia aparține școlilor, în funcție de resursele umane pe care le dețin. Sunt două modele ce pot fi urmate: cel francez, unde un cadru didactic pregătește copiii doar în clasa pregătitoare, iar alt cadru didactic preia clasa I. Modelul german este cel al continuității, unde un singur învățător predă de la clasa pregătitoare până la terminarea ciclului primar” – a declarat Keresztély Irma.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.