EDUCATIE 16 noiembrie 2022

Din nou cu Erasmus+ pe cărările Europei

de Covasna Media | 1491 vizualizări

Echipa de la Sadoveanu a participat la a patra mobilitate fizică din cadrul proiectului E+KA229 „Get Plugged to Rural Life” în Poznan, Polonia

Cu zâmbetul până la urechi și cu „graiul englezesc” în bocceluță, echipa de la Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” din Întorsura Buzăului a participat la a patra mobilitate fizică din cadrul proiectului de parteneriat strategic E+ „Get Plugged to Rural Life” în Poznan, Polonia, în perioada 7-11 noiembrie 2022.

Așadar, 4 elevi isteți și curioși, alături de prof. înv. primar Diana Pisău, prof. înv. primar Lăcrămioara Bularca și prof. coordonator Daniela Hosu, au pornit în „marea aventură poloneză” și au participat cu interes la activitățile organizate de Szkoła Podstawowa nr 2 z Oddziałami Dwujęzycznymi din Poznan, alături de partenerii lor din Spania, Lituania și Grecia.

Școala gazdă a organizat o varietate de activități și vizite culturale interesante, printre care amintim: atelier de pictură și bricolaj, dansuri și jocuri tradiționale poloneze, realizarea colțului Erasmus cu obiecte handmade și de artizanat, cărți poștale, etc.; job shadowing; atelier tematic - „Ocupații și Îndeletniciri Tradiționale”; vizite culturale la Muzeul de Turtă Dulce și Muzeul Etnografic din Torun, Monumentul lui Nicolaus Copernic și Planetariul din aceeași localitate uimitoare, Grădina Botanică din Poznan (cea mai mare din Polonia), Catedrala Ostrów Tumski, Lacul Malta, etc.

Totodată, cadrele didactice, alături de asociația părinților, ne-au oferit o veritabilă experiență culinară și ne-au încântat simțurile cu bucate tradiționale poloneze, ucrainene și bieloruse, întrucât școala poloneză găzduiește și educă cu mare drag refugiați din zonele de conflict actuale: copii cu drag de glie, sete de pace și speranță într-o lume mai bună. Astfel, acest schimb de experiență a luat veșmintele unei lecții de viață pe care nu o vom uita niciodată.

Impresionați de oameni și povești, copiii noștri au reprezentat cu mândrie și patriotism școala românească și și-au încântat prietenii de peste hotare cu nenumărate informații și fotografii, contribuind activ la acest schimb intercultural autentic și stârnind interesul pentru următoarele activități de proiect.

Concluzia este aceeași ca de fiecare dată, devenind un motto al experiențelor și sentimentelor trăite în cadrul acestui „proiect de suflet”: Suntem mândri că facem parte din familia Erasmus+! Aventura poloneză ne-a învățat să acceptăm și să îmbrățișăm unitatea în diversitate și ne-a deschis orizontul cunoașterii spre o cultură europeană, avangardistă dar totuși bine ancorată în rădăcinile istoriei. 

Prof. coordonator Daniela Hosu

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.