EDUCATIE 5 septembrie 2011

Dezastru cu repetiţie la Bac

de Monica Vrânceanu | 691 vizualizări
Promovabilitate de numai 18% în Covasna în sesiunea de toamnă a Bac-ului, peste media pe ţară însă, de doar 16%. Sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat (Bac) a adus noi rezultate dezastruoase, procentul de promovabilitate la nivel național fiind, potrivit primelor date, de numai 16%.

Promovabilitate de numai 18% în Covasna în sesiunea de toamnă a Bac-ului, peste media pe ţară însă, de doar 16%.

Sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat (Bac) a adus noi rezultate dezastruoase, procentul de promovabilitate la nivel național fiind, potrivit primelor date, de numai 16%. În țară, la sesiunea a doua a Bac-ului din acest an s-au înscris 109.595 candidaţi, cu aproape 40.000 mai mulţi decât anul trecut, iar dintre aceştia, doar 17.788 de elevi au promovat examenul.

În județul Covasna, rata de promovabilitate a Bac-ului de toamnă a fost de numai 18,069%, cu mult mai mică decât la Bac-ul din iunie, când am avut o promovabilitate de 45,92%.

Potrivit inspectorului Fazakas Csaba din cadrul Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Covasna, la Bac-ul de toamnă s-au înscris 1.120 de absolvenți de liceu, însă 157 dintre aceștia nu s-au mai prezentat la examenele pe care le aveau de susținut, în vreme ce alți patru au fost eliminați ca urmare a tentativelor de fraudare.

174 de absolvenţi fericiţi

”Situația la finalul celei de-a doua sesiuni a Bac-ului 2011 ne arată că 174 dintre cei care au susținut din nou una sau două probe au reușit în cele din urmă să obțină diploma de Bac, în vreme ce 785 dintre aceștia au fost respinși din nou. Între aceștia se numără și 90 de absolvenți care au reușit să obțină note de 5, dar nu au trecut examenul maturității pentru că, alături de notele de la celelalte discipline, nu au avut media finală de minim 6”, a declarat Fazakas Csaba.

Primele rezultate ale Bac-ului relevă faptul că 788 de absolvenți au susținut proba la Limba și literatura Română, cu un procent de promovabilitate de 34,39% și 494 de absolvenți s-au prezentat din nou la examenele de la Matematică și Istorie, cu o promovabilitate finală de 21,46%. La disciplinele probei la alegere, au susținut Bac-ul de toamnă 352 de absolvenți, cu un procent de promovabilitate de 37,22%.

Aproape 970 dintre elevii care au susținut Bac-ul de toamnă în judeţ au provenit din promoția acestui an școlar, în vreme ce restul din promoțiile anterioare; cei mai mulți absolvenți de liceu – 755 au venit de la secțiile maghiare ale școlilor covăsnene, numărul celor de la secțiile cu predare în limba română fiind de 362.

Rezultate proaste, regrete și nelămuriri

Inspectorul școlar general al județului, Keresztely Irma, a declarat că situația proastă de la Bac-ul din vară s-a repetat, din păcate, în ciuda așteptărilor pentru rezultate mai bune.

”Am sperat ca timpul scurs între cele două sesiuni, o lună și jumătate, să-i facă pe elevi să se pregătească mai bine, astfel încât să poată promova la această sesiune de toamnă. Se pare însă că nu a fost așa iar județul nostru se încadrează în media pe țară a promovabilității, însă din punctul de vedere al numărului celor care nu au reușit să obțină diploma de Bac, avem regrete mari. Cu atât mai mult cu cât în județul Covasna este o problemă grea ocuparea în locuri de muncă a tuturor acelor elevi care au picat din nou Bac-ul și care nu vor putea merge deci la facultate. Regretul meu este deci acela că tinerii aceștia nu se vor regăsi, din această toamnă, nici pe locurile libere rămase la facultăți, dar nici pe piața muncii, iar acest an în care vor sta acasă îi va influența cu siguranță pe viitor”, a declarat Keresztely.

Potrivit acesteia, rezultatul prost al Bac-ului de toamnă este cu atât mai regretabil cu cât liceele din județ au susținut, inclusiv în lunile de vară, cursuri de pregătire pentru examenul care tocmai s-a încheiat. Din păcate însă, se pare că cei care aveau să meargă din nou la Bac nu au dat prea multă importanță acestor cursuri și foarte puțini dintre ei le-au urmat.

”Este un rezultat regretabil și chiar nu ne putem explica situația în care mulți dintre absolvenții de liceu s-au prezentat nepregătiți la Bac, chiar dacă știau clar că nu va fi mai ușor și că vor exista camere video în fiecare sală de examinare”, a mai spus șefa IȘJ Covasna.

Cei nemulțumiți de rezultatele la Bac au putut depune contestațiile ieri după amiază, la centrele de examinare din Sfântu-Gheorghe și Târgu-Secuiesc. Rezultatele finale ale examenului de bacalaureat, sesiunea de toamnă, vor fi afişate în 7 septembrie, după rezolvarea contestaţiilor.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
ana, 5 septembrie 2011
Daca in toti acesti ani ar fi fost severitate si supraveghetorii nu inchideau ochii rezultatele ar fi fost la fel de critice si dramatice. Uni elevii din ziua de azi nu mai invata merg pe noroc citeste integral
eugen, 5 septembrie 2011
@ Monica ".procent de promovabilitate de 34,39% ,, Oare daca noi , cei cu bacul luat , nu ne puteam ''inspira'' mai luam in PROPORTIE DE 100% acest examen? Asta asa ca ne dam mirati si cutremurati.
John, 5 septembrie 2011
Era de asteptat sa fie asa
Cititor, 5 septembrie 2011
lili .Acum se pregatesc viitorii conducatori de la Consiliul Judetean, Prefectura, PSD, PDL, PNL, PC, UDMR...
lili, 5 septembrie 2011
”Este un rezultat regretabil și chiar nu ne putem explica situația în care mulți dintre absolvenții de liceu s-au prezentat nepregătiți la Bac..." Adica, Doamna vrea sa ne spuna ca habar nu citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.