EDUCATIE 14 decembrie 2023

Covăsnenii le arată tinerilor străini că ai ce să înveți de la România

de Iulia Drăghici - Taraș | 1080 vizualizări

Datorită unei inițiative covăsnene inedite, peste 330 de elevi din șase țări au dus în comunitățile lor mesajul și dovada că România este o țară de unde poți să înveți meserie și să crești pe plan profesional. În ciuda impresiei că suntem în țara de unde trebuie să pleci pentru a reuși în viață. Iar cei care au lucrat cu ei, din peste 100 de firme și instituții din județul Covasna, și-au întărit credința că acesta este un loc unde merită să rămâi. Totul s-a întâmplat datorită proiectelor de mobilitate ale Centrului VET din cadrul StartUp HUB (Centru pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Educația Adulților și Formare Profesională) din Sfântu Gheorghe.

Despre acest demers, început în 2021, dar care s-a maturizat în 2022 și 2023, s-a vorbit pe larg miercuri, într-o gală care a sărbătorit colaborarea frumoasă dintre acest centru, VET, și cele peste 100 de firme, școli și organizații din județul nostru.

În ce a constat colaborarea? Centrul VET Romania a adus în județul Covasna, în special în Sfântu Gheorghe, dar și în alte localități din zonă, prin parteneriate cu mai multe școli din Ungaria, Slovacia, Serbia, Belgia, Polonia și Germania, 332 de elevi care au participat la stagii de practică. Adică efectiv au muncit în magazinele, fabricile, atelierele de la noi și au învățat în instituțiile și școlile de aici. În programe au fost implicați și aproximativ 70 de profesori din alte țări.

Au atins o gamă largă de de domenii (45 mai exact), de la cosmetică, la informatică, prelucrarea lemnului, sport, îngrijire copii, gastronomie, patiserie, panificație, mecanică, vopsitorie auto, comerț, prelucrarea lemnului cu tehnologii moderne, agricultură, horticultură, ordine publică și logistică.

Și totul s-a derulat sub egida Erasmus+, cu finanțare europeană.

Ideea a pornit de la o serie de obiective importante ale StartUp HUB: formarea culturii antreprenoriale, combaterea șomajului și atragere de fonduri europene.

Pe această linie, StartUp HUB (Centru pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Educația Adulților și Formare Profesională) a obținut autorizație de la Autoritatea Națională pentru Calificări și a devenit un centru de evaluare și certificare. A înființat apoi Centrul VET, despre proiectele căruia am mai scris în paginile ziarului nostru.

De altfel, au fost și câțiva zeci de elevi și profesori de la noi care, datorită unor oportunități similare, au încercat experiența inversă, adică au muncit și învățat în țări partenere.

Un astfel de program durează între două săptămâni și două luni.

5 concluzii la ceas de bilanț

Pe scurt, la momentul bilanțului s-a punctat așa:

  • învățământul profesional a fost pus într-o lumină mai pozitivă;
  • proiectele au schimbat vieți, la propriu – unii elevi s-au îndrăgostit de meseria aleasă, alții au hotărât că trebuie să o schimbe, dar au fost și unii care au învățat să socializeze, ori chiar să se descurce în limba engleză;
  • și antreprenorii au primit ajutor important de la elevi, atât fizic, dar și moral, în ideea în care le-a oferit încredere că fac bine ceea ce fac;
  • o componentă importantă a fost aceea socială, de ajutorare și integrare. Au fost implicați și elevi cu dizabilități în aceste proiecte, dar au fost organizate și acțiuni umanitare, unde tinerii participanți au fost, de pildă, la căminul de bătrâni.

Béres Norbert, coordonatorul Centrului VET, ne-a spus că deși nu a fost ușor la început să formeze aceste parteneriate cu firmele și instituțiile de la noi, primele experiențe au convins pe toată lumea câte avantaje au aceste tipuri de proiecte. Așa s-a ajuns la peste 100 de colaboratori. Unii dintre ei au fost atât de încântați, că au cerut să fie înscriși pe listă de mai multe ori.

Este important de subliniat și că elevii sosiți aici au fost selectați de școlile lor pe baza notelor, la învățământ și purtare.

„În România avem tehnologii foarte bune și avem antreprenori foarte buni, care pot să arate lucruri noi. De aceea, de la noi poate învăța oricine, fie că e din Belgia sau Ungaria”, ne-a spus Béres Norbert.

Unul dintre fondatorii StartUp HUB, Grüman Róbert, a punctat că esența este colaborarea.

Dacă există cooperare, atunci se pot face lucruri frumoase. Suntem cel mai mic județ din România și aici este cea mai mare firmă care se ocupă de găzduirea tinerilor înrolați în școli profesionale din Europa, care aleg Sfântu Gheorghe ca destinație de învățare. Acest program este unul care, după părerea mea, schimbă vieți. Tinerii care participă la astfel de mobilități se maturizează, dobândesc abilități noi, văd culturi diferite de ale lor și, până la urmă, se întorc în țările lor ca alți oameni”, ne-a declarat Grüman Róbert.

Perspectiva partenerilor

Cei care au avut încredere să se implice în proiect au avut și de primit, nu doar de oferit.

Am avut ocazia să colaborez cu VET Center de mai multe ori. Sunt foarte mulțumit și foarte recunoscător pentru includerea mea în acest proiect. Formarea profesională la mine e foarte importantă. Cred că în jur de 20 de tineri au trecut prin atelierul meu. Am încercat să le predau, cât am putut, din cunoștințele mele, dar am vorbit cu ei și despre viață, despre antreprenoriat și sper că au plecat cu „traista” plină. Eu am primit de la ei o viziune despre educația din Ungaria, că cei mai mulți tineri de acolo au fost (...). A fost și un ajutor foarte mare. Sunt singur în firmă, iar când au venit deodată cinci tineri care au lucrat cu mine, a fost foarte bine”, a spus Vrabie Zsolt, creatorul brandului Pista bá, unul dintre partenerii privați ai Centrului VET.

Și pentru partenerii instituționali a fost un schimb de experiență plin de beneficii, după cum ne-a confirmat și directoarea Liceului „Puskás Tivadar” din Sfântu Gheorghe, Szőke Annamária.

„Am avut elevi și profesori în vizită. Au văzut atelierele școlii, am discutat și noi cu ei, să vedem care sunt diferențele dintre sistemele de învățământ. (...) Foarte mulți elevi cu care am discutat au spus că noi, la „Puskás Tivadar”, avem ateliere foarte bine dotate. (...) Noi rezolvăm multe în cadrul școlii și asta îi dă încredere elevului, că școala te învață o meserie. Și profesorii veniți din alte țări mi-au spus la fel, că nu au atelierele atât de bine dotate”, ne-a detaliat directoarea.

Viitorul sună bine x 2

Programele Centrului VET nu numai că vor continua, dar se vor și dezvolta, după cum ne-au spus coordonatorii. Obiectivul pentru anul 2023 este de a dubla numărul de elevi care beneficiază de astfel de formare profesională. Urmează, de asemenea, un nou parteneriat internațional, cu Sfântul Martin.

„Anul 2024 aduce o nouă provocare, deoarece am primit o nouă solicitare de parteneriat, de această dată din Caraibe, mai exact din Insula Sfântul Martin, care face parte, din punct de vedere administrativ, din Olanda și Franța. Așa că așteptăm elevii de acolo să vină să facă stagiul de practică aici”, a spus unul dintre coordonatori, Kelemen Szilárd Péter.

Pe lista de dorințe este și extinderea spre Republica Moldova, dar și la nivel local.

Pentru viitor ne dorim ca fiecare școală profesională din județul Covasna, prin diferite parteneriate, să poată, la rândul ei, trimite elevi în străinătate pentru stagii de practică. Deja există foarte multe exemple pozitive. (...) Vrem să devină ceva foarte normal ca orice tânăr înscris la o școală profesională din județ să aibă acces la stagii de practică în străinătate. (...) Acest program este în evoluție continuă. Așteptăm ca și Republica Moldova să intre ca țară candidată pentru Uniunea Europeană în programul Erasmus+ și atunci vom putea să găzduim și tineri de acolo. Deci, deocamdată, suntem doar la șase țări, dar Uniunea Europeană este foarte mare și o să lărgim aria și cu siguranță anul viitor vom putea vorbi despre un număr mult mai mare de elevi care au fost aici”, a concluzionat Grüman Róbert.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.