EDUCATIE 26 august 2011

Continuă protestele împotriva comasării grădiniţelor (VIDEO)

de Monica Vrânceanu | 466 vizualizări

Mai mulți părinți din Sfântu-Gheorghe, direct implicați în problema comasării a trei grădinițe de cartier cu trei școli de cartier, au depus ieri, la Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ), un document conținând semnăturile adunate printr-o petiție online, postată în urmă cu o săptămână pe site-ul Primăriei.

Potrivit lui Vass Izabella, reprezentanta părinților, petiția a fost inițiată conform Legii privind Reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor, în scopul anulării deciziilor privind comasarea prin absorbţie a grădiniţelor Pinocchio, Rază de Soare și Panseluța din cartierele Lenin, Gării și Ciucului.

”În total s-au adunat 1.291 semnături, 574  dintre acestea provenind de la semnatari din Sfântu-Gheorghe, iar 45 din alte localități ale judeţului Covasna. Au mai fost înregistrate 142 de semnături provenind din alte judeţe, în vreme ce 63 persoane au semnat din străinătate. Totodată, 467 semnatari nu au marcat locul de provenienţă, dar credem că în majoritate sunt localnici, deci putem concluziona că marea majoritate a semnatarilor, 70%, sunt membri ai comunității locale”, a declarat Vass Izabella, menționând că printre semnatari s-au aflat și persoane direct implicate în sistemul de învățământ local.

IȘJ, acuzat de hotărâri dictatoriale

Părinții care protestează împotriva comasării grădinițelor cu școlile susțin că au depus până acum două cereri în acest sens către IȘJ  însă nu au primit niciun răspuns oficial.

”După hotărârea de comasare, luată în mod dictatorial, au trecut trei luni până când s-a prezentat o „strategie de reorganizare”, dar nici până în acest moment nu s-a eliberat un document strategic oficial pentru informarea comunităţii. Doamna inspector general a IȘJ, Keresztely Irma, nu vrea să se consulte cu părinţii, încălcând legea educaţiei şi a transparenţei. Dovadă stă inclusiv faptul că la prezentarea „strategiei de reorganizare” a fost invitată o singură persoană – adică subsemnata, deşi era vorba despre o problemă comunitară. Este inacceptabil că doamna inspectoare vrea să cumpere cu posturi de directorat pedagogii din grădiniţe, astfel încât aceștia să fie de acord cu comasările”, a mai spus Vass.

Șefa IȘJ Covasna, Keresztely Irma, a prezentat miercuri, în cadrul Comisiei pentru învățământ, cultură și știință a Consiliului Local aspecte referitoare la regândirea sistemului de învățământ local, argumentând că trecerea grădinițelor la școlile de cartier va preveni colapsul financiar al unităților de învățământ – atât preșcolare cât și școlare. De cealaltă parte însă, mai mulţi părinți care au copii preșcolari la cele trei grădinițe vizate susțin că această comasare se va face doar în favoarea școlilor și în dezavantajul grădinițelor, care își vor pierde personalitatea juridică și autonomia financiară.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.