EDUCATIE 14 iulie 2016

Concursul „Educație rutieră - Educație pentru viaţă“ și-a desemnat câştigătorii

de Sever Ioan Miu | 1178 vizualizări

Covăsnenii, pe penultimul loc

Concursul național „Educație rutieră - Educație pentru viaţă”, desfășurat în perioada 11-14 iulie la Sfântu Gheorghe,  a ajuns la final. Competiția și-a desemnat câștigătorii miercuri, la Colegiul Național Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe. La clasamentul pe echipe, primul loc a fost ocupat de județul Dâmbovița. Dacă în acest top echipa de la Palatul Copiilor Sfântu Gheorghe, care ne-a reprezentat județul, s-a plasat pe unul dintre ultimele locuri, în schimb gazdele s-au remarcat prin calitatea organizării, prin excursia oferită copiilor și prin multitudinea de cadouri dăruite tuturor elevilor participanți, grație sponsorilor.

Fruntașii

Concursul a presupus patru probe, toate desfășurate în incinta Colegiului Național Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe. La proba traseului în parcul-școală, locurile I, II și III au fost ocupate de județele Sibiu, Cluj și Galați, în timp ce la proba de poligon, podiumul a fost al copiilor  din București, Bihor și Bistrița Năsăud. La probele de teorie și arbitraj s-au dat mai multe premii pe fiecare dintre cele trei locuri. Astfel, la teorie, primul loc a fost ocupat de elevii din județele Sălaj, Olt, Galați, Dâmbovița, Argeș, Bihor și Botoșani. Pe locul I la proba de arbitraj s-au clasat elevii din județele Vâlcea, Tulcea, Prahova, Mureș, Maramureș, Dâmbovița, Cluj, Bacău, Brăila și Călăraşi. Printre cei care au primit premiul III la arbitraj s-a numărat și Kerekes Gergő, de la echipa județului Covasna. În ceea ce privește clasamentul general, pe echipe, locul întâi a fost câștigat de județul Dâmbovița, iar în timp ce echipajele din Tulcea și Bihor au ocupat locurile doi, respectiv trei.

După cum arată și un comunicat IPJ Covasna „cei clasați pe podium au primit diplome, medalii, cupe,  însă și ceilalți participanți au fost răsplătiţi pentru efortul lor. Aceștia au primit diplome de participare, trofee, iar Direcția Rutieră din cadrul I.G.P.R. a oferit participanților veste reflectorizante, tricouri, șepcuțe, orare, pixuri și materiale cu recomandări preventive. Ceilalți sponsori locali au oferit și ei obiecte promoționale precum și materiale de promovare a județului Covasna“. Printre sponsori s-au numărat Primăria Întorsura Buzăului, Consiliului Local Sfântu Gheorghe, Consiliului Județean, precum și companiile Timbark, MULTI NR și Autoliv, potrivit unui comunicat al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Covasna.  De exemplu, Autoliv a oferit tuturor copiilor tricouri, magneți, precum și câte un atlas geografic.  „Am înțeles că, la concursul de anul trecut, elevii nu au primit mai nimic sau nimic, iar anul acesta am umblat după sponsorizări, pentru că nu am primit fonduri suficiente din partea Ministerului decât pentru cazare și asigurarea mesei. Am avut sponsorizări destul de bine primite“, ne-a spus  Marcela Ştefu, Inspector Școlar General Adjunct în cadrul ISJ Covasna.

„O să mă ajute la 18 ani“ 

„De 20 de ani suntem participanți, dar iată că după 20 de ani am reușit să ajungem în vârf. Acum ne bucurăm că s-a întâmplat în județul Covasna,  într-un oraș care mie îmi e drag pentru că poartă numele Sfântului Gheorghe”, a declarat Suzana Marinescu, conducătoarea echipajului județului Dâmbovița, cel care a luat locul I pe echipe.

„Am avut încredere în mine, dar, fiind prima oară la faza pe țară, mi-a fost foarte greu, am avut mari emoții. Mă bucur că am avut rezultate. Am învățat foarte mult Codul Rutier, am făcut chestionare alături de colega mea și bineînţeles că o să mă ajute când o să am 18 ani, pentru permis“, a spus Andreea Vasilache, elevă la Liceul Teoretic Petru Cercel din Târgoviște, câștigătoarea Locului I la proba de arbitraj.

Județul Covasna, de pe ultimul pe penultimul loc

Locul III la arbitraj a fost cel mai bun rezultat al covăsnenilor, echipa de la Palatul Copiilor clasându-se pe ultimul loc în topul general pe echipe. Anul trecut, când faza națională a concursului s-a organizat prima oară în județul nostru, echipa care a reprezentat Covasna a ocupat  ultimul loc. „Sunt profesori care de 25 de ani aduc echipe, în fiecare an, e foarte greu să iei un loc pe podium“, mi-a declarat Fäil Tamás, profesor la Palatul Copiilor din Sfântu Gheorghe. „La proba la care am participat, la Poligon, erau șase scânduri și era un spațiu de șase centimetri prin care trebuia să trec cu roțile bicicletei. Acolo a fost cel mai greu, odată am atins numai cu o roată, pentru acea atingere mi-au scăzut două puncte. Au fost părți ușoare, de exemplu opt-ul, slalomul și balansoarul“, mi-a declarat Richard Bularca, elev în clasa a V-a la „Plugor Sandor“, care a câștigat locul 9 la poligon. Faptul că nu a ocupat un loc pe podum nu pare să-l fi supărat pe Richard, care s-a declarat încântat de concurs: „A fost foarte frumos, mi-a plăcut, mai ales că a fost organizat la noi. Am cunoscut oameni din mai multe părți ale României“.

Excursie în Țara Buzaielor

Pe lângă concurs, copiii au beneficiat de o vizită în zonă. „Miercuri am fost în excursie în zona Buzaielor, am fost la Prejmer la cetatea fortificată, am urcat după aceea la Cascada Urlătoarea, am mers la zimbri și la mănăstirea de la Valea Mare“, a declarat Kerekes Jenő, directorul Palatului Copiilor din Sfântu Gheorghe. Transportul copiilor în excursie a fost oferit de firmele  Capitaly Comserv SRL, Multitrans SRL, MUR SRL, Transbus Codreanu și Transport Kolumban SRL. Cazarea la Sfântu Gheorghe a fost asigurată de către Liceul Teoretic Mikes Kelemen și Colegiul Național Mihai Viteazul, acesta din urmă asigurând și masa copiilor.  Concursul a fost organizat de Inspectoratul Școlar Județean Covasna și Palatul Copiilor Sfântu Gheorghe, în parteneriat cu Serviciul Rutier Covasna.

„Organizarea a fost foarte bună. Totul a fost foarte frumos, au fost extraordinare excursia (...), masa și cazarea oferite de organizatori și căldura cu care am fost primiţi“, ne-a spus Suzana Marinescu, conducătoarea echipajului județului Dâmbovița.

„Au învățat enorm de mult“

„Concursul e un câștig pentru copii. Au învățat enorm de mult ceea ce înseamnă respectarea legislației rutiere că pentru aceasta îi învățam, nu îi învățam doar pentru un moment, pentru un concurs, ci să știe să le aplice. Au legat multe prietenii (...) și m-am bucurat enorm de mult că prietenii pe care i-au făcut aici i-au felicitat, ceea ce înseamnă că între acești minunați copii nu există invidie“, a declarat Suzana Marinescu.

 

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.