EDUCATIE 21 august 2012

Clasele pregătitoare își așteaptă elevii

de Székely Emőke | 483 vizualizări

Autorităţile se aşteaptă ca aproape toate şcolile din judeţ să aibă autorizaţii sanitare până la începerea anului şcolar.

Directorii școlilor din județul Covasna se pregătesc de noul an școlar. Inspectorul șef din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Covasna, Keresztély Irma, spune că le-a cerut directorilor unităților de învățământ o situație centralizată a lucrărilor care sunt în curs de desfășurare și care mai sunt necesare pentru funcționarea în bune condiții. „Anul trecut județul Covasna a stat foarte bine în ceea ce privește autorizările sanitare, acestea au fost în regulă în peste 95% din cazuri, iar anul acesta ne așteptăm la un rezultat și mai bun, având în vedere faptul că am avut multe lucrări de renovare și avem și clădiri noi care vor fi folosite începând din septembrie” – afirmă Keresztély Irma.

O clasă în plus

Din toamnă vor porni şi clasele pregătitoare. În perioada imediat următoare învățătoarele care vor preda în aceste clase vor participa la un curs de formare profesională, inspectorul șef spunând că nimeni nu va preda la aceste clase dacă nu a participat în prealabil la aceste cursuri. Este de menționat și faptul că învățătoarele care vor preda la clasele pregătitoare nu pot fi cadre didactice debutante. În județul Covasna vor fi 113 clase pregătitoare în 60 de unități școlare cu personalitate juridică. Numărul elevilor înscriși este de 1.871, cu 60 mai puțin decât era preconizat. „Am identificat copiii care nu au fost înscriși deocamdată la școală, este vorba în special de familii de etnie romă sau familii în care părinții lucrează în străinătate. Îi vom căuta și vom încerca să înscriem fiecare copil la școală” – a declarat Keresztély Irma. Dintre cele 113 clase pregătitoare din județul Covasna, 26 sunt clase simultane, acestea fiind în mediul rural.

Mobilier special – surpriză plăcută

Suma pe care Ministerul Educației a alocat-o pentru cumpărarea mobilierului special pentru clasele pregătitoare este de 386.400 de lei, adică 200 de lei pentru fiecare copil. Pe când s-a alocat această sumă, cei de la IȘJ au fost îngrijorați, spunând că banii nu vor fi de ajuns pentru o masă și un scaun pentru fiecare elev. „Am fost plăcut surprinsă să constat că piața funcționează în județul Covasna. Imediat ce am aflat suma alocată pentru fiecare copil, am primit oferte de la diferite firme de tâmplărie care ne-au oferit setul de masă și scaun ajustabil la 198 de lei cu TVA inclus” – spune Kerestzély Irma. Directorii școlilor au fost cei care au încheiat contractele pentru mobilier, așadar micuții din clasele pregătitoare vor învăța în condițiile impuse de Ministerul Educației.

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.