EDUCATIE 2 februarie 2022

Cel mai în vârstă cadru didactic din județul Covasna care predă copiilor are 75 de ani

de David Leonard Bularca | 2178 vizualizări

Peste 50 de profesori pensionari continuă să predea la nivelul județului

În școlile din județul Covasna sunt 51 de cadre didactice pensionare care își continuă activitatea la clasă, în anul școlar 2021-2022, se arată într-un răspuns primit din partea Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Covasna la solicitarea redacției Observatorul de Covasna – CovasnaMedia.ro. Pe de altă parte, sunt 260 de cadre didactice încadrate ca fiind debutante. 

„Potrivit datelor noastre actuale, în anul școlar 2021-2022, în unitățile preuniversitare de învățământ din jud. Covasna predau 51 de cadre didactice pensionare, reprezentând 1,78% din totalul cadrelor didactice”, se arată în răspunsul primit marți din partea IȘJ Covasna. 

Materiile pe care le predau acești profesori sunt, în mare parte, matematică, fizică, chimie și informatică. 

„Vârstele acestor cadre didactice sunt între 61-75 ani”, se mai precizează în răspunsul primit de redacția Observatorul de Covasna – CovasnaMedia.ro. 

Lipsă de cadre didactice care să predea matematică, fizică, chimie și informatică

Chiar dacă în anul școlar 2021-2022 sunt 260 de cadre didactice debutante, există o lipsă de profesori specializați pe științele exacte. Și învățătorii sau profesorii care predau în învățământul primar sunt mai puțini față de câți ar fi nevoie. 

„Numărul cadrelor didactice care sunt încadrate ca fiind debutante este de 260. În momentul de față nu putem vorbi de „posturi neocupate” pentru că posturile vacante/temporar vacante se ocupă, conform legislației, pe perioadă determinată de ex. pe un an școlar (cu cadre didactice suplinitoare calificate sau necalificate sau cu cadre didactice care au ieșit la pensie și cumulează venitul din pensie cu venitul realizat în urma reangajării pe perioada limitată). Lipsă de cadre didactice specializate există la matematică, fizică, chimie informatică, învățământ primar (secția română) – învățători/profesori învățământ primar, a mai precizat IȘJ Covasna.  

La nivel național, în anul 2021, aproape 8.000 de profesori care predau în școli aveau peste 65 de ani, conform datelor Ministerului Educației, publicate de edupedu.ro. În județele Ialomița, Tulcea și Giurgiu erau cei mai mulți profesori pensionari, conform aceleiași surse.

Cadrele didactice care au împlinit vârsta de pensionare pot rămâne în activitate până la 68 de ani, după ce completează o cerere în acest sens. După această vârstă, dacă nu sunt ocupate toate posturile din învățământ, acești profesori, dacă doresc, își pot continua activitatea, fiind plătiți cu ora, mai notează edupedu.ro. 

Distribuie articolul:  
|

EDUCATIE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.